Vanaf volgend jaar hulpcentra voor slachtoffers van seksueel geweld

Vanaf volgend jaar hulpcentra voor slachtoffers van seksueel geweld
Elke SleursFoto: BELGA

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen vanaf volgend jaar terecht in gespecialiseerde centra in ons land. Dat is een proefproject van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) en de Universiteit Gent, schrijft De Morgen vrijdag. In de centra zitten artsen, psychologen en juristen onder één dak.

In een eerste proefperiode zullen er drie centra zijn, in ziekenhuizen in Vlaanderen (wellicht in Gent), Brussel en Wallonië. Blijkt het recept een succes, dan volgen andere steden in sneltempo, aldus Sleurs.

De slachtoffers worden in de centra langer dan een dag opgevolgd. “Ze krijgen er medicatie, psychische begeleiding, krijgen er hulp als ze een proces willen aanspannen. Die brede aanpak loont. Je hebt meer kans op sneller, langdurig herstel. En minder risico om opnieuw slachtoffer te worden”, aldus onderzoekster aan het International Centre for Reproductive Health (UGent) Ines Keygnaert. Ook test het centrum de slachtoffers een maand na de feiten op posttraumatisch stresssyndroom.

In gelijkaardige buitenlandse centra blijkt bovendien dat een multidisciplinaire aanpak de aangiftebereidheid doet stijgen.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20160923_02482129/vanaf-volgend-jaar-hulpcentra-voor-slachtoffers-van-seksueel-geweld

Dit had al veel langer moeten bestaan. Nu kunnen slachtoffers alleen maar terecht bij een psycholoog of in een praatgroep. Maar soms is het veel beter dat deze even opgevolgd worden. Het heeft ook allemaal te maken met leeftijd natuurlijk. Iemand die als jong slachtoffer wordt zal meer begeleiding nodig hebben als iemand die al iets ouder is. Al is het altijd een trauma die men moet verwerken, en terug moet leren dat niet iedereen gezien moet worden als dader. Ook begeleiding naar sensueel en seksueel contact moet rustig opgebouwd worden. Meestal verkrampen de slachtoffers als je er nog maar over praat. 
En wat we ook niet mogen vergeten dat ook mannen het slachtoffer kunnen zijn. En waar het soms nog moeilijker voor is om erover te praten of begeleiding te zoeken dan voor een vrouw.

Maar eigenlijk zou het niet mogen gebeuren, slachtoffer zijn van. Maar spijtig genoeg zijn er nog altijd die meer nemen dan mag. Alleen staan deze niet stil bij de gevolgen die ze achter laten bij het slachtoffer. 

Afbeeldingsresultaat voor slachtoffer seksueel misbruik

Afbeeldingsresultaat voor slachtoffer seksueel misbruik

Advertenties