1 op 3 wordt gepest, belaagd en betast (en de baas heeft niks gezien)

© Thinkstock.

Bijna één op de drie Belgische werknemers heeft last van collega’s en/of bazen die hen pesten, fysiek pijn doen, discrimineren of proberen aan te raken op intieme plaatsen. Ruim 20% meer dan in 2014, zo blijkt uit onderzoek van Securex. “Oorzaken zijn méér werkdruk en stress. We moeten meer plezier maken, vaker samen op stap gaan.”

De Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk noteert jaarlijks zo’n 120 officiële klachten over ‘grensoverschrijdend gedrag’. Een misleidend klein aantal. De overgrote meerderheid van de werknemers volgt de procedures immers niet tot het einde. In realiteit behandelen de diensten voor bescherming op het werk jaarlijks gemiddeld 4.700 dossiers, of zo’n 13 klachten per dag. Bovendien durven veel slachtoffers simpelweg geen klacht in te dienen.

Dat blijkt ook duidelijk uit een nieuwe bevraging van hr-dienstverlener Securex bij 1.800 werknemers. Ruim 29% lijdt tegenwoordig al onder ongewenst gedrag op de werkvloer. Vooral het aantal pesterijen (+35%) neemt schrikbarend toe. Die zijn vaak subtiel, zoals een slachtoffer ‘vergeten’ uit te nodigen voor een vergadering, waardoor hij of zij ruzie krijgt met de baas. Maar soms zijn ze ook heel expliciet, zoals collega’s die privéfoto’s van hun slachtoffer ophangen in het bedrijfsrestaurant of voortdurend op zijn of haar oor tikken.

Niet ingrijpen
“Eén op de zeven voelt zich nu al slachtoffer van pestgedrag”, zegt Heidi Verlinden van Securex. “In de helft van de gevallen gaat het om één of meerdere collega’s die hen lastigvallen. Heel vaak wijzen slachtoffers ook een leidinggevende aan als dader, maar dat is niet altijd terecht. Soms duiden ze de baas aan omdat die er weet van heeft, maar amper ingrijpt.”

Harde cijfers

14% Wordt gepest
Wie is dader:
– 64% leidinggevend persoon
– 36 extern persoon
– 30% collega
– 19% groep collega’s

19% Ondervindt agressie
vaak door iemand van buiten de firma (patiënt, klant…)

14% Klaagt over discriminatie

2% Meldt ongewenst seksueel gedrag
Waarbij 100% de baas als (mede)dader noemt

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/36/Carriere/article/detail/2939631/2016/10/26/1-op-3-wordt-gepest-belaagd-en-betast-en-de-baas-heeft-niks-gezien.dhtml

Men brengt de meeste tijd door op het werk. En als men dan nog eens geconfronteerd wordt met pesterijen of ongewenst gedrag en aanraking wordt de werkvloer een hel. Ze spreken dan altijd over een vertrouwenspersoon om het te melden, maar ook deze is meestal een persoon die er werkt. Nu het ongewenst gedrag en aanraking is soms moeilijk. Omdat je van de ene collega het wel kan verdragen en van de ander niet. Je moet het voor jezelf duidelijk maken en goede grenzen stellen. En ook zelf die grens niet overschrijden. Het slachtoffer heeft het dan ook moeilijk om erover te praten met andere collega’s maar maakt zichzelf ziek.
En de verantwoordelijken van het bedrijf willen dit niet zien nog horen. Meestal voor de goede naam van het bedrijf.

Afbeeldingsresultaat voor ongewenste aanraking

Afbeeldingsresultaat voor ongewenste aanraking

Afbeeldingsresultaat voor ongewenst gedrag
google

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties