Kijk jij te lang in iemands ogen? De etiquetteregels van oogcontact

© unsplash.

Mensen die makkelijk oogcontact maken, komen slimmer en competenter over volgens een onderzoek van de faculteit psychologie aan Northeastern University in Boston. Over oogcontact valt echter wel wat te zeggen, want te lang in iemand zijn ogen kijken, komt eng over. Door te weinig oogcontact lijk je dan weer verlegen en mensenschuw. Zo maak je op de juiste manier oogcontact.

Tijdens een gesprek maak je ideaal gezien ongeveer 60 à 70% van de tijd oogcontact. Het loopt eigenlijk mis van zodra je meer of minder oogcontact maakt.

Te veel of te weinig
Iedereen heeft wel al eens een gesprek gevoerd met iemand die te veel oogcontact maakt. Je voelt je aangestaard, ongemakkelijk en het komt zelfs eng over. Iemand die te weinig oogcontact maakt, kan je dan weer het gevoel geven dat je niet interessant bent, wat beledigend overkomt. Of je komt zelf over alsof je heel introvert bent en zelfs mensenschuw.

Vaak weten mensen echter helemaal niet dat ze te weinig of te veel oogcontact maken, omdat dat moeilijk voor jezelf te beoordelen is. Kijkt je gesprekspartner minder dan een derde of meer dan twee derde in je ogen? Maak hem of haar dan bewust van.

Onafgebroken staren
Iemand onafgebroken aanstaren wil dan weer zeggen dat je iemand op een romantische manier wel ziet zitten, of je wil de persoon net agressief uitdagen. Besef dus wat je daarmee uitstraalt. In bepaalde culturen rond de Middellandse zee, straal je er dan weer intense vriendschap mee uit.

Verschil mannen en vrouwen
Verder is het ook belangrijk om te weten dat oogcontact voor mannen en vrouwen nét iets anders werkt in de persoonlijke sfeer. Wanneer vrouwen iets intiem willen vertellen, maken ze net sneller oogcontact omdat ze zich zo beter begrepen voelen. Mannen vermijden over het algemeen net oogcontact dan, omdat ze dat als bedreigend ervaren.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2998637/2016/11/23/Kijk-jij-te-lang-in-iemands-ogen-De-etiquetteregels-van-oogcontact.dhtml

Wat we niet mogen vergeten is dat niet iedereen oogcontact kan leggen of het graag heeft. Er zijn er zelfs die zich heel onprettig kunnen gaan voelen en zelfs op een moment boos kunnen worden. Soms kan je beter je ogen iets lager richten zodat de andere niet het gevoel krijgt van dat oogcontact. Ook een belangrijke rol is  je houding als je oogcontact maakt. Sta je gesloten of open. Wil je iets duidelijk maken of wil je in het gesprek de aandacht van iemand vasthouden. Mannen maken over het algemeen sneller oogcontact dan vrouwen. Toch zullen vrouwen in een gesprek ook proberen de aandacht te trekken van juist die ene persoon om iets duidelijk te maken of om te proberen dat deze toch blijft luisteren. Oogcontact kan heel intens zijn en een bepaalde gevoel geven. Je moet het maar eens zelf proberen om oogcontact te leggen naar een vreemde toe en kijken hoe deze reageert. Soms kan dat met een lach zijn, soms kan het zijn dat de persoon niet weet naar welke kant deze moet kijken.
Oogcontact komt in het algemeen heel sociaal over.

OGEN ZIJN DE ZIEL VAN DE PERSOON DAAR JE MEESTAL VEEL UIT KAN HALEN.

Afbeeldingsresultaat voor oogcontact

Gerelateerde afbeelding

Afbeeldingsresultaat voor oogcontact vermijden

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties