Genetische test laat zien of borstkankerpatiënte chemokuur nodig heeft

© thinkstock.

Nadat de tumor van vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium is weggenomen, krijgen ze vaak nog chemotherapie, om te voorkomen dat de kankertumoren opnieuw gaan groeien. Welke patiëntes daar effectief baat bij hebben, is altijd moeilijk te bepalen geweest. Een nieuwe genentest kan voorkomen dat vele vrouwen onnodig een zware chemokuur krijgen voorgeschreven.

De studie onderzocht 6.693 vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker. Van deze groep werd volgens de traditionele behandelwijze ongeveer de helft beschouwd als een ‘risicogeval’: die groep zou op basis van factoren als leeftijd en tumorgrootte een verhoogde kans hebben dat de kanker zou terugkomen. Zij komen normaal gezien automatisch in aanmerking voor preventieve chemotherapie en moeten die ook volgen om uit te sluiten dat de kanker in een later stadium terugkomt.

MammaPrint
Uit de nieuwe studie blijkt nu dat op basis van genetische factoren, die gemeten werden met een test die ‘MammaPrint’ heet, maar liefst 1500 patiëntes uit de groep vrouwen die als ‘hoog risico’ werd beschouwd, juist een erg laag risico hadden op herval (de terugkeer van de kanker). Op basis van klinische factoren hadden zij dus een hoog risico, op basis van de genentest een laag risico.

De 1.500 vrouwen die op basis van klinische factoren als ‘risicogevallen’ werden beschouwd werden random verdeeld in twee groepen, waarvan de ene groep wel chemo kreeg en de andere niet. Vijf jaar later waren de overlevingskansen van beide groepen bijna gelijk: slechts 1,5% hoger voor de vrouwen die wel een chemokuur hadden ondergaan. De overlevingskans voor vrouwen die de chemo niet hadden ondergaan, was bijna 95%.

Herval
De onderzoekers concludeerden daarop dat ongeveer 46% van de vrouwen met niet uitgezaaide borstkanker die op basis van ‘traditionele’ klinische factoren als een hoog risicogeval voor herval wordt gezien en daardoor een chemokuur krijgt voorgeschreven, die behandeling eigenlijk niet hoeft te hebben.

De studie, die onder 6.693 Europese borstkankerpatientes werd uitgevoerd, is gisteren gepubliceerd in het ‘New England Journal of Medicine’. De resultaten van de studie kunnne ervoor zorgen dat veel kankerpatiëntes zonder uitgezaaiingen in de toekomst risicoloos de zware chemobehandelingen kunnen overslaan.

De MammaPrint-test werd ontwikkeld in het Nederlandse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2839092/2016/08/25/Genetische-test-laat-zien-of-borstkankerpatiente-chemokuur-nodig-heeft.dhtml

Weer een goed teken dat hier toch blijvend onderzoek naar gedaan wordt. Want het is niet altijd nodig om chemo te krijgen. Dan nog niet te spreken van alle nadelen die eraan verbonden zijn. Want het vergt heel veel van het lichaam en geest. De persoon moet dan al vechten om de ziekte te overwinnen geestelijk haar heel sterk maken en dan komt de chemo er nog eens bij, die niet altijd nodig is. En waar de vrouw een eigen keuze in heeft om het toegediend te krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor chemo

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties