Pop-up Migraine Shop wil taboe op migraine doorbreken

verdri

Nog steeds rust er een groot taboe op migraine, met alle persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van dien. Een brede coalitie – bestaande uit de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten, het Migrainefonds, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra, wetenschappers, WOMEN Inc. en GSK Consumer Health – komt morgen bijeen in de Pop-up Migraine Shop. Daar zullen zij duidelijk maken dat het de hoogste tijd is om het taboe op migraine te doorbreken en aandacht vragen voor een betere diagnose en behandeling bij vrouwen. De activiteiten maken onderdeel uit van de landelijke Migraine Week die van 1 t/m 7 september 2016 voor de derde keer georganiseerd wordt.

Tijdens de opening van de Pop-up Migraine Shop worden de resultaten van nieuw onderzoek gepresenteerd. Deze studie van onderzoeksbureau GfK in opdracht van GSK Consumer Health bevestigt dat de impact van migraine op het dagelijkse leven van patiënten groot is. 77 procent van de respondenten met migraine ervaart zware pijn tijdens een aanval. Dit in tegenstelling tot 15 % van de mensen met ‘gewone’ hoofdpijn. Het gevolg voor migrainepatiënten is dat bijna driekwart naar huis gaat als hij of zij last van migraine krijgt. Verder geeft 57 procent van de patiënten aan dat migraine een negatieve impact op het gezinsleven heeft. Ook lijdt volgens 52 procent hun carrière eronder. Migrainepatiënten hebben tot slot regelmatig lastig van een schuldgevoel. Ruim een derde (38%) voelt zich schuldig richting vrienden en familie tijdens een aanval.[i]

‘Tussen de scenes door moest ik overgeven’

Musicalzangeres en actrice Pia Douwes heeft zich dit jaar als ambassadeur aan de campagne verbonden. Zij heeft sinds 2000 last van zware migraineaanvallen. ‘Als ik het toneel op moet, dan ga ik gewoon door. Ik voelde mij soms zo beroerd, dat ik tijdens voorstellingen tussen de scenes door op een matras naast het toneel moest gaan liggen of in de pauze moest overgeven.’ Douwes vervolgt: ‘Ik hoop echt dat met de campagne meer aandacht komt voor de 2 tot 2,5 miljoen volwassen Nederlanders die kampen met migraine en dat meer mensen hun weg vinden naar goede hulp en begeleiding.’[ii]

Pop-up Migraine Shop

In de Gerard Doustraat in Amsterdam staan op 1 en 2 september de deuren van de Pop-up Migraine Shop wagenwijd open. De tijdelijke themawinkel op steenworp afstand van de Albert Cuypmarkt biedt een dynamisch programma met veel activiteiten. Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld met een virtual reality bril een aantal symptomen van migraine ervaren.  Ook is er een expositie ingericht met werk van de New Yorkse kunstenares en migrainepatiënt Lorie Novak. Novak neemt tijdens iedere migraineaanval een selfie en legt deze vast in een zogenaamd ‘Migraine Register’. Een selectie van haar werk is te zien in de tijdelijke winkel.

In het evenementenprogramma van de pop-up delen vooraanstaande neurologen en wetenschappers de laatste kennis en inzichten op het gebied van migraine. Ook geven ervaringsdeskundigen informatie en voorlichting over het omgaan met migraine. Daarnaast zijn er voet- en stoelmassages en staat er een mindfulness-workshop op het programma. Alle activiteiten en programmaonderdelen zijn gratis te bezoeken.

[i] GfK, De impact van migraine, 2016

[ii] http://www.migrainefonds.nl/migraine/wie-hebben-migraine/

Knipsel Migraineweek-2016

Pop-up-Migraine-Shop-interieur

BRON: http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2016/08/31/pop-up-migraine-shop-wil-taboe-op-migraine-doorbreken

Mensen en voornamelijk vrouwen zullen weten wat ze soms te horen krijgen als ze migraine hebben. Spijtig genoeg is er nog niet veel op gevonden en heeft het met zoveel dagelijkse dingen te maken. Niet alleen met de menstruatie of juist ervoor er zijn er die het ook chronisch hebben. Die soms gewoon geen echt sociaal leven er kunnen op nahouden, omdat ze nooit weten of ze naar een afspraak kunnen gaan. Het is niet altijd even leuk voor mensen die met dit te maken hebben.
En dan moet ik nog eerlijk toegeven, dat ze in Nederland deze mensen toch meer hulp bieden dan bij ons.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties