De heilzame eigenschappen van macadamia-olie

TIPS Macadamia-olie is een natuurlijke plantaardige olie die gewonnen wordt uit macadamianoten. Die noten groeien aan een grote tropische boom van Australische origine, ook wel de Queensland notenboom genoemd.

De macadamianoot werd zo’n 5.000 jaar geleden door de Aboriginals ontdekt. De noot wordt tegenwoordig geteeld in streken die genieten van een zachte winter, vooral in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Costa Rica, Brazilië en Californië.

Macadamia-olie wordt verkregen door koude persing van macadamianoten. Door die techniek worden de gezonde eigenschappen van de noot bewaard en bekomt men een zuivere, natuurlijke olie zonder chemische ingrediënten. Door zijn originele samenstelling is het een unieke olie die heel wat heilzame eigenschappen heeft en volledig zuiver is. Ze kan dan ook zowel voor cosmetische doeleinden als in de keuken worden gebruikt.

Wat zijn de heilzame eigenschappen?
De macadamianoot bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren, dat zijn de ‘goede vetten’, en een belangrijke hoeveelheid mineralen (kalium, magnesium, calcium…). De macadamianotenolie is een weldaad voor ons organisme. Als ze in de keuken wordt gebruikt, genieten we van de heilzame effecten van de talrijke omega 9-vetzuren (oliezuur)die ze bevat: die helpen om cardiovasculaire ziektes en diabetes type 2 te voorkomen, omdat ze de goede cholesterol (HDL) verhogen en de slechte (LDL) beperken.

Hoe gebruik je de olie in de keuken?
Qua culinaire toepassingen is macadamia-olie zeer polyvalent. Ze is niet echt geschikt als frituurolie, maar wel perfect voor bakken en braden en voor koude bereidingen. Ze moet niet koel bewaard worden, want ze stolt tussen 5 en 7 °C. Belangrijk is dat je ze op een droge plaats zet waar er geen daglicht is. Het notensmaakje geeft op een opwaardering aan een slaatje, zeker in combinatie met geitenkaas, maar omdat de olie zo zacht is kan ze evengoed gebruikt worden bij de bereiding van gesuikerde gerechten, zonder afbreuk te doen aan het gerecht.

BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=22190

Deze olie is ook geschikt voor de verzorging van huid en haar. Toch ik kende ze niet. Ga ze zelf ook eens uitproberen zowel voor in de keuken als voor verzorging. 

Afbeeldingsresultaat voor macadamia-olie Afbeeldingsresultaat voor macadamia-olie

Wil je ze gaan gebruiken als huidverzorging dan kan je dit even doornemen.

Macadamia olie is zeer prettig in gebruik aangezien het snel wordt opgenomen en de huid verzacht. Ook wordt het gebruikt om fijne lijntjes te verminderen door middel van gezichtsmassage. Vanwege het hoge gehalte aan palmitoleïnezuur vertoont het gelijkenis met het huideigen sebum en geeft het zeer goede bescherming tegen uitdrogen van de huid.
Macadamia olie is vooral geschikt voor de droge, rijpe en gevoelige huid.

Herkomst:
Macadamia olie wordt geperst uit de noten van de tropische Macadamiaboom (Macadamia integrifolia). Deze van oorsprong uit Australië (en Nieuw Zeeland) afkomstige boom wordt tegenwoordig ook o.a. in Zuid Africa en Hawaii gevonden.

Natuurlijke samenstelling:
Pura Total Macadamia olie is 100% puur en niet gemengd met andere oliën of toevoegingen. Macadamia olie bevat ongeveer 60% oliezuur, 19% palmitoleïnezuur, 1-3% linolzuur en 1-2% linoleenzuur. Het vetzuurprofiel van de olie is vrij consistent in relatie tot de herkomst. Wisselende omgevingsfactoren tijdens de vorming van de noot hebben slechts weinig invloed hierop.

Houdbaarheid:
Macadamia olie is erg stabiel dankzij het lage gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (80% enkelvoudig onverzadigde vetzuren). Dit resulteerd in een ongekoelde houdbaarheid tot 2 jaar. Deze lange houdbaarheid maakt ook dat de antioxidante werken van de olie niet snel verloren gaat.

Toepassingen:
– puur als huidverzorgende olie.
– onderdeel van cremes, lotions e.d.
– als voedende haarolie.
– onderdeel van haarverzorgingsproducten.
– onderdeel van massage olie blend.

Werking:
Naast het feit dat het goede bescherming biedt tegen uitdrogen van de huid, wordt het ook gebruikt om huidirritatie tegen te gaan. Verder gebruikt men deze olie bij striae en littekens.

Contra-indicatie:
Alhoewel contraindicaties voor het gebruik van Macadamia olie bij ons niet bekend zijn, adviseren wij deze olie niet te gebruiken bij een notenallergie.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM