Hoe je stopt met jezelf te vergelijken met anderen

Life coach geeft tips om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderenAl heel mijn leven vergelijk ik mezelf met anderen,” vertelt Annelien. “Eerst op school, en daarna op andere vlakken: mijn job, inkomen, de grootte van ons huis,… Het houdt niet op. En het maakt me ongelukkig.

De neiging om onszelf te vergelijken met anderen is menselijk. Maar het ontneemt ons plezier. Het is een gewoonte met veel nadelen:

  1. Vergelijkingen zijn altijd oneerlijk. We vergelijken het slechtste wat we wéten van onszelf met het beste wat we veronderstellen bij anderen.
  1. Je vergelijkt meetbare dingen. Maar wat echt belangrijk is, zoals liefde, vriendschap en gezondheid, kan je niet meten.
  1. Vergelijkingen stelen kostbare tijd. We krijgen 86.400 seconden per dag. En zelfs één daarvan gebruiken om jezelf of jouw prestaties te vergelijken met een ander is een seconde te veel.
  1. Je bent te uniek om eerlijk te vergelijken. Jouw talenten, successen, bijdragen en waarde zijn uniek voor jou en jouw doel in de wereld. Je kan ze nooit echt vergelijken met iemand anders.
  1. Je hebt er niets bij te winnen, maar veel bij te verliezen. Zoals jouw fierheid, jouw waardigheid, jouw gedrevenheid en jouw passie.
  1. Er staat geen limiet op het mogelijke aantal vergelijkingen. De gewoonte om te vergelijken kan je niet overwinnen door succes te bereiken. Er zal altijd iets anders zijn om je op te richten.
  1. Vergelijken richt jouw focus op de verkeerde persoon. Je kan één leven controleren – dat van jezelf. Maar als we onszelf voortdurend vergelijken met anderen, verspillen we kostbare energie aan het focussen op hun leven, eerder dan op dat van onszelf.
  1. Vergelijken resulteert vaak in wrok en rancune. Tegenover anderen én tegenover onszelf.
  1. Vergelijken ontneemt ons plezier. Het voegt geen waarde, zin of voldoening toe aan ons leven. Het leidt ons er zelfs van weg.

Zoals je merkt, zijn er heel wat nadelen verbonden aan vergelijken. Je hebt het allicht zelf al ervaren.

Hoe kan je dan losbreken uit deze gewoonte?

vergelijken-coach-comparison-quote

Dit zijn 9 stappen om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen.

1. Wees je bewust van hoe dom (en schadelijk) vergelijken is.

Lees de lijst hierboven nog eens na. En wees je bewust van de schadelijke effecten van vergelijken in jouw leven. Neem je voor om ermee te stoppen.

2. Word je bewust van jouw eigen successen

Of je nu een bediende, zelfstandige, moeder, student of wat dan ook bent, jij hebt een uniek perspectief op de wereld door jouw eigen ervaringen en talenten. Jij hebt het vermogen om lief te hebben, te helpen en bij te dragen. Je hebt alles wat je nodig hebt om iets goeds te doen in jouw deeltje van de wereld. Wees je bewust van wat je al verwezenlijkt hebt en tracht er meer van te bereiken.

3. Streef grootse dingen na

Sommige van de grootste schatten in de wereld zijn niet zo zichtbaar: liefde, empathie, vrijgevigheid,… Die zijn niet te meten. Ze liggen buiten de definitie van succes die de maatschappij erop nahoudt.

4. Concurreer minder. Waardeer meer.

Hoe sneller je stopt met tegen anderen te concurreren om te ‘winnen’, hoe sneller je kan beginnen samen te werken. De eerste stap om die misplaatste competitiedrang te overwinnen is om de bijdrage van anderen te waarderen en hen een compliment te geven.

5. Dankbaarheid

Dankbaarheid brengt ons ertoe om de goede dingen die we al hebben te erkennen.

6. Niemand is perfect

Niemand leeft een pijnloos leven. Ook al zie je het niet, weet dat iedereen problemen tegenkomt.

7. Maak een wandeling

Merk je toch de neiging je te vergelijken met een ander, sta dan op en verander van omgeving. Wandel even, ook al is het naar de overkant van de kamer. Door te bewegen, breng je ook beweging in je denken.

8. Vind inspiratie zonder vergelijking

Jouw leven vergelijken met dat van een ander is dom. Maar inspiratie en inzichten vinden bij anderen is wijs. Leer het verschil.

9. Als je toch moet vergelijken, vergelijk dan met jezelf

Streef ernaar om de beste versie van jezelf te worden – niet alleen voor jezelf, maar voor de bijdrage die we kunnen brengen aan anderen. Werk hard om zorg te dragen voor jezelf: fysiek, emotioneel en op het vlak van de zin die je aan je leven geeft. Engageer je ertoe om elke dag wat te groeien. En leer om de kleine stapjes vooruit te vieren – zonder die stapjes te vergelijken met anderen.

Minder vergelijken geeft je meer vrijheid. Dat alleen al is de moeite waard!

coach wim personal life coach business coach

Als coach help ik jou om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Zonder je te vergelijken met anderen. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

BRON: https://wimannerel.wordpress.com/2016/11/05/stop-vergelijken-anderen-coach/comment-page-1/#comment-1453

Dit is toch weer een mooi stukje dat Wim hier beschrijft.
Je gaan vergelijken met anderen. Veel mensen laten zich daaraan vangen. Dit te meer omdat het zelfvertrouwen niet goed zit of hun zelfbeeld minder is. Maar het zijn hun gedachten over zichzelf. Dat maakt dat ze iemand of iets gaan volgen. Een voorbeeld ervan is ze kan beter presteren als ik. Ik ga ze proberen na te doen. En op zo een moment ga je een valkuil maken voor jezelf. Je kan niet wat de ander doet of is, je doet het op jouw manier en je bent wie je bent.
Wim schrijft je vergelijken met andere is menselijk. Ja en nee want doe je het dan neem je alles maar aan van andere doe je het niet of je weet er niet mee om te gaan, dan leer je niets vanuit jezelf. In vergelijken zit ook een bepaalde angst. Angst om minder te zijn als de ander. En dat is zo wees bewust HOE DOM EN SCHADELIJK vergelijken is.
Het meeste aan dit heeft te maken met je ego, je gevoel en je zelfbeeld. Juist dat moet je voor jezelf in handen krijgen.
Toch kan het ook wel eens zijn dat je gaat vergelijken met een ander of iets dat je dit doet om ergens vooruit in te komen. Het leven is leren en dat leren is wat we zien van anderen. Juist is het een goede verhouding erin te vinden.

Afbeeldingsresultaat voor vergelijken met anderen

Afbeeldingsresultaat voor vergelijken met anderen

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties