Kind van depressieve ouder heeft groter risico op depressie

Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Petra Havinga van het UMC Groningen.

Voor het onderzoek, gepubliceerd in Journal of Clinical Psychiatry, werd de ARIADNE-studie gebruikt uit 2000 waaraan 523 jongeren van 13 tot en met 25 jaar met een ouder die in het verleden is behandeld voor een depressie of angststoornis meededen.

Ongeveer de helft van de oorspronkelijke groep (inmiddels volwassenen) wordt nog steeds gevolgd in hun ontwikkeling.

Uit het onderzoek van Havinga bleek dat de geschatte kans dat een jongere op 20-jarige leeftijd zelf een stemmings- of angststoornis ontwikkelt 38 procent is. Op 35-jarige leeftijd was dat 65 procent. Havinga noemt de percentages “zorgwekkend hoog”. Volgens de promovenda is het “eerder regel dan uitzondering” dat kinderen van depressieve of angstige patiënten ook een stemmings- of een angststoornis ontwikkelen.

Drie groepen

Havinga ontdekte drie groepen met een extra hoog risico op het ontwikkelen van een van deze psychische klachten: meisjes en jonge vrouwen, kinderen met een ouder bij wie depressie of angst voor het twintigste levensjaar is ontstaan en kinderen die zijn opgegroeid in een gezin waarin beide ouders een depressie hebben of angstig zijn.

Ze pleit voor preventie bij deze groep jonge mensen. “Bij depressie en angst is preventie erg belangrijk. Eenmaal ontwikkeld, is het risico op herhaling of terugval namelijk erg groot. Voorkomen is dus ook hierbij beter dan behandelen.” Het in beeld brengen van risicogroepen is daarbij een eerste belangrijke stap. Via ouders die zelf behandeld worden vanwege psychische problemen zijn deze kinderen relatief makkelijk te vinden.

BRON: http://www.nu.nl/gezondheid/4355068/kind-van-depressieve-ouder-heeft-groter-risico-depressie.html

Hier kan ik eens met zijn. Omdat de ouders een spiegel voor de kinderen zijn. Als men als kind te maken krijgt met een vader of moeder die in een depressie verkeerd het op een moment ook zal gaan krijgen. Vaak weten ouders in een depressieve toestand ook niet om te gaan met hun kinderen. Dat maakt dat er ruzie kan ontstaan en dit tot meer gevolgen kan leiden. Ook voelen kinderen de emoties heel goed aan en trekken zich dan op een moment terug. Ze gaan eigenlijk een eigen wereldje maken waar ze in gaan leven. Ze willen er ook liever niet over praten met hun kinderen. En soms kan dat nog het beste van al zijn. Zodat het kind ook weet waar het aan toe is.
Ook kan het voorkomen dat het kind een bepaalde angst gaat hebben en zelfs tonen. Maar eigenlijk het niet in woorden kan brengen wat het daadwerkelijk voelt.

Afbeeldingsresultaat voor ouder en kind depressief

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties