Bijna elke vrouw krijgt te maken met seksisme op het werk

  © Thinkstock.

Seksisme 94 procent van de vrouwen heeft al te maken gekregen met seksisme op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van de sociale organisatie JUMP, die de gelijkheid tussen man en vrouw promoot. Tijdens de zomer van dit jaar werden voor deze Europese studie bijna 3.300 mensen bevraagd, het merendeel in België (40 procent) en Frankrijk (38 procent).

Bijna alle respondenten (98 procent) zijn al het slachtoffer geweest van seksisme op straat, en 95 procent op publieke plaatsen. Eén vrouw op de twee is al fysiek aangevallen op straat of op het openbaar vervoer, 9 procent op de werkplek.

Hoe ernstig wordt seksisme aangevoeld? De meerderheid van de ondervraagden (mannen en vrouwen) plaatst seksisme na racisme, antisemitisme, islamofobie en homofobie. Over het algemeen vinden mannen seksisme minder erg dan vrouwen; en jongere vrouwen zijn strenger dan oudere.

Bij seksisme gaat het vooral om grappen en misplaatste opmerkingen. Op het werk geeft 75 procent van de vrouwen toe commentaar te krijgen op hun kleding of de kleding die ze zouden moeten dragen.

Eén vrouw op de twee zegt een promotie te hebben gemist vanwege het geslacht, en 80 procent stelt vaak onderbroken te worden of zelfs geen luisterend oor te vinden als ze praten. JUMP herinnert eraan dat binnen een groep met beslissingsbevoegdheid mannen 75 procent van de gesprekken domineren.

Geconfronteerd met seksisme voelt 56 procent van de vrouwen schaamte en 19 procent voelt zich schuldig. Dat verklaart waarom ruim 80 procent van de slachtoffers nooit aanklopt bij de betrokken autoriteiten, aldus de sociale organisatie.

Een ruime meerderheid van de vrouwen en mannen meent dat specifieke instrumenten moeten worden ingezet om seksisme een halt toe te roepen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/2021/Hoe-moet-ik-solliciteren/article/detail/3010632/2016/11/28/Bijna-elke-vrouw-krijgt-te-maken-met-seksisme-op-het-werk.dhtml

Het zou niet mogen maar spijtig genoeg zie ik ook dat sommige meer mogen dan een ander. En dan kan men iets in vraag gaan stellen. Het is gewoon belangrijk om een grens te trekken en voor iedereen zo kunnen er ook geen misverstanden ontstaan. Want van de ene kan je wel dat schouderklopje aanvaarden, van die andere ga je boos reageren. Ook met aankijken is dat zo. En juist zit daar soms het probleem en komt het op een moment tot seksisme maar dan heb je al heel wat over je grenzen laten gaan.
Heeft het echt te maken met ongewenst gedrag dan mag je zeker niet wachten om het te bespreken met je bevoegde persoon. Zodat er ook werk van kan gemaakt worden.
Ook mogen we niet vergeten dat het ook mannen overkomt

Afbeeldingsresultaat voor seksisme

Gerelateerde afbeelding

Afbeeldingsresultaat voor seksisme op de werkvloer

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties