8 dingen die je moet weten over alcohol

Een glaasje wijn of cava, laten wij wel wezen: het kan smaken. Maar dat die drankjes echt een invloed hebben op ons lichaam, daar staan we zelden bij stil. Acht interessante weetjes over alcohol!

1. Alcohol werkt (een beetje) zoals chocolade
‘Alcohol is een chemische stof. De wetenschappelijke benaming ervoor is ethanol’, vertelt professor Alain Verstraete, toxicoloog verbonden aan de Universiteit van Gent. ‘De stof is heel gemakkelijk oplosbaar in water. Dus zodra je alcohol drinkt, verspreidt hij zich over je hele lichaam.’ Wij bestaan namelijk voor 55 tot 60 procent uit vocht. Dat zit tussen onze cellen, in ons bloed en in onze organen. ‘Na de eerste slok komt de alcohol via je slokdarm in je maag terecht, waar de opname begint. Al na een tiental minuten zit de drank in je bloed. We hebben geen specifieke receptoren voor alcohol. Het is dus niet zo dat de stof zich aan één soort eiwitten in ons lichaam gaat binden. Nee, alcohol beïnvloedt heel wat verschillende systemen. De werking van je zenuwcellen wordt afgeremd, waardoor je kalmer en rustiger wordt. Ook je dopaminereceptoren krijgen een boost, zoals wanneer je chocolade eet. Je gaat dus meer gelukshormoon produceren. Alcohol maakt je met andere woorden blij en zorgt dat je in een gelukzalige roes terechtkomt’, vervolgt de professor.

2. Je moet écht vaker naar het toilet als je drinkt
Nee, het is geen schijn dat je meer naar het toilet moet als je een avond op café zit. Uiteraard moet je dikwijls gaan omdat je veel vocht drinkt, maar niet alleen daarom. ‘Alcohol heeft een diuretisch effect’, legt professor Verstraete uit. ‘Het remt de aanmaak van het hormoon ADH af, waardoor de werking van je nieren verandert. Water dat anders door je lichaam opgenomen zou worden, wordt nu afgescheiden als urine.’ Door alcohol te drinken verlies je dus extra veel vocht. Op die manier drogen je lichaam en je hersenen uit, wat je de volgende dag erge hoofdpijn kan bezorgen. Bovendien irriteert alcohol je maagslijmvlies, waardoor je je misselijk kan voelen. ‘Wanneer je lever de alcohol afbreekt, komen er ook nog eens giftige stoffen vrij die je hoofdpijn en maagklachten verergeren’, aldus de professor.

3. Je menstruele cyclus bepaalt mee hoe snel je dronken wordt
‘Hoe snel je de alcohol begint te voelen, hangt af van verschillende factoren’, gaat professor Verstraete verder. ‘Maar je kan gemiddeld genomen stellen dat het effect na drie kwartier het grootst is. Dat kan ook sneller zijn, als je niet gegeten hebt bijvoorbeeld. Het voedsel dat in je maag zit zal de opname van alcohol daar een stuk moeizamer laten verlopen. Bovendien zal het langer duren vooraleer je hele maaginhoud verdergaat naar je dunne darm. Het is in de dunne darm dat het grootste deel van de alcohol geabsorbeerd wordt in je bloed.’ Heb je niets gegeten, dan stroomt de alcohol bijna onmiddellijk door naar je dunne darm, waardoor hij sneller en sterker toeslaat.

‘Een andere factor is je lengte en je gewicht. Vrouwen zijn kleiner en wegen minder. Dat betekent dat ze minder bloed en water in hun lichaam hebben’, vervolgt de toxicoloog. ‘Als je eenzelfde hoeveelheid alcohol moet oplossen in 45 liter water bij een man, of 35 liter bij een vrouw, is het logisch dat de concentratie in het lichaam van de vrouw een stuk hoger zal zijn. Vrouwen horen het trouwens niet graag, maar zij hebben ook relatief meer vet. Alcohol kan daar niet in oplossen, waardoor het zich nog meer in het aanwezige lichaamsvocht gaat concentreren. Dus zelfs als een vrouw even groot en even zwaar is als een man, zal ze het effect van de drank meer voelen.’

Studies hebben aangetoond dat de opname ook beïnvloed wordt door je menstruele cyclus. Door de aanwezigheid van bepaalde hormonen in je lichaam zal je vlak voor je je regels krijgt en op het moment van je eisprong het meest gevoelig zijn voor drank.

4. Dronken mensen zeggen de waarheid
‘Na één of twee glazen voel je je vooral gelukkiger’, bevestigt dokter Rita Verrando, medisch directeur bij het CAD Limburg (Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen). ‘Als je blijft drinken, is de kans echter groot dat je gekke dingen gaat doen. Je moet weten dat alles wat je zegt of doet doorgaans eventjes afgewogen wordt in je prefrontale cortex, het gebied helemaal vooraan in je hersenen. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe slechter dat remsysteem werkt. Dat betekent dat je impulscontrole verdwijnt. Mensen met een opvliegend karakter, vooral mannen, zullen dan al eens durven uit te vliegen als ze per ongeluk tegen elkaar botsen. Dan is het hek snel van de dam! Vrouwen zullen vaker beginnen te snotteren of lief en leed met elkaar delen. Hoe je reageert hangt af van je karakter en je stemming, maar het komt erop neer dat je doet en zegt wat er écht op je lever ligt.’ Blijf je drinken, dan worden alsmaar meer hersenfuncties beïnvloed. ‘Op den duur kan je niet meer deftig spreken, maar ga je lallen. Later kan je beginnen te knikkebollen en val je in slaap. Dat kan erg gevaarlijk zijn, dus kan je het beter niet zo ver laten komen.’

5. Bestrijd je kater met paracetamol en water
Een wondermiddeltje om je kater te bestrijden? Dat bestaat jammer genoeg nog altijd niet. ‘Wat je ook leest op het internet, het enige wat je kan doen tegen een kater is hem gewoon ondergaan. Of minder drinken’, lacht dokter Verrando. ‘Als je veel gedronken hebt, is het mogelijk dat je nog altijd alcohol in je lichaam hebt. Zoals verteld, heeft je lever anderhalf uur nodig om een glas alcohol af te breken. Stel dat je tien pintjes gedronken hebt, dan duurt het maar liefst vijftien uur vooraleer alle alcohol verwerkt is. Zelfs ’s morgens is het dus nog gevaarlijk om met de auto te rijden. Als je een kater hebt, is het belangrijk om je vochtbalans weer op peil te krijgen. Drink dus zo veel mogelijk water. Vermijd koffie, die droogt je lichaam nog meer uit. Ook sport is niet ideaal, omdat je dan gaat zweten. Neem liever een pijnstiller, eet een gezond ontbijt en doe het rustig aan.’ Als pijnstiller kan je beter voor een paracetamol kiezen. Aspirine bevat namelijk stoffen die belastend zijn voor de maag.

6. Je kan zat zijn zonder dat je het merkt
Niet alleen je maaltijden, gestalte en geslacht bepalen of je snel dronken wordt. Sommige mensen kunnen gewoon beter tegen alcohol dan andere. Nadat de drank langs je dunne darm gepasseerd is, komt hij in je lever terecht. Daar gaan je enzymen aan het werk om de alcohol af te breken. Bij de ene persoon werken die enzymen van nature sneller, waardoor drank sneller uit hun systeem verwijderd wordt. ‘Maar weet ook dat je hersenen gewend kunnen raken aan alcohol’, waarschuwt dokter Verrando. ‘Ik drink amper, dus geef me twee glazen wijn en ik ben zat. Mijn man kan minstens het dubbele drinken zonder dat hij er iets van merkt. Maar als je hem zou laten blazen, zou hij wél heel wat promille in zijn bloed hebben. Dat komt omdat je hersenen zichzelf willen beschermen. Als ze het gewoon zijn om in aanraking te komen met alcohol, gaan ze een stofje produceren om zich tegen het verdoofde gevoel te verzetten. Met als gevolg dat je je absoluut niet dronken voelt. Dat is misleidend, want de rest van je lichaam is dat wél. Ga dus zeker niet autorijden, zelfs al voel je je goed. Je reactiesnelheid is nog steeds trager, je hebt een tunnelvisie en zal toch geneigd zijn om meer gas te geven.’ Wie vaak drinkt, zal om die reden geneigd zijn om méér te drinken. Gewoon om hetzelfde effect te bereiken. Daardoor kan het alcoholgehalte in die mensen hun bloed nogal oplopen.

7. Let op met likeuren, bubbels en whisky
Wat je drinkt en hoe snel je dat doet, bepaalt mee of je dronken wordt. ‘Hoe vlugger de alcoholconsumpties op elkaar volgen, hoe sterker het effect’, bevestigt dokter Verrando. ‘Eén standaardglas, zoals een pintje of een glas wijn, resulteert in een alcoholgehalte van 0,2 promille in je bloed. Je lever heeft ongeveer anderhalf uur nodig om zo’n glas te verwerken. Drink je één glas per uur, dan word je normaal gezien niet dronken. Drink je sneller, dan stapelen de promilles zich op.’ ‘Dranken met een alcoholconcentratie tussen de 20 en 30 volumeprocent worden het snelst opgenomen in je lichaam’, licht toxicoloog Alain Verstraete toe. Dat betekent dat porto, sherry, likeuren zoals amaretto, cointreau, pisang en verschillende cocktails het vlugst in je hoofd zullen zitten. Daarnaast gaan koolzuurhoudende dranken zoals schuimwijn en mixdrankjes als whisky-cola sneller op je inwerken. ‘Een goed advies is om elk glas alcohol af te wisselen met een glas plat water. Zo blijf je gehydrateerd en zal je veel minder snel drinken,’ aldus de professor.

Hoewel er vaak aangeraden wordt om niet te veel dranksoorten af te wisselen door de avond heen, is het niet wetenschappelijk bewezen dat je sneller dronken wordt of een ergere kater zou hebben als je mixt. ‘Het is de hoeveelheid alcohol die bepaalt hoe jij je de volgende dag zal voelen’, besluit de professor. ‘Je zal je wél slechter voelen als je whisky besteld hebt. De donkere drank bevat stoffen die je kater erger maken.’ Het komt er dus op neer dat je van zuivere dranken zoals wodka in theorie een minder zware kater krijgt.

8. Onderschat de invloed van alcohol niet
Je zal geen blijvende schade overhouden aan één avondje doorzakken. Maar weet dat alcohol een grotere invloed heeft op je lichaam dan je zou vermoeden. ‘Eerst en vooral op vlak van calorie-inname’, weet toxicoloog Verstraete. ‘Alcohol is van nature erg rijk aan calorieën. Een glas bier bevat ongeveer 100 kcal, een halve liter whisky 1.650 kcal. En dat terwijl de dagelijks aangeraden hoeveelheid voor vrouwen 2.000 kcal is … Wie veel alcohol drinkt, zal meer vet opstapelen en dus verzwaren.’ Bovendien riskeer je dat je je lever overbelast, wat de kans op levercirrose en andere aandoeningen vergroot. Onderzoek heeft aangetoond dat alcohol onder andere kanker, diabetes, hart- en hersenproblemen in de hand werkt. ‘Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie speelt alcohol een rol in maar liefst 200 verschillende aandoeningen’, weet professor Verstraete. ‘En dan hebben we het nog niet over de verhoogde risico’s op ongevallen of kwetsuren. Er is dus maar één boodschap. Natuurlijk mag je weleens iets drinken, doe het gewoon met mate!’

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2970972/2016/11/09/8-dingen-die-je-moet-weten-over-alcohol.dhtml

De sluipende doodmaken van heel wat organen in ons lichaam en onze hersenen. Het glaasje nemen kan geen kwaad maar waar ligt de grens. Juist dat weten velen niet en krijgen een verslaving. Met alle gevolgen van dien. Denk maar aan Wernicke-Korsakov-syndroom. Lever falen en hart en vaatziekte. Daar staan mensen niet bij stil. Ach eentje kan toch geen kwaad nee dat is ook zo. Maar men kan na dat eentje ook meestal geen nee zeggen en zo gaat het maar door en door. Bij jongeren krijg je dan nog eens het comazuipen waar hulpdiensten in het weekend toch vaak mee te maken krijgt. Ook dit is niet zonder risico. Onderschat het niet alcohol het kan veel kwaad aanrichten. En ja een dronken persoon zegt meestal de waarheid, en op een moment gaan ze dingen doen waar ze achteraf spijt van hebben. Omdat ze het niet meer weten een black-out hebben. Stukken vergeten zijn. Meestal is het ook zo dat vrouwen sneller dronken worden dan mannen. Waar soms dan ook misbruik van gemaakt kan worden. Ook mogen we niet vergeten de agressiviteit die soms naar boven komt bij iemand die teveel alcohol binnen heeft. Ook het sociaal leven dat er onder gaat lijden. Allemaal factoren dat men op een moment geen stop meer weet aan te geven.

Afbeeldingsresultaat voor alcoholverslaving

Afbeeldingsresultaat voor alcoholverslaving

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM