Last van nachtmerries? Je kan er iets aan doen

Last van nachtmerries? Je kan er iets aan doen
Het is voor niemand leuk om in dromenland geconfronteerd te worden met achtervolgingen, bloedvergieten en andere narigheid. Maar uit wetenschappelijke studies blijkt dat wie last heeft van psychische aandoeningen nog vaker af te rekenen krijgt met nachtmerries. De Nederlandse klinisch psychologe Annette van Schagen heeft echter voor haar doctoraatsonderzoek succesvol een therapie toegepast die nachtmerries kan ombuigen in een droom met een vrolijk einde.

In plaats van monter op te staan, word je wakker met een ellendig gevoel en die donkere wolk blijft een hele dag boven je hoofd hangen. Een pretje is het vaak niet, het hebben van nachtmerries, en vaak blijven ze je nog achtervolgen ook. Je zou er echter zelf wat aan kunnen doen en dat is zeker interessant voor mensen die al met psychische problemen kampen, want zij zouden nog meer met nare dromen af te rekenen krijgen. Van nachtmerries wordt er wetenschappelijk trouwens pas gesproken als er echt angstaanjagende en afschuwelijke dingen zijn gebeurd in de droom, zo erg dat ze ook jouw dag naar de knoppen helpen.

Voor haar doctoraatsstudie pastte Annette van Schagen de techniek van imagery rehearsal therapy, of kortweg IRT, toe op mensen met algemeen voorkomende psychische klachten. “Bij IRT komt het erop neer het scenario van een terugkerende nachtmerrie te herschrijven, zodat die goed afloopt”, vertelt de psychologe aan EOS. “We focussen dus bewust op het einde van de droom, waarbij we aan patiënten vragen zich dat nieuwe einde meerdere keren per dag in te beelden.”

Een groep kreeg een behandeling van zes uur IRT en een controlegroep niet. En wat bleek, de patiënten die IRT hadden gehad, gingen beter vooruit. Zo werden niet alleen hun psychische klachten minder sterk, ook het aantal en de intensiteit van hun nachtmerries verminderde significant.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20160919_02475193/last-van-nachtmerries-je-kan-er-iets-aan-doen

Mensen met psychische problemen kunnen er meer last van hebben, niet door hun probleem maar meer door de medicatie dan nog.
Toch kan men niet zeggen dat deze mensen meer nachtmerries kennen als anderen. Ook mensen zonder een probleem kennen nachtmerries. Meestal omdat er iets gebeurd is dat ze veel zwaarder zien dan nodig, en het niet al te snel kunnen verwerken. Zodat ze het meenemen in hun slaap en dan komt de nachtmerrie naar boven. Niettegenstaande dat er in een nachtmerrie heel veel linken kunnen zitten om er iets mee te doen. Alleen moet je het durven inzien, en ermee aan de slag gaan. Een voorbeeld is als men heel hard ergens van gaat lopen en achter je hoor je een schot en je voelt bloed over je lichaam je voelt je dood. Dan is het aan jezelf om van situaties niet te gaan lopen en de confrontatie aan te gaan. Hoe hard ze ook is, dan pas kan je iets nieuw beginnen. 
Kinderen hebben vaak last van een nachtmerrie, omdat ze dingen groter zien of maken dan dat ze zijn. Bij volwassenen moet men aan een nachtmerrie durven werken. 

Afbeeldingsresultaat voor nachtmerries

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM