Dit is wat dat lijntje coke in het weekend met je lijf doet

Een lijntje cocaïne in het weekend? Het is voor heel wat landgenoten een bitterzoete zonde. Of dat kwaad kan, zo enkel nu en dan? Reken maar.

Cocaïne is een bloedvatwurger: het doet het hart sneller pompen en vernauwt de bloedvaten. Het is als vol gas geven terwijl je de brandstofleiding dichtknijpt

Prof Adam Winstock, oprichter van het onderzoeksinstituut Global Drugs Survey

Eén van de belangrijkste effecten van cocaïne is dat het van mensen dwazekloten maakt

Henry Fisher, chemicus en beleidshoofd bij VolteFace, de denktank die alternatieven voor het huidige drugbeleid zoek

Uit onderzoek van afval- en oppervlaktewater blijkt dat in Antwerpen het meest cocaïne wordt gesnoven: 1,83 gram per dag per duizend inwoners. Over het hele land wordt in het weekend per dag gemiddeld 1,41 g per duizend inwoners tussen 15 en 45 jaar gebruikt, en in de week 1,03 g per dag. Jaarlijks wordt in ons land naar schatting 1,75 ton cocaïne gebruikt.

Scheurtjes op je hartspieren
Elk weekend aan het olifantenpoeder zitten, is heel schadelijk, veel erger voor je lichaam dan een beetje MDMA. De coke doet je hart namelijk in overdrive schakelen, dat leidt tot scheurtjes op je hartspieren en dat kan na verloop van tijd ernstige gevolgen hebben.

Professor Adam Winstock, oprichter van het onderzoeksinstituut Global Drugs Survey, waarschuwt in Vice: “Een gram coke elk weekend is niet gezond en je kan het ook geen occasioneel gebruik noemen. Dat is een normatieve misvatting, wanneer je denkt ‘mijn vrienden en ik doen dat, dus zal iedereen dat wel doen en dus is het normaal’. Cocaïne is een bloedvatwurger: het doet het hart sneller pompen en vernauwt de bloedvaten. Het is als vol gas geven terwijl je de brandstofleiding dichtknijpt. Mensen denken er ook niet aan dat een opgerold bankbiljet dat iedereen in zijn bebloede neusgaten steekt hepatitis C kan doorgeven”.

“Uiteraard zal je hart meer onder druk komen te staan als je een 50-jarige roker met overgewicht bent dan wanneer je een 20-jarige sportieveling bent. Maar dan nog: het gevaar schuilt in aangehouden jarenlang gebruik”.

Kleiner en vaker
Hoe je de drug gebruikt, is ook van belang. De grootte van de lijnen is volgens Winstock cruciaal. “Gemiddeld belandt 0,5 procent van de cocaïnegebruikers in het ziekenhuis met acute reacties op de drug. In de meeste landen halen gebruikers 10 lijnen uit een gram. Maar in Brazilië komen ze gemiddeld maar aan zes lijnen per gram, en daar zien we dat 3,5 procent in het ziekenhuis belandt. Het is dus duidelijk dat meerdere kleine lijntjes minder schade aanrichten dan die ene dikke lijn”.

Vette, goed gemarmerde steak
Henry Fisher, chemicus en beleidshoofd bij VolteFace, de denktank die alternatieven voor het huidige drugbeleid zoekt, gaat verder: “Elk weekend coke snuiven is gevaarlijker dan een chemische drug als MDMA. Cocaïne bezorgt je hart scheurtjes die na verloop van tijd erger worden en littekenweefsel worden. Maar er is ook het probleem van atherosclerose, waarbij de wanden van je bloedvaten verdikken tot ze op een vette, goed gemarmerde steak gaan lijken”.

Zowel Winstock als Fisher menen dat veel gevaren van aangehouden cokegebruik te maken hebben met mentaal en emotioneel welzijn. Winstock: “Naarmate mensen meer gaan gebruiken, over langere periodes, sneuvelen relaties. De bankrekening van de gebruiker droogt op, de prestaties op het werk lijden eronder, liefdespartners haken af en ook vrienden nemen afstand. Gaandeweg voelt de gebruiker zich eenzaam en geïsoleerd, wat er vaak toe leidt dat ze nog meer cocaïne gaan gebruiken om die valse egoboost te krijgen”.

Dwazekloten
Fisher zegt het gevat: “Eén van de belangrijkste effecten van cocaïne is dat het van mensen dwazekloten maakt. Ze beseffen niet dat ze zich op glad ijs begeven, ze raken afhankelijk van het valse gevoel van zelfvertrouwen dat de drug biedt. Het begint met weekendgebruik, maar gaandeweg hebben ze dat lijntje op donderdag al nodig in plaats van vrijdag. Dan wordt het woensdag, enzovoort, tot je een ernstig probleem hebt”.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/93/Drugsverslaving/article/detail/2912761/2016/10/10/Dit-is-wat-dat-lijntje-coke-in-het-weekend-met-je-lijf-doet.dhtml

Men denkt dat een lijntje onschuldig is of een bommetje nemen. Op het moment zelf kan je heel veel verwezenlijken, je krijgt een groot zelfvertrouwen en je kan er tegen aan. Maar kijk uit het lijntje het bommetje is niet onschuldig. Niet alleen het vernauwen van bloedvaten, scheurtjes in de hartspier, maar ook de binnenkant van de neus en sinussen die verbranden. Of op een moment spontaan beginnen te bloeden. Mensen kijk uit, als je wilt weg gaan en plezier maken kan het ook zonder iets te nemen. Denk twee keer na voor je het doet of je vrienden volgt. Het is niet omdat hen het doen dat jij het ook moet doen.
Hier een link met goede informatie.

http://www.uitjebol.net/speed.htm

En heb je een probleem met verslaving.
https://www.druglijn.be/

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM