Stressniveau Belgische werknemers schiet hoogte in

  © thinkstock.

stress Het gaat de slechte kant uit met het stressniveau van de gemiddelde Belgische werknemer. Dat is de conclusie van HR-dienstenverlener SD Worx na een enquête bij 2.500 werkenden. Iets meer dan 30 procent van hen geeft aan stress van een “onaanvaardbaar niveau” te ondervinden op het werk, tegenover 26,5 procent in 2009.

Het energiepeil hangt sterk samen met de algemene jobtevredenheid, de groeimogelijkheden en de erkenning die men krijgt.

SD Worx voert sinds 2009 elk jaar dezelfde enquête uit. Werknemers kunnen op een schaal van 1 tot 10 aangeven hoeveel stress ze ondervinden op het werk. De 30,8 procent werknemers die stress van een “onaanvaardbaar niveau” ondervindt, vulde een score van 1 tot 5 in, legt onderzoeker Lorenzo Andolfi uit. “Er zijn dus wel nuanceverschillen in die categorie. Als we kijken naar de extréém slechte scores, dan gaat het om ongeveer 7 procent van de ondervraagden”.

Slechte baas = meer stress

Niet alleen de tijdsdruk en de hoeveelheid werk spelen hierin een grote rol. Voor bijna 65 procent van de ondervraagden is ook de mate waarin de leidinggevenden oog hebben voor het menselijke aspect een bepalende factor.

Minder energie

© thinkstock.

Het gaat niet alleen de slechte kant uit met het stressniveau: het aantal werknemers dat aangeeft voldoende energie te halen uit hun job, is gevoelig gedaald van 79,1 tot 73,7 procent. Opvallend is dat directie- en hogere kaderleden beduidend meer energie halen uit hun job, dan arbeiders. Dat komt volgens Arnolfi omdat het energiepeil sterk samenhangt met de algemene jobtevredenheid, de groeimogelijkheden en de erkenning die men krijgt. Die drie elementen zijn meer aanwezig naarmate het functieniveau stijgt.

App

SD Worx heeft intussen een app gelanceerd, om het stress-en energieniveau van werknemers te meten. De resultaten van de Pulse-app worden anoniem doorgegeven aan de managers binnen het bedrijf. “Zo komen leidinggevenden te weten waar de risico’s hoog zijn en waar bijsturing nodig is, en kunnen langdurig verzuim of burn-outs worden voorkomen”, klinkt het.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/3002938/2016/11/25/Stressniveau-Belgische-werknemers-schiet-hoogte-in.dhtml

Er zijn vaak mensen die al met stress naar het werk vertrekken, of onderweg geconfronteerd worden met stress. Stress is de grootste boosdoener van ziekteverzuim. Maar als je werk leuk maakt voor jezelf als je dag redelijk kan inplannen voor jezelf dan ben je al een stukje verwijderd van het gevoel stress. Ook je proberen niet druk te maken over collega’s of een vergadering. Op zo een moment is het leren je af te sluiten maar aanwezig te blijven geestelijk. En ja er zullen zeker mensen zijn met een bepaald werk of functie die meer stress ondervinden dan anderen. Maar neem dan de nodige rust wanneer het mogelijk is. En geniet daar ook van.

Afbeeldingsresultaat voor drukte op het werk

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties