Vanavond grootste supermaan sinds 1948 te zien

Vanavond grootste supermaan sinds 1948 te zien

In de nacht van maandag op dinsdag is de grootste supermaan, een volle maan die dichter bij de aarde staat dan anders, sinds 1948 te zien. Een supermaan lijkt heel groot en verlicht: voor het oog 14 procent groter en 30 procent helderder. De volgende keer dat de maan deze stand bereikt, is pas 25 november 2034.

Wil je graag kijken? Dan kan je best naar het noordoosten kijken deze avond en nacht. Vanaf de maanopkomst om 17u21 tot dinsdag 7u17 is de supermaan aanwezig. Het best zie je alles natuurlijk ’s nachts, want dan valt het licht in het donker beter op, als het weer wat wil meewerken.

Het is zeker de moeite om op te staan, want het is al van 1948 geleden dat we er zo nog één konden zien. Als je deze mist, zal je moeten wachten tot 25 november 2034.

De grote maanillusie

Zo’n supermaan is groter en lichter dan een normale volle maan. Voor het oog lijkt het hemellichaam dan bijna 14 procent groter en 30 procent helderder, zo vertelt Weeronline. De maan is niet groter natuurlijk, maar doordat de aarde en de maan het dichtst mogelijk bij elkaar staan, lijkt het wel zo.

Je moet geen gigantische maan verwachten, zo blijkt. “De opwinding over de supermaan is vooral een psychologisch effect”, zegt Amerikaanse astronoom Neil deGrasse tegen de Volkskrant. “De maan aan de hemel is ongeveer zo groot als een euromunt op twee meter afstand.” Als je die iets dichterbrengt, zie je geen gigantisch verschil.

Dat wil niet zeggen dat er niets te zien is. “Als we iets moois en spectaculairs aan de volle maan verwachten, zien we dat vanzelf. Vooral ook omdat zo’n volle schitterende maan hoe dan ook prachtig is om te zien, vooral bij opkomst.”

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20161113_02568643/maandag-grootste-supermaan-sinds-1948

Officieel is het volle maan om 14.53.38. Maar als men geluk heeft en de wolken het toelaat zal men een van de mooiste manen te zien krijgen vanavond. Zoals je kan lezen om een supermaan te mogen zien moet je heel wat jaartjes wachten. Het is daarom iets uniek, maar ook baby’s die deze nacht zouden geboren worden kunnen iets uniek bij zich dragen.

Afbeeldingsresultaat voor supermaan

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties