“Ik heb ook ooit op een brug gestaan”: auteur Griet Op de Beeck erg openhartig over zelfmoordgedachten

 
© VPRO.

Griet Op de Beeck gaat in haar verhalen als ‘Vele hemels boven de zevende’ en ‘Kom hier dat ik u kus’ de donkere kantjes van het leven nooit uit de weg. Gisterenavond sprak de Belgische auteur in het Nederlandse programma Zomergasten (VPRO) erg openhartig over zelfdoding. Hoe ze er zelf aan gedacht heeft, maar zichzelf uit “de drek” heeft getrokken. Zo wil ze een positieve boodschap aan lotgenoten geven: er is een weg uit de duisternis.

Er is een groot verschil tussen dood willen en willen dat het ophoudt. En voor die laatste groep is het verschrikkelijk dat die mensen niet beseffen dat er een beter leven bestaat

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beck is met meer dan een half miljoen verkochte boeken niet alleen in Vlaanderen erg geliefd bij lezers, ook in Nederland mag ze zich bij de top rekenen. Daarom dat ze gevraagd werd voor Zomergasten, bijvoorbeeld de Vlaamse activist Dyab Abou Jahjah ging haar al voor om enkele videofragmenten te bespreken die hem geraakt hebben. De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck raakte gisteren een gevoelige snaar bij heel wat kijkers met een fragmentje uit ‘The Bridge’, een documentaire van Eric Steele over springers op de Golden Gate Bridge. Je hoort eerst het verhaal van Kevin Hines, een jonge kerel die tijdens zijn sprong spijt kreeg en zijn zelfmoordpoging als bij wonder overleefde. Griet koos dit fragment omdat ze zelf ook ooit op zo’n brug stond.

De juiste hulp
“Zelfdoding is iets dat me altijd erg gefascineerd heeft. Omdat het moreel zo’n moeilijke kwestie is. Omdat je weet wat je nabestaanden aandoet, zou je het eigenlijk niet mogen doen. Maar tegelijkertijd kan je van niemand verlangen dat die blijven volhouden enkel omwille van anderen. Er is een groot verschil tussen dood willen en willen dat het ophoudt. En voor al die mensen die enkel willen dat het ophoudt, is het volgens mij zo verschrikkelijk dat die niet hebben begrepen dat er in de overgrote meerderheid van de gevallen een beter leven bestaat. Mits de juiste hulp. Al die eenzame mensen kunnen gered worden, er is een weg uit de duisternis.”

Een springer op de Golden Gate Bridge. © Kos.

Ik heb me uit allerlei soorten drek getrokken. En dat is gelukt

Griet Op de Beeck

Herstellen van trauma’s
De boodschap van Griet voor de kijkers, nabestaanden en mensen die met donkere gedachten worstelen is erg positief. “Ik ben enorm gaan geloven in de maakbaarheid van de mens. Ik ben ook de 30 voorbij moeten kletsen om te geloven dat het leven niet zo moest blijven. Ik geloof er erg in dat je zelfs van de grootste trauma’s kan herstellen. Dat er een uitweg is, uitgezonderd een kleine groep mensen met een psychiatrische aandoening.”

Er zelf gestaan
En dat zegt ze uit eigen ervaring. Ook Griet heeft zelf heel diep gezeten. “Ik heb iets met bruggen. En ja: heel lang geleden ben ik ook wel eens op een brug gelopen en naar de overkant van het relinkje gekropen. Maar uiteindelijk ben ik ook maar als een laffe hond teruggekropen. Dat ging ook bij mij meer over willen dat het ophoudt. Ik heb nooit echt dood gewild. Het was half gepland. Ik wist dat de brug hoog genoeg moest zijn. En ik had een fles slechte wijn meegenomen om me moed in te drinken. Er zat een angst in mijn hoofd, maar heel anders dan een soort concrete angst. Dat in combinatie met een gevoel van afwijzing en isolement. Die brug, heb ik altijd gezien als een soort van achterdeur. Als het echt niet meer lukt, is er een uitweg. En daar heb ik toen moeten vaststellen dat ik daar een te grote schijtluis voor ben. Toen viel dat ook nog weg.”

Toch een houvast
Griet gaat verder: “Wat heel aangrijpend was. Ik kroop over die reling. Het was ’s nachts; want je wil niet ook nog een ongeluk veroorzaken. Maar truckchauffeurs knipperden met hun grote lichten. Wildvreemden, die toevallig passeerden. En ik vond het erg aangrijpend dat die mensen zo toonden dat het hun wel degelijk iets kon schelen. Dat en de doodsangst… naar beneden kijken op zo’n brug is erg eng en eenzaam. Maar dat iemand op dat moment knippert, gaf me een houvast. Dat gaf een verbinding met de werkelijkheid. En eigenlijk leidde ik op dat moment geen eenzaam leven. Ik had toen een lief en een leuke carrière. Maar dat ging over iets heel diep. Dat gevoel heb ik niet meer, maar ik ken het nog wel. En dat is een onwaarschijnlijk verschil. Ik heb me uit allerlei soorten drek getrokken. Maar dat is gelukt.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/944/Celebrities/article/detail/2836810/2016/08/22/Ik-heb-ook-ooit-op-een-brug-gestaan-auteur-Griet-Op-de-Beeck-erg-openhartig-over-zelfmoordgedachten.dhtml

Het is een hoofdstuk in ons leven ons bestaan, dat ook altijd bestaan zal. Er zullen nu eenmaal mensen zijn die in dit leven zich niet goed voelen en er een einde aan willen maken. Die dan van alle problemen en problematiek vanaf zijn. Ergens ook te begrijpen dat bepaalde mensen nog maar een weg nemen en geen gedachten laten gaan naar de nabestaande.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM