PIJNLIJKE KOUDE OF GEZWOLLEN VOETEN: WAT HET OVER JE GEZONDHEID ZEGT

Pijnlijke, koude of gezwollen voeten: wat het over je gezondheid zegt

koude voeten of gezwollen voetenPijnlijke voeten, koude voeten of gezwollen voeten; we hebben er allemaal wel eens last van. Wat bekent dat eigenlijk? Als voeten konden spreken, wat zouden ze dan tegen jou zeggen? ‘Behandel me eens beter!’, ‘We hebben het zo koud’, ‘Kap met die hoge hakken’ of ‘Droog eens beter tussen de tenen af’. Veel mensen weten dit niet, maar voetkwaaltjes kunnen veel zeggen over je algehele gezondheid. Dokterdokter treedt op als vertaler en geeft je een lesje in voeten lezen

Waarom heb ik koude voeten?

Als je tenen altijd aanvoelen als ijsklompen, kan dit liggen aan een slechte doorbloeding. Dit kan weer te maken hebben met roken, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Ook kunnen je voeten koud aanvoelen door schade aan zenuwen, veroorzaakt door diabetes. Andere mogelijke oorzaken zijn een traag werkende schildklier of bloedarmoede. Je kunt uiteraard ook gewoon koude voeten hebben zonder medisch aanwijsbare oorzaak. Maak je je zorgen, laat er dan een arts naar kijken.

Waarom heb ik pijnlijke voeten?

Na een lange dag staan pijn in je voeten? Grote kans dat dit aan je schoenen ligt. Acht op de tien vrouwen zegt immers dat hun schoenen pijn veroorzaken. Pijn die niet te wijten is aan torenhoge hakken, kan van een stressfractuur komen. Door een te intensieve belasting en te weinig rust kunnen kleine scheurtjes in de middelvoetsbeenderen ontstaan. Vooral hardlopers en basketballers kampen vaak met deze blessureOsteoporose verhoogt het risico op een stressfractuur.

Waarom heb ik jeukende voeten?

Jeukende en schilferende voeten wijzen vaak op voetschimmel. Aan jeuk kunnen echter ook andere oorzaken ten grondslag liggen, zoals contacteczeem. Dit ontstaat als een (allergische) reactie op bepaalde stoffen zoals chemische producten of cosmetica bestanddelen en gaat naast jeuk tevens gepaard met rode droge plekken. Psoriasis kan ook zorgen voor jeukende voeten. Hierbij ontstaat een dikke laag van dode huid, die pijnlijk kan barsten.

Waarom sleep ik met mijn voeten?

Een verandering in de manier van lopen, licht slepen met je voeten of een wijdere stap –  kan het eerste signaal van een probleem zijn. De oorzaak kan liggen in een langzaam verlies van gevoel in je voeten, door schade aan het perifere zenuwstelsel: zenuwen voor gevoel en beweging. In ongeveer dertig procent van de gevallen komt dit door diabetes. Zenuwschade kan ook het gevolg zijn van een infectie, een vitaminetekort en alcoholisme. Helaas kan bij veel mensen de exacte oorzaak van zenuwschade niet achterhaald worden.

Waarom heb ik gezwollen voeten?

Het gaat hier meestal om een tijdelijk klacht door te lang staan of een lange vlucht. Vooral zwangere vrouwen hebben er last van. Voeten die gezwollen blijven, kunnen een symptoom zijn van een serieuze medische aandoening. Mogelijke oorzaken zijn een slechte doorbloeding, een probleem met het lymfestelsel, een bloedprop, een nieraandoening of een traag werkende schildklier. Ga naar je arts als je aanhoudend gezwollen voeten hebt.

Waarom heb ik brandende voeten?

Een brandend gevoel in de voeten komt veel voor onder diabetespatiënten bij wie het perifere zenuwstelsel is aangetast. Het kan ook veroorzaakt worden door een vitamine B-tekort, voetschimmel, chronische nieraandoeningen, slechte bloedcirculatie in de benen en voeten of door een traag werkende schildklier.

Waarom heb ik voetwondjes die niet genezen?

Wondjes op je voeten die maar niet willen helen zijn een serieus alarmsignaal voor diabetes. Deze ziekte kan de bloedcirculatie en een normale wondgenezing aantasten. Hierdoor kan zelfs een blaar uitgroeien tot een zorgelijke wond. Deze wonden zijn ook nog eens gevoelig voor een infectie. Daarom is het voor diabetici raadzaam hun voeten dagelijks goed te wassen en drogen en ze te checken op wonden. Een trage wondgenezing kan ook veroorzaakt worden door een slechte doorbloeding ten gevolge van andere aandoeningen zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Dit is een ziekte waarbij slagaderverkalking optreedt.

Waarom heb ik pijn in mijn hiel?

De meest voorkomende oorzaak van hielpijn is fasciitis plantaris, een overbelastingsletsel dat veroorzaakt wordt door het naar binnen zakken van de voet. Hierdoor wordt het peesblad (fascia plantaris) bij elke stap op rek gebracht, waardoor ontstekingsverschijnselen optreden bij de aanhechting of op de hiel. Deze klacht komt vaak voor bij mensen met overgewicht en bij intensieve beoefenaars van (zaal)sporten waarbij veel kracht komt te staan op het hielbeen. Andere oorzaken van hielpijn zijn artritis, slecht passende schoenen en een overbelasting van de achillespees.

BRON: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/pijnlijke-koude-of-gezwollen-voeten/

Soms kunnen we als persoon er zelf veel aan verhelpen. Maar de meeste lopen liever met pijnlijke voeten rond dan er naar te kijken of ze goed te verzorgen. Knellende schoenen of hoge hakken zijn al een probleem. Wondjes  moet men verzorgen net als blaren, natuurlijk als men diabeet is, is het verstandig om een arts te raadplegen als het wondje niet dicht gaat, of dat je doorbloeding niet goed meer is. Voeten en tenen vertellen ons heel veel over onze gezondheid maar je moet er dan wel naar kijken en ze dagelijks ook eens vastnemen. En niet alleen vastnemen omdat het een verplichting is.
En nogmaals, verzorgde voeten is het prijskaartje van heel je lichaam vind ik persoonlijk. Zeker als men ze durft te laten zien.

Afbeeldingsresultaat voor voeten

Afbeeldingsresultaat voor voeten

Afbeeldingsresultaat voor voeten

Afbeeldingsresultaat voor voeten

Afbeeldingsresultaat voor voeten

En nu dat mijn dochter zelf graag dagelijks aan voeten werkt weet ze ook dat bepaalde niet naar hun voeten omkijken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties

2 Comments:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Personal Plus Training

Personal training op locatie

Redheadrebel

Take the bull by the horns

The Desires of Living

De verlangens in je leven

Zebrazonderstrepen

Mamablog Zebrazonderstrepen - Alles over mini's en voor mama's, want achter iedere mini staat een sterke mama

Femke's dagboek

Een kijk op dagelijkse beslommeringen

Sil at Sea

-IETS MET MAANLICHT & ZEEZICHT-

Carpe Diem

Gewoon het leven dus...

MichielZiet.com

Dagelijkse dingen die soms meer bijzonder zijn dan je denkt

Elyzenn

Notes by Anne

Aquarius

Een klasse WordPress.com site

Groeten uit #Tienen

𝐝𝐚𝐚𝐫 𝐰𝐚𝐚𝐫 𝐡𝐞𝐭 𝐠𝐨𝐞𝐝 𝐢𝐬 𝐨𝐦 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐞𝐞𝐦 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐬 𝐨𝐩 𝐝𝐞ze S𝐢𝐭𝐞 🗣

Lief Huis

Over veilig thuis zijn

Mieke Van Looy's

One Shot of Wonderness a Day

Neverendingnotes

Niksjes, Nutjes, Notities & Nieuwsgierigheden

'T is Maan

haken, breien, tuinieren, hardlopen en meer!

VanGodenEnMensen

(Nieuws) Over religie en filosofie door Paul Delfgaauw

Bewegen en nog veel meer

Bewegen kan altijd en overal

Vier elk klavertje

Omdat je leven het vieren waard is.

The Victoria Tales

"We are not interested in the possibilities of defeat. They do not exist." - Queen Victoria

ECLECT

Humanistisch Eclectisch Religieus

heyesther

create your own health and happiness

MichielZiet

Dagelijkse dingen die soms bijzonderder lijken dan je denkt.

Discobar Bizar

Welkom op de blog van Discobar Bizar. Druk gerust wat op de andere knoppen ook, of lees het aangrijpende verhaal van Hurricane Willem nu je hier bent. Welcome to the blog of Discobar Bizar, feel free to push some of the other buttons, or to read the gripping story of Hurricane Willem whilst you are here!

CountingCatbirds

Juju & Journaling

Wimmeke

A grandmother is a little bit parent, a little bit teacher, and always a best friend.

Coaching De Lotus - kinder-en gezinscoaching

Vind hier het antwoord op je vragen....

Mandy van Ewijk

moeder baby ontwikkelingen & nog meer

Leven met Chronische Lyme en Co-infectie

Een ziekte die je vaak niet van de buitenkant ziet.

De tijd van uw keuzes

In uw hersenen zit een systeem, een stemmetje in uw hoofd en een tijdsbalk.

Liestoire

|| Lies Tanghe ||

Feelings With Music

A diary combined with lyrics

KoningsKrabbels | Weblog van Sandra de Koning - van de Pol

Lief, Leuk, Lachen, Leven, Lessen, Lezen, Luisteren, Langdradig, Lastig, Lanterfanten, Lef, Loslaten & Later...

GezondheidsCentrum-HealthCentre Ludwig Tummers

Full Service Para-medisch & para-psychotherapeutisch GezondheidsCentrum

Helen met Engelen

Healer. medium, auteur, kunst met een boodschap, spiritueel genezen, alternatieve geneeskunde, gezonde voedings adviezen, ziekte van Lyme begeleiding, tweelingzielen

%d bloggers liken dit: