Dit gebeurt er met je lichaam als je slaapt

Dit gebeurt er met je lichaam als je slaapt

Wat doen je hersenen als je slaapt? Het is een vraag die de wetenschap al jaren probeert te beantwoorden en nu heeft een studie aan de Universiteit van Freiburg, verschenen in het vakblad Nature Communications, duidelijkheid gebracht.

Volgens hoofdonderzoeker en psychiater Christoph Nissen reset slapen als het ware ons geheugen zodat er tegen de volgende dag plaats is om nieuwe herinneringen op te slaan. Aan het einde van de dag zijn verschillende geheugenverbindingen in ons brein immers gespannen. Onze hersenen zijn verzadigd omdat ze gesprekken, afbeeldingen en andere gegevens hebben opgeslagen terwijl we wakker waren.

Als we slapen, worden deze verbindingen zwakker. De hersenen worden schoongemaakt om de volgende dag weer verse informatie aan te kunnen. Zie het als een tekening op een doek die wordt uitgewist, zodat je een nieuwe tekening kan maken.

Dat betekent dat de hersenen van mensen die te lang wakker zijn of niet goed slapen de kans niet krijgen om te resetten. Dat leidt ertoe dat het brein het vermogen om nieuwe verbindingen te creëren verliest en er dus geen plaats is voor nieuwe informatie. Ofwel: als je te moe bent, onthoud je minder. “Onze studie bewijst dat slapen geen tijdverlies is”, zegt Nissen.

Deze conclusie is gebaseerd op een kleinschalig experiment met 20 proefpersonen tussen 19 en 25 jaar. In de eerste fase van de test, sliepen ze zeven uur per nacht. Daarna moesten ze 24 uur wakker blijven. Gedurende de proefperiode werd hun hersenactiviteit gemeten. De vorsers beweren dat de resultaten nieuwe inzichten kunnen geven in de zoektocht naar een behandeling voor slaapproblemen.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20160824_02437076/dit-gebeurt-er-met-je-lichaam-als-je-slaapt

We hebben onze slaap nodig hoelang hangt allemaal af van persoon te persoon. Maar in de slaap komt ons lichaam tot rust ons hart gaat trager kloppen en ons bloed zal veel rustiger door onze aderen stromen. Al denken vaak mensen dat ze soms een gevoel hebben van hard gewerkt te hebben als ze opstaan. Dat komt dan ook meer door het slaappatroon dat iedereen heeft. Bepaalde kunnen in hun slaap goed woelen of andere dingen doen zoals slaapwandelen. Maar ook dromen kan de persoon moe laten wakker worden. Dat komt gewoon omdat de persoon juist in de laatste REM slaap droomt en kort nadien wakker wordt. Zo weet men ook mensen met nacht werk dat hun slaappatroon helemaal anders ligt dan bij de andere. Dat deze mensen ook meestal op een moment lichamelijke problemen kunnen gaan kennen.


FOTO: google

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

 

Advertenties