Doorbraak in bestrijding kanker? Vorsers KU Leuven stoppen tumorgroei met synthetische moleculen

Onderzoekers van het Belgische Switch Laboratorium zijn erin geslaagd om een nieuwe synthetische molecule te creΓ«ren die bij proeven in het labo in staat blijkt om samen te klitten met andere eiwitten die essentieel zijn voor kankergroei. Op die manier kunnen ze die desactiveren en tumorgroei stoppen.

De kunstmatige molecule, die de naam “vascine” meekreeg, is gebaseerd op de eigenschappen van amyloΓ―den, eiwitstructuren die bij mensen onder meer zorgen voor de aanmaak van pigment en opslag van hormonen en ook een rol spelen bij cataract, Alzheimer en bloedklonters. Nadat deze kunstmatige amyloΓ―de een cel is binnengedrongen, blijkt ze samen te klitten met VEGFR2, een eiwit dat cruciaal is bij de groei van bepaalde kankertypes. Hierdoor raakt de werking van dit laatste eiwit verstoord en stopt de groei van de tumor.

De onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en KU Leuven werkten onder leiding van de professoren Frederic Rousseau en Joost Schymkowitz. Het Switch Laboratorium hoopt via deze baanbrekende technologie Pept-inTM, waarbij een kunstmatig gefabriceerd eiwit een ander eiwit blokkeert dat essentieel is voor tal van ziektes, een nieuwe generatie biotechnologische moleculen te ontwerpen die ook andere ziektes kunnen bestrijden.

De onderzoekers toonden reeds aan dat de technologie nuttig is tegen antibiotica resistente bacteriΓ«n en schimmels. Ook gewassen zouden zo versterkt kunnen worden. Op dit moment is het echter nog niet uitgemaakt of kunstmatige amyloΓ―den ook bij mensen kunnen worden toegepast.

BRON:Β http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2973142/2016/11/10/Doorbraak-in-bestrijding-kanker-Vorsers-KU-Leuven-stoppen-tumorgroei-met-synthetische-moleculen.dhtml

Wie weet of dit een doorbraak kan gaan worden.
Van zoiets ken ik niets synthetische moleculen.Β 

Afbeeldingsresultaat voor synthetische moleculen

AUM NAMASTEΒ BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

Β 

AUM MANI PADME HUM