Waarom het beter is om ’s morgens naar de psycholoog te gaan

  © Unsplash.

Geen ochtendmens? Misschien is dit wel dé manier om uit je bed te komen ’s morgens vroeg: wie in de vroege uurtjes een afspraak maakt bij de psycholoog zou sneller vooruitgang boeken, dat blijkt uit een recente studie van de universiteit van Dallas.

Patiënten die in behandeling waren voor angststoornissen zouden sneller resultaat zien wanneer ze ’s ochtends naar de psycholoog gingen, dan wanneer ze een afspraak hadden in de namiddag. Meer nog: de test onthulde dat de patiënten bijna 30 procent méér verbetering zagen na een ochtendlijke afspraak dan een namiddagsessie.

’s Ochtends leren we beter

Of je een ochtendmens of nachtraaf bent, heeft er niets mee te maken, verduidelijkt auteur van de studie Alicia E. Meuret. De klinisch psychologe wijt het fenomeen vooral aan de hogere dosis cortisol in ons bloed ’s morgens vroeg, beter bekend als het stresshormoon. Deze stof wordt doorheen de hele dag door het lichaam aangemaakt, maar ’s ochtends is de hoeveelheid net iets hoger om je lichaam klaar te maken voor de dag.

“Er is voldoende bewijsmateriaal dat het leren en oppikken van dingen makkelijker is ’s ochtends,” legt Meuret uit. “Bovendien is het ook bewezen dat cortisol het leren vergemakkelijkt.” Deze studie is echter wel de eerste die stelt dat die ochtendlijke dosis cortisol ook helpt om je angsten de baas te kunnen.

Meer vooruitgang

Voor de studie werden 24 patiënten gevolgd die eerder werden gediagnosticeerd met de paniekstoornis agorafobie (ook wel bekend als pleinvrees, of de angst om buiten te komen). Zij volgden drie weken lang een wekelijkse sessie, gevolgd door een follow-up twee maanden later. Sommige patiënten bezochten hun dokter enkel in de namiddag, anderen enkel ’s ochtends en enkelen hadden wisselende afspraken.

Hun therapie werd gebaseerd op een exposurebehandeling, waarbij de patiënten werden blootgesteld aan situaties die hun angstig maken. Door de confrontatie met zo’n scenario, dat overigens steeds langer duurt, leren de patiënten om hun angst te overwinnen, verklaart de psychologe. Na iedere sessie moesten ze hun paniek en stress noteren op een schaal én beoordeelde een deskundige hun stressniveau. Hoewel alle patiënten vooruitgang boekten, ontdekten de onderzoekers dat de ernst van de paniekaanvallen ’s ochtends maar liefst 28 procent lager lag.

Invloed op behandeling?

Hoewel het onderzoek aantoont dat deze therapie het meest effect heeft in de vroege uurtjes, wil dat niet zeggen dat alle therapievormen daar baat bij hebben, nuanceert Meuret. “Maar over het algemeen draait therapie rond het leren van nieuwe dingen, en eerdere geheugenstudies wezen ook al uit dat dat nu eenmaal beter gaat ’s morgens vroeg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat andere vormen van therapie ’s morgens ook efficiënter zullen zijn, al is daar wel meer onderzoek voor nodig.”

Een belangrijke kanttekening: er zijn natuurlijk ook andere factoren, zoals de biologische klok van je lichaam, de kwaliteit van je nachtrust én hoe goed je je kan concentreren, die ook een rol spelen bij een therapiesessie, voegt Meuret daar nog aan toe. Wie slecht slaapt, heeft bijvoorbeeld meer moeite om dingen in zich op te nemen, dus dan is de toegevoegde waarde van zo’n ochtendsessie al heel wat minder.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2939651/2016/10/26/Waarom-het-beter-is-om-s-morgens-naar-de-psycholoog-te-gaan.dhtml

Iets blijft beter bij dat men het ’s morgens of in de vroege middag aan iemand aanbrengt dan ’s avonds. Het geheugen werkt dan nog optimaal en men gaat het meestal ook uitproberen of erover nadenken. Dat toch een belangrijke factor is om verder te gaan. Een therapeut of psycholoog geeft het nodige aan, dan is het aan jezelf om er verder iets mee te doen.

Afbeeldingsresultaat voor psycholoog

Heb bewust deze foto genomen kijk naar de tafel een klokje. Ze werken op uur en dat vind ik altijd spijtig, dat ze soms iets afronden waar je nog even had verder of dieper op ingegaan had gewild.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM