Is de sauna goed voor de gezondheid?

Sauna, een bad met droge stoom, is afkomstig van een duizendjarige Finse traditie, waarvan het succes ook de industrielanden heeft bereikt. Wat zijn eigenlijk de heilzame effecten, maar ook de risico’s van sauna voor de gezondheid? Saunabezoeken zijn tegenwoordig in alle leeftijdscategorieën wijdverbreid.

Hammam of sauna?

Terwijl de hammam of Turks bad (een bad met vochtige stoom) uit het zuiden afkomstig is, komt sauna (een bad met droge stoom) oorspronkelijk uit Noord-Europa. Sauna is niet alleen een trendy activiteit, het is ook een eeuwenoude en universele traditie. Voor een veilig gebruik, geven we u een overzicht van de contra-indicaties van sauna, maar ook en vooral van de talrijke heilzame effecten voor de gezondheid.

De vele weldaden van sauna

Ondanks de onmiddellijke en niet te verwaarlozen reacties van het cardiovasculair systeem (verwijding van de bloedvaten door de warmte, wat het hartritme verhoogt) en het endocriensysteem, wordt sauna gewoonlijk goed verdragen door zowel kinderen als volwassenen. Volgens heel wat wetenschappelijke bronnen, is regelmatig saunabezoek niet gevaarlijk voor de gezondheid. Integendeel, het is reinigend, zorgt voor ontspanning en welzijn en versterkt bovendien onze natuurlijke afweer, onder meer in de strijd tegen stress en ontstekingen. Sauna is ook nog goed voor de bloedsomloop en de huid is er eveneens bij gebaat.

Sommige wetenschappers suggereren dat regelmatig saunabezoek goed is voor:

  • De beheersing van de spanning bij een overspannen persoon en de revalidatie na een myocardinfarct, en dat in tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten.
  • De respiratoire functie. Sauna zou dus heilzaam kunnen zijn voor astmapatiënten en mensen die last hebben van chronische bronchitis.
  • De inflammatoire reumatische aandoeningen (artrose, reumatoïde polyartritis), gewrichtspijn, spierspanningen en fibromyalgie.
  • Sommige huidaandoeningen zoals psoriasis (sauna droogt de huid niet uit). Het overmatig zweten zou daarentegen een verergering kunnen veroorzaken van sommige gevallen van eczema of van atopische dermatitis.

Wat zijn de contra-indicaties van sauna?

De contra-indicaties van sauna zijn instabiele angor, een recent myocardinfarct en een ernstige aortavernauwing. In de overgrote meerderheid van de gevallen, levert sauna geen problemen op bij een coronaire ziekte, op voorwaarde dat ze stabiel is, of bij myocardnecrose, op voorwaarde dat ze niet recent is. Tijdens saunasessies (waarbij vooraf geen alcohol werd gedronken) werden zeer weinig myocardinfarcten of gevallen van plotse dood geregistreerd. Met uitzondering van zware identificeerbare pathologieën (kanker, onmiddellijke gevolgen van een myocardinfarct, acute infecties zoals griep of bronchitis), mag de algemene bevolking zonder problemen naar de sauna om er te genieten van de heilzame effecten. Het nemen van bepaalde geneesmiddelen vlak voor een saunasessie, antihypertensiva bijvoorbeeld, is echter af te raden.

Als u zich afvraagt of u zonder risico naar de sauna kan gaan, doet u er goed aan uw arts te raadplegen. Luister in elk geval altijd naar uw lichaam: verlaat de sauna meteen als u een onrustwekkend of onaangenaam gevoel ervaart.

Belangrijk: alcoholconsumptie vóór een saunasessie is uit den boze!

Alcoholconsumptie is de ergst mogelijke vijand bij een saunabezoek. Alcohol leidt tot een te lage bloeddruk, tot hartritmestoornissen en de consequenties ervan, en tot hartstilstand. Geen alcohol drinken tijdens de uren voorafgaand aan een saunabezoek, is dus van het allergrootste belang!

Vermagert men na een saunabezoek?

In tegenstelling tot de heersende opvatting, helpt sauna niet om te vermageren. Het is waar dat men tot 1,5 liter zweet (geen vetten!) kan verliezen, maar zodra men drinkt, wordt het verloren vocht opnieuw aangevuld.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/is-de-sauna-goed-voor-de-gezondheid/actueel/1383

Een sauna kan wonderen doen. Toch is het altijd even verstandig als je niet echt zeker bent om eerst langs een arts te gaan. Zeker als men bepaalde medicatie neemt of een bepaalde ziekte heeft. Ook is het van belang om naar je lichaam te luisteren. Als je de sauna betreed en je kan het niet meer aan, er ook uit te gaan en te gaan rusten na een douche te hebben genomen. Ook hoef je niet altijd een koude douche te nemen al is dat wel goed maar niet voor iedereen. Een laat je zeker niet door andere overhalen van alle nog even. Nee jouw lichaam moet je respecteren en kan het niet meer gewoon eruit gaan.
Ook zal het zweten al je poriën zuiveren.

Afbeeldingsresultaat voor sauna

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM