Deze dingen zou iedere vrouw moeten weten over haar eierstokken

  © thinkstock.

Wij vrouwen hebben ze allemaal, maar zelden staan we er bij stil. En toch hebben die twee organen ter grootte van een walnoot een ontzettend grote invloed op ons leven. Hier zijn vijf dingen die je nog niet wist over je eierstokken.

1. Het zijn hormonenbommetjes

Je eierstokken scheiden oestrogeen en progesteron uit. Twee stoffen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van het vrouwelijke lichaam tijdens de puberteit (denk maar aan het krijgen van borsten of brede heupen). Daarnaast maken ze ook je baarmoeder kindjesklaar: wie niet voldoende van deze stoffen aanmaakt, kan problemen ondervinden om zwanger te worden. Er is echter nog een derde hormoon dat in de eierstokken wordt aangemaakt: testosteron. Niet onbelangrijk, want daaraan hebben we onder andere ons libido te danken.

2. Ze worden groter en kleiner

Net zoals veel van onze organen, is de grootte van je eierstokken geen vaststaand gegeven. Naar gelang je cyclus, leeftijd en zelfs de periode van het jaar kan de omvang toe- of afnemen. Doorgaans zijn ze zo’n drie tot vijf centimeter groot, maar tijdens de ovulatie kunnen ze tijdelijk iets groter worden. Die fluctuaties stoppen zodra je de menopauze ingaat. Wanneer ze definitief op pensioen zijn, zullen de eierstokken immers permanent krimpen.

3. Ze zijn stressgevoelig

Dacht je dat alleen jij last had van spanning? Dan had je het even verkeerd. Ook onze eierstokken zijn stressgevoelig. Wanneer je gebukt gaat onder een moeilijke periode, eist dat ook zijn tol op je lichaam. Grote veranderingen, zoals bijvoorbeeld extreem veel gewichtsverlies of een belangrijke emotionele stap, kunnen ervoor zorgen dat er tijdelijk geen eitjes vrijkomen. Met andere woorden: zo zorgen je eierstokken er zelf voor dat je niet zwanger kan worden tijdens stressvolle periodes.

4. Ze zouden wel eens iets te maken kunnen hebben met die puistjes

Aangezien je eierstokken een ontzettend grote rol spelen in je hormonale balans, kunnen ze wel eens de grote schuldige zijn achter bepaalde hormonale probleempjes. Zoals acne, bijvoorbeeld. Sommige vrouwen maken bijvoorbeeld erg veel testosteron aan, en dat kan leiden tot puistjes, overmatige haargroei, gewichtsschommelingen en andere vervelende probleempjes.

5. Ze zijn dol op de pil

Anticonceptie, en dan met name de pil die oestrogeen en progesteron bevat, kan het risico op eierstokkanker danig inperken. Over de hele wereld daalde het aantal doden door eierstokkanker. De reden? Het stijgend gebruik van de pil. In België was er tussen 2002 en 2012 een daling met maar liefst 21 procent. Bovendien durven de vorsers die curves ook doortrekken naar de volgende jaren, en voorspellen ze een nog verdere daling, met dank aan de hormonen in de pil.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2997590/2016/11/22/Deze-dingen-zou-iedere-vrouw-moeten-weten-over-haar-eierstokken.dhtml

Het kan je op een moment iets mooi geven. Ja het eitje wordt langs deze eierstok naar de baarmoeder gebracht. Het andere verhaal is dat sommige vrouwen er problemen aan krijgen. Dat gaat van een lichte ontsteking tot spijtig genoeg eierstokkanker. Het zijn deze die van een meisje een vrouw maken door de hormonen die ze aanmaken.
En je leest het, het orgaan is niet groot en doet in het vrouwelijk lichaam toch heel wat werk maandelijks.

Afbeeldingsresultaat voor eierstokken

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties