De Block erkent burn-out als beroepsgerelateerde ziekte

© photo news. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gaat burn-out erkennen als ‘beroepsgerelateerde ziekte’. Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt in De zevende dag. Een ‘beroepsziekte’ is een burn-out echter nog niet, in tegenstelling tot wat we eerder meldden.

Vanaf volgend jaar heeft de federale overheid één loket voor alles wat te maken heeft met beroepsrisico’s, zei de minister in het Eén-programma. Fedris gaat onder andere de slachtoffers van beroepsziekten en in bepaalde gevallen ook de slachtoffers van arbeidsongevallen vergoeden en preventiemaatregelen ondersteunen.

De nieuwe dienst zal bedrijven ook adviseren hoe ze burn-out bij hun personeelsleden kunnen voorkomen. Dat was tot nu toe niet mogelijk, aldus De Block. “Burn-out is geen arbeidsongeval en werd ook niet erkend als beroepsziekte. We gaan burn-out nu wel erkennen als een beroepsgerelateerde ziekte, wat ons toelaat om preventieve maatregelen te nemen op de werkvloer.”

Beroepsgerelateerde ziekte vs. beroepsziekte

Als een ziekte ‘beroepsgerelateerd’ is, kan de overheid echt preventieve projecten opstarten. Dan valt dat onder ‘preventie op het werk’. Burn-out is wel nog altijd geen ‘beroepsziekte’. Zoals het kabinet De Block vorig jaar al duidelijk maakte: “Beroepsziekten zijn louter het gevolg van werk, burn-out heeft meerdere oorzaken.” Bij een beroepsziekte is de werkgever verplicht de oorzaken weg te nemen. Ook kunnen patiënten van extra terugbetalingen genieten.

De Block gaf nog mee dat er volgend jaar een half miljard euro meer geïnvesteerd wordt in volksgezondheid. “We moeten elke euro efficiënt gebruiken”, klonk het, “zoals in de zoektocht naar methodes om met diabetes om te gaan.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/3007934/2016/11/27/De-Block-erkent-burn-out-als-beroepsgerelateerde-ziekte.dhtml

Dit is zeker goed nieuws dat ze dit beroepsgerelateerd gaan maken. Zodat deze mensen sneller hulp kunnen inroepen en krijgen. Het komt vaker en vaker voor dat mensen de druk niet meer aankunnen.

Afbeeldingsresultaat voor burn-out

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties