Eén op tien ouders kampt met “parentale burn-out”

Vooral hoogopgeleide en deeltijds werkende moeders lijken vatbaar voor een parentale burn-out.

Tot 12 procent van de Belgische ouders krijgt te maken met “parentale burn-out”: ze zijn emotioneel uitgeput, kunnen geen empathie meer opbrengen voor hun kind en denken dat ze als ouder compleet hebben gefaald. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Louvain-La-Neuve, die in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen staat.

Professor in de psychologie Isabelle Roskam noemt het een typisch fenomeen van de 21ste eeuw. “De druk om de beste ouder te zijn neemt almaar toe”, zegt ze. “Alleen botsen we op onze eigen grenzen en die van onze kinderen.”

Vooral hoogopgeleide en deeltijds werkende vrouwen zouden vatbaar zijn voor het fenomeen, dat kan evolueren naar een depressie of verwaarlozing van de kinderen.

“Leg de lat voor jezelf en je kinderen niet per se lager, maar leg minder latten ­tegelijkertijd”, geeft psycholoog Lieven Migerode van het psychiatrisch centrum van de KU Leuven mee als algemeen advies. “En als je kind niet helemaal voldoet aan je verwachtingen, durf je daar dan ook bij neer te leggen.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2988012/2016/11/18/Een-op-tien-ouders-kampt-met-quot-parentale-burn-out-quot-.dhtml

Dit begin je meer en meer te horen. Jonge ouders die na de geboorte toch in een parentale depressie komen te zitten en zelfs zo diep weg zakken naar een parentale burn-out. Dit komt dan ook het vaakst voor bij moeders. De druk is te hoog in alle opzichten maatschappelijk, sociaal en dan nog eens in het huishouden. Het is van belang om voor jezelf de lat niet te hoog te leggen en op maatschappelijk en sociaal vlak ook keuze zien te maken. Wat niet kan kan niet en nee mag je gebruiken. Het komt allemaal omdat de moeder ook mee gaat werken en eigenlijk thuis komt en nog niet gedaan heeft. Heel wat werk nemen ze dan nog eens mee naar huis en zo wordt de druk te hoog. De ketel loopt over. 
Vroeger bleef de moeder thuis om het kind op te voeden maar in deze tijden gaat dit niet meer. Gewoon omdat men mee moet gaan werken om alles in de maand rond te krijgen. 
Als het lukt probeer voor jezelf wat ontspanning te vinden, en verdeel de taken in huis. Ook het werk dat je in de dag doet neem het niet mee zodat je ook na het werk dit even af kan sluiten. 

Afbeeldingsresultaat voor parentale burn-out

Gerelateerde afbeelding

foto’s google

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties