HEBBEN DROMEN BETEKENIS

Hebben dromen betekenis? Alles over dromen

dromenDromen verklaren, dat willen we allemaal wel. Soms dromen we zó raar dat we wel zouden willen weten hoe we die droom ooit in ons hoofd hebben gehaald. Hebben dromen eigenlijk wel betekenis? Hoe zit dat met droomsymbolen, en waarom hebben we soms lucide dromen? Wij geven je alle dromerige weetjes.

Hebben dromen betekenis?

Daar moeten we helaas een saai antwoord op geven. Of dromen betekenis hebben is namelijk nog steeds niet duidelijk. De meningen in de wetenschap zijn sterk verdeeld. Hoewel sommige psychologen zich specialiseren in het ontcijferen van dromen en algemene handboeken over droomsymboliek maken, verschillen dromen per persoon. Droomsymbolen kunnen voor de één iets anders beteken dan de ander, dat hangt af van je karaktereigenschappen en persoonlijkheid.

Droomsymbolen

Hoewel de wetenschap nog niet met harde feiten is gekomen dat dromen betekenis hebben, valt er zeker iets over te zeggen. Dromen doe je namelijk tijdens een belangrijke slaapfase: de REM-slaap. Tijdens deze fase ontwikkelen de hersenen zich en verwerken ze informatie. De dromen die je hebt in je REM-fase zijn vaak intens en beelden verhalen uit. Bepaalde elementen van zo’n verhaal worden ook wel droomsymbolen genoemd – het zijn de onderdelen van je droom die volgens sommige psychologen diepere betekenis kunnen hebben. Enkele veelvoorkomende droomsymbolen zijn:

 • Naakt zijn: dromen waarin iemand naakt is komen vaak voor. Toch hebben deze dromen maar heel zelden een erotische betekenis. Er wordt wel gedacht dat het eerder naar de oorsprong of natuurlijke versie van de mens verwijst, of dat het duidt op de angst voor het blootleggen van je geest
 • Het gevoel hebben dat je valt: wanneer je droomt dat je neerstort of eindeloos lang valt duidt dat vaak op angst. Meer specifiek duidt het op de angst om geliefden of waardevolle voorwerpen te verliezen. Het kan er ook op wijzen dat je de grip op iets bent verloren
 • Dieren zien: de betekenis van zo’n droom hangt vooral af van het type dier dat je ziet. Ratten hebben vaak een negatieve toon, terwijl roofdieren een agressieve toon hebben
 • Seks hebben of een seksuele ervaring beleven: dit kan er in een droom op wijzen dat je op zoek bent naar wat meer intimiteit in je leven

Zoals gezegd kan een symbool voor de ene persoon iets geheel anders betekenen dan voor de andere persoon, dat is compleet afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden en karaktereigenschappen van de dromer.

Dromen verklaren: waarom dromen we eigenlijk?

Naast de betekenis van onze dromen is ook de reden waarom we dromen nog een raadsel. Geen wetenschapper heeft nog een verklaring kunnen geven. Dromen hebben voor zover bekend is namelijk helemaal geen functie. Ze zijn in principe niet meer dan een film van je gedachten. Niet alleen overdag denk je namelijk na over dingen, dit gaat ‘s nachts gewoon door. Dromen gaan dan ook vaak over dingen die je overdag hebt meegemaakt of waar je veel aan dacht.

Dromen doen we vooral in onze REM-slaap. Dit is de laatste fase van onze slaapcyclus. Je hersenen zijn in je REM-slaap heel actief bezig, maar je spieren lijken bijna verlamd. Er gebeurt van alles in ons lichaam tijdens deze slaapfase; we krijgen een onregelmatige ademhaling en hartslag en onze bloeddruk stijgt. Daarnaast dromen we dus in deze fase. Hoewel bekend is dat de REM-slaap dromen met zich meebrengt, is nog niet bekend wat de functie van dromen eigenlijk is voor je lichaam.

Wat is een lucide droom?

Lucide dromen zijn een geval apart. Het zijn dromen waarin je je bewust bent dat je aan het dromen bent. In lucide dromen kan je dan ook zelf de leiding nemen over je droom. Best gaaf! Wanneer jij nooit lucide droomt, is er volgens een aantal wetenschappers een techniek die je kan toepassen om toch een lucide droom op te wekken. Je volgt daarvoor de volgende stappen:

 1. Koop een droomdagboek en probeer je iedere nacht ten minste één droom te herinneren. Wanneer je ’s ochtends of ’s nachts wakker wordt, schrijf je meteen op wat je daarvoor hebt gedroomd
 2. Analyseer je dromen, welke symbolen, tekens of personen komen vaak in je dromen terug? Hebben je dromen een standaard opbouw?
 3. Bereid je voor voordat je gaat dromen. Vertel je zelf dat als je weer met een veelvoorkomend droomscenario te maken krijgt, dat je je dan moet realiseren dat het een droom is. Op die manier kun je de regie over je eigen dromen overnemen en lucide dromen

Nog een aantal dromerige weetjes

Dromen zijn dus best speciaal! Tot slot geven we je nog wat leuke weetjes over dromen mee. Wist je dat…

 • Je zo’n vijf tot zeven dromen per nacht hebt die bij elkaar zo’n anderhalf tot twee uur duren?
 • Je dus elk jaar een maand dromend doorbrengt met zo’n tweeduizend dromen? Over een mensenleven is dat ongeveer zes jaar en 150.000 dromen
 • Handelingen in dromen net zoveel tijd kosten als overdag? Zo kost het lopen naar de bushalte even veel tijd als in de realiteit. Tijd kan wel worden samengetrokken: je kunt in een flits aan de andere kant van de wereld zijn
 • Amerikanen in hun dromen agressiever zijn dan inwoners van de meeste andere westerse landen?
 • We maar weinig over seks dromen? Over vallen, achtervolgd worden of op school zitten dromen mensen veel meer
 • Als vrouwen over seks dromen, het meer gaat om verleiden en flirten dan om daadwerkelijke seks?
 • Per duizend dromen, maar eenmaal een monster erin voorkomt?
 • Geur een sterk effect heeft op de emoties in je dromen? Van onsmakelijke geuren tijdens je slaap ga je naar dromen, terwijl je van bijvoorbeeld rozengeur fijne dromen krijgt
 • Dromen belangrijk zijn voor een goed humeur, het oplossen van problemen en het reduceren van stress?
 • Je van sommige antidepressiva, verdovende middelen en slaapmiddelen nachtmerries kunt krijgen?
 • Vrouwen vaker nachtmerries hebben dan mannen?
 • Zwangere vrouwen meer dromen en deze beter kunnen navertellen?
 • Mensen die blind zijn geboren, dromen zonder visuele beelden? Alleen als je op latere leeftijd blind bent geworden, zal je visueel dromen

BRON: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/dromerige-weetjes/

Boeken kan men vol schrijven als het over dit gaat. Toch is het een mooi weetje dat wij als mens allemaal dromen. En dat honden en katten ook dromen hebben. 
Toch heeft dromen te maken met verwerken, en ook om delen los te laten in onze slaap. Een droom kan rustig verlopen maar ook kan er heel hard gewoeld worden in de slaap tot roepen. 
Een droom geeft een teken.
En ja zelf vind ik het altijd leuk als ik mensen kan helpen om hun droom te analyseren, zodat ze op bepaalde vragen een antwoord krijgen of kunnen vinden. 

Afbeeldingsresultaat voor toekomstdroom

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties

1 Comment:

 • Dromen beïnvloeden je dagelijkse leven

  Dromen zijn gezond en kunnen veel zeggen over je dagelijkse leven. Als je oefent, kun je dromen zelfs beïnvloeden.

  Je ligt met je partner in bed te knuffelen en ineens ben je allebei naakt. Als je in het gezicht van je partner kijkt, heb je pas door dat het een ander persoon is: je werkgever. Verward en schuldig word je wakker. Wat betekent deze droom, wil je in je onderbewuste vreemdgaan?

  Dromen blijven fascineren en in de wetenschap wordt er nog altijd veel onderzoek naar gedaan. Waar dienen dromen voor? Wat betekenen ze? Hebben ze überhaupt wel betekenis? Hier volgen een aantal intrigerende inzichten over dromen.

  De meeste dromen zijn gezond
  Marco Borsato zingt dat de meeste dromen bedrog zijn, maar ze zijn in ieder geval wel gezond voor je geestelijke welzijn. Volgens verschillende wetenschappers helpen dromen je om emoties, conflicten en gebeurtenissen van de dag te verwerken.
  Dit verwerkingsproces functioneert als volgt. Je slaap bestaat uit een cyclus van vijf verschillende fases. In één nacht ga je ongeveer vier tot vijf keer door deze cyclus heen. Je droomt meestal tijdens de REM-fase (Rapid Eye Movement) van je slaap. Tijdens de REM-fase schieten je ogen snel heen en weer en is je hersenactiviteit het grootst.

  Nog niet klaar
  In een studie naar dromen aan de Universiteit van Chicago werden deelnemers aan het onderzoek gewekt na de eerste REM-fase. De deelnemers die hun droom konden herinneren, hadden het idee dat ze nog niet klaar waren. Er waren nog emoties of conflicten die opgelost moesten worden in hun dromen. Het vermoeden van de wetenschappers is dat je door de verschillende cyclussen heen je conflicten of emoties verwerkt. In elke cyclus wordt een deel afgerond. Zo kun je de volgende morgen weer fris en fruitig aan de dag beginnen.

  Betekenis van dromen
  De meningen in de wetenschap zijn sterk verdeeld over de vraag of dromen een betekenis hebben. Sommige artiesten, ondernemers en uitvinders zeggen creatieve ideeën te krijgen van dromen. Zo is de online banensite Monsterboard ontstaan, na een droom van de oprichter, Jeff Taylor.
  Natuurlijk levert niet elke droom een miljoenenbedrijf op. Volgens droomonderzoeker en psycholoog Victor Spoormaker is iedere droom persoonlijk en bestaat er geen handboek over droomsymboliek waarmee je dromen kunt decoderen. Voor iemand met bijvoorbeeld watervrees heeft de zee een andere betekenis in een droom dan iemand die graag surft. Volgens Spoormaker kan je veel over jezelf leren door je dromen te analyseren.

  Meer aan je hoofd
  De absurditeit van een droomverhaal neemt meestal toe naarmate je meer aan je hoofd hebt. Bij dat soort vreemde dromen is het lastig om nog zelf te achterhalen welke betekenis de droom kan hebben. Dan kan het helpen om de droom voor te leggen aan iemand die je goed kent. Diegene kan beter afstand nemen en je wellicht verder helpen met het interpreteren van je droom.

  Je dromen beïnvloeden
  Volgens Spoormaker is het mogelijk om te beïnvloeden wat je ’s nachts droomt. Dit kan tijdens dromen waarin je beseft dat je aan het dromen bent. Dat worden ook wel lucide dromen genoemd. Spoormaker hoopt met zijn onderzoek naar lucide dromen mensen met nachtmerries te kunnen helpen. Tijdens een lucide droom heb je door dat alles om je heen verzonnen is. Als je dat eenmaal door hebt, kun je sturen waar je heen wilt gaan met je droom. Zolang je gelooft dat iets kan in je droom, dan gebeurt het ook.
  Spoormaker heeft oefeningen ontwikkeld waarmee je beter in staat bent de inhoud van je dromen te sturen. Het is namelijk niet makkelijk om controle te houden. Veel aspirant-lucide dromers worden zo opgewonden over het feit dat ze door hebben dat ze dromen, dat ze gelijk wakker worden. Het is dan ook de truc om kalm te blijven.

  Leuke weetjes over dromen
  Ongeveer tachtig procent van de emoties in dromen is negatief van aard. Dit komt doordat negatieve ervaringen langer blijven hangen dan positieve. Negatief denken zet zich voort in je slaap. De droom is een soort film van je eigen gedachten
  Per duizend dromen komt maar éénmaal een monster voor. Mannen dromen vaak over onbekende mannen, terwijl vrouwen vaak dromen over vrouwen die ze kennen. Vrouwen hebben in vier procent van hun dromen seks. Meestal gaat het dan meer om verleiden en flirten dan om daadwerkelijke seks. Mannen hebben in twaalf procent van hun dromen seks
  Kinderen dromen meer over dieren dan volwassenen. Kinderen hebben daarnaast vaker last van nachtmerries, omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen. Ze hebben dus ook meer te verwerken in hun dromen

  BRON: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/dromen-beinvloeden-je-dagelijkse-leven/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Most people exist

Mijn zoektocht naar geluk en leren/durven leven.

Hartelijke Hot Hulk

Hartelijke Hot Hulk is H H H

Kitty Wu Cares

Yes I care, someone has to!

Morgana Brighid

Spiritualiteit en hekserij

Debbythechocoholic

FOOD⎢YOGA⎢ LIFE

YogaDagboek

Yoga • Voeding • Lifestyle

HARME BLOGT

marginale blogs van een 70 jarige

Phuro! Be inspired! BLOG

Van inspiratie tot transformatie

Dirk Pieters

schrijver, boeddhist, yogi / writer, buddhist, yogi

Healthy & Travel T(r)ips

Blog van een Gezondheids - & Reisfreak

WishMeAvril

Healthy Happy Lifestyle

struikuiltje

Persoonlijk blog

Beejoie

Flirten met de flow

She writes about it

'' Every seed must rise through dirt to enjoy the sunshine. '' - Matshona Dhliwayo

LiefsCarolien.nl

Inner beauty, Food, Lifestyle and with a sparkle of personal

Spiritualiteit

Voor een Nieuwe Tijd

Domynikha Schrijft

Mijn verhalen, Gedichten en Hersenspinsels

Dagboek van een leerkracht

Passie voor schrijven. Kleuterjuf. Positief denken

Narcisme : Hoe ga je er mee om?

Wat je best weet om met een narcist(e) om te gaan.

Marianne's Life

ZOMAAR EEN BLOG MET VAN ALLES

GEDICHTEN & HANWERKEN & RECEPTEN & VIDEO’S

Mooie onderwerpen : GEDICHTEN van VEERTJE op een plaatje & HANWERKEN & RECEPTEN de moeiten waard om uit te proberen

Onderweg na kanker

over omgaan met kanker en hoe het in al die grote kleine dingen sporen vraagt

B E Y O U L I E

Be true to who you are

Personal Plus Training

Personal training op locatie

The Desires of Living

De verlangens in je leven

Zebrazonderstrepen

Mamablog Zebrazonderstrepen - Alles over mini's en voor mama's, want achter iedere mini staat een sterke mama

Femke's dagboek

Een kijk op dagelijkse beslommeringen

Sil at Sea

-IETS MET MAANLICHT & ZEEZICHT-

MichielZiet.com

Dagelijkse dingen die soms meer bijzonder zijn dan je denkt

Elyzenn

tussen Focus en Flow

Aquarius

Een klasse WordPress.com site

%d bloggers liken dit: