Deze huisarts begrijpt wel waarom vrouwen zich niet laten screenen op borstkanker

© Thinkstock.

Oktober is de internationale borstkankermaand, waardoor het thema momenteel druk besproken wordt in de media. Zo spoorde nieuwsanker Martine Tanghe eerder deze week iedere vrouw aan zich te laten screenen. Maar huisarts Veerle Piessens zegt vandaag op Deredactie.be wel te begrijpen waarom sommige vrouwen er bewust voor kiezen zich niet te laten controleren.

Nieuwsanker Martine Tanghe. © vrt.

Martine Tanghe viel zelf ten prooi aan borstkanker, vandaar dat het onderwerp haar nauw aan het hart ligt. Eerder deze week zei ze op de radio niet te begrijpen waarom sommige vrouwen zich niet laten screenen, want  “het is gratis, pijnloos en het kan je leven redden.” Maar vandaag legt huisarts Veerle Piessens uit waarom voor sommige vrouwen de stap toch te groot is.

Twee redenen
De eerste reden is nog altijd eentje van geld. Hoewel de screening zelf gratis is, zijn bijkomende onderzoeken en latere behandelingen dat niet. Waarom je laten onderzoeken als je daarna toch de behandeling niet kan betalen? Vrouwen met beperkte middelen hebben andere, dringendere zaken aan hun hoofd. Vaak hebben ze geen energie meer voor zaken die niet dringend zijn, zoals ziekten die op dat moment nog niet manifest zijn.

Nadelen van de screening
Ook benadrukt Veerle dat het nog niet duidelijk is of de screening werkelijk zoveel voordelen biedt dat deze afwegen op de nadelen. De screening redt, zoals Martine Tanghe deze week aanstipte, daadwerkelijk levens. Maar bij de meeste vrouwelijke patiënten is dat niet het geval. Want de behandeling bij borstkanker staat nu zo op punt dat ook wanneer de ziekte in een later stadium ontdekt wordt, de kans op genezing ook dan nog groot is.

En er zijn ook nadelen verbonden aan de screening: heel wat gescreende dames krijgen een behandeling terwijl de tumor nooit voor problemen gezorgd zou hebben als die onopgemerkt bleef. Ook is de kans groter dat vrouwen die zich laten screenen een borst kwijtraken dan bij dames die zich niet laten screenen.

Bewuste keuze maken
Piessens pleit er zeker niet voor dat de screening van borstkanker afgeschaft wordt, maar ze zegt wel dat vrouwen die ervoor kiezen zich niet te laten controleren ook een goede keuze kunnen maken. Ze benadrukt wel dat het belangrijk is om op voorhand voldoende informatie in te winnen en pas dan een keuze te maken.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2873493/2016/09/16/Deze-huisarts-begrijpt-wel-waarom-vrouwen-zich-niet-laten-screenen-op-borstkanker.dhtml

Ergens kan ik hier zeker in meegaan. Want het onderzoek is voor sommige gratis maar wat als men iets negatiefs te horen krijgt. Dan kan het al heel snel oplopen als men geen ziekte verzekering heeft. Daarom laten ook sommige vrouwen zich niet screenen, en ook uit angst natuurlijk. Want we mogen niet vergeten het is toch iets vrouwelijks en als men daar iets aan krijgt kan het zwaar psychisch zijn voor de vrouw.

Afbeeldingsresultaat voor borsten

Afbeeldingsresultaat voor mooi borsten

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties