5 grote vragen beantwoord die Belgische vrouwen hebben over de pil

 

 
© thinkstock.

De pil is en blijft het meest gebruikte voorbehoedsmiddel. Maar liefst 67% van de Belgische vrouwen slikt iedere dag zo’n pilletje. Tegenwoordig zijn er echter heel wat meer mogelijkheden, al blijven de traditionele ideeën hardnekkig hangen. Speciaal voor Wereld anticonceptiedag geeft een expertenpanel een antwoord op de 5 prangende vragen die Belgische vrouwen nog rond anticonceptie hebben.

In Europa zou niet minder dan 58 tot 61% van de vrouwen hun maandstonden graag willen inperken. Deze tendens wordt in België nog meer bevestigd: hier wil zelfs 79% van de vrouwen hun regels beter onder controle houden en hun maandstonden inperken. 60% van de vrouwen wil liever minder dan 12 keer per jaar menstrueren en 49% wil liever helemaal geen regels meer.

En toch zien we dat de traditionele ideeën rond contraceptie hardnekkig blijven hangen in het hoofd van de Belgische vrouw. Onvruchtbaarheid, vermindering van het libido, gewichtsproblemen, stemmingswisselingen, het doornemen van de pil, hormonen, efficiëntie, … Om deze ideeën de wereld uit te helpen geven drie experts, Huisarts Tine Vandenabeele, gynaecoloog Prof. Dr. Herman Depypere en Seksuologe Goedele Liekens een antwoord op 5 belangrijke vragen die meer dan 2.800 Belgische vrouwen zich stellen over orale contraceptie.

Vormen de pil en het doornemen ervan een risico voor de gezondheid?

Je pil mag je eigenlijk gewoon doornemen, stelt Goedele Liekens ons gerust. “In de stopweek van de anticonceptiepil lijkt een vrouw te menstrueren, maar eigenlijk is die bloeding gemanipuleerd en kan je het geen echte menstruatie meer noemen.” Daarom hoef je dus niet bang te zijn om je stopweek te skippen. Meer nog: onderzoek heeft aangetoond dat de veiligheid van de pil alleen maar toeneemt als je de stopweek inkort of overslaat. Voor de pil zelf bestaat overigens ook een onnodige angst. Een recente studie toont aan dat orale contraceptie het risico op bepaalde soorten kanker met 3 tot 12% vermindert.

Is er een risico op zwangerschap als je de pil vergeten bent?

De pil is één van de meest veilige voorbehoedsmiddelen, al bestaan er natuurlijk altijd risico’s, met name wanneer je een pil vergeet. Al zijn er daar wel gradaties: “Vooral in de eerste week van de pilinname mag je geen fouten maken, vanaf week twee en drie is het minder problematisch,” verklaart huisarts Tine Vandenabeele.

Vermindert de doeltreffendheid van de pil als je haar op verschillende tijdstippen inneemt?

Dokters en gynaecologen raden vaak aan om de pil telkens op hetzelfde moment in te nemen. Op die manier vermindert het risico dat je dat vergeet en ontwikkel je reflexen die een continuïteit creëren in het nemen ervan. Toch is het zo dat de efficiëntie van de pil niet vermindert als je haar op verschillende momenten van de dag inneemt. Zolang je de pil binnen de 36 uur na de vorige pil inneemt, ben je beschermd.

Is de pil vanaf de eerste dag doeltreffend?

Twijfel over de doeltreffendheid van de pil is ongegrond. De pil is onmiddellijk werkzaam als ze voor de eerste keer ingenomen wordt op de eerste dag van de regels. Als de eerste inname op een ander moment gebeurt, is ze doeltreffend na 7 dagen. Ook op lange termijn blijft ze doeltreffend. En wat als je zwanger wil worden? “Dan duurt het hoogstens twee weken voor je weer vruchtbaar bent en je cyclus opnieuw op een natuurlijke manier verloopt”, stelt gynaecoloog Herman Depypere gerust.

Welke pil kies je best: combinatiepil, microdosering, trimestriële pil?

Vandaag zijn er verschillende orale contraceptiva op de markt. De combinatiepil bevat twee types hormonen (oestrogeen en progestageen) en is de meest gebruikte pil in België. Deze pil kan je ook continu nemen, als je je regels wil vermijden, al krijg je dan wel mogelijk bloedverlies tijdens het innemen van de strip.

Daarnaast is er ook de minipil. “Deze bevat enkel progestageen en onderdrukt permanent het vrouwelijke hormoo”n ‘oestrogeen’, iets wat voor sommige vrouwen onaangenaam kan zijn. Ook is de minipil beduidend minder veilig dan de combinatiepil”, legt gyneacoloog Herman Depypere uit. “Deze pil is het meest geschikt voor vrouwen die net bevallen zijn, borstvoeding geven, of roken, omdat er geen risico is op tromboses”, antwoordt gyneacoloog Herman Depypere op de vraag waarom deze pil dan genomen wordt.

Het derde orale contraceptivum is de trimestriële pil. Deze pil is nog maar net op de markt en wordt drie maanden na elkaar genomen. Daarna menstrueert de vrouw gedurende een week. Met deze pil heb je dus nog maar 4 keer per jaar je regels.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2886467/2016/09/26/5-grote-vragen-beantwoord-die-Belgische-vrouwen-hebben-over-de-pil.dhtml

Als jonge vrouw denk ik dat je heel wat vragen hebt die je niet altijd durft te stellen. Het is belangrijk om echt je vragen te stellen zodat je een goed antwoord krijgt. Stel ze zelfs aan je moeder die ze ooit ook genomen heeft of misschien nog neemt.

Afbeeldingsresultaat voor de pil

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties