Is Hot Yoga eigenlijk echt beter dan gewone yoga?

© Thinkstock.

Yoga veroverde decennia geleden al de sportwereld, maar ook de relatief nieuwe ‘Hot Yoga’ variant, waarbij de training doorgaat in een verwarmde ruimte, is razend populair bij ons. Maar heeft die hogere thermostaat eigenlijk wel veel nut?

Tegenwoordig heeft iedere stad wel een studio die Hot Yoga aanbiedt. De discipline belooft een workout die dieper gaat dan die van gewone yoga, met als bonus een zuiverende werking. Door de warmte ga je immers flink zweten, en met dat zweet raak je ook toxines kwijt. Toch?De thermostaat verhogen tijdens je yogasessie heeft echter weinig echte voordelen. De Amerikaanse professor Cedric Bryant, die de discipline bestudeerd heeft, zegt dat sommige mensen wel degelijk een verschil merken. “De hitte kan je flexibiliteit en het bereik van je bewegingen verbeteren, waardoor je makkelijker de poses vormt. Op die manier kan je er dus wel wat uithalen: je wordt beter in yoga.”

Als je echter hoopt dat je wat extra pondjes kwijtraakt, ben je eraan voor de moeite. Het aantal verbrande kcal verschilt nauwelijks met een gewone yogasessie. “Ongeveer 350 à 400 kcal per uur, afhankelijk van hoe intensief je sessie is.”

Toxines
En ook voor die gifstoffen moet je het niet per se doen. Hoewel zweet inderdaad wat afvalstoffen bevat, is dat niet voldoende om enige impact te hebben op je gezondheid. “Als je lichaam gifstoffen wil kwijtraken, zullen je nieren die via je urine naar buiten werken, niet via je zweet. Het enige wat je echt met zweten kwijtraakt, is vocht.”

En daar moet je toch wat mee opletten. Hoewel een gezonde persoon zonder problemen 60 tot 90 minuten hot yoga moet kunnen uitvoeren, vormt het toch een risico. “Bij Hot Yoga wordt niet alleen de temperatuur, maar ook de vochtigheid in de ruimte kunstmatig verhoogd. Dat wil zeggen dat je zweet niet echt verdampt en je lichaam het moeilijk krijgt om zichzelf af te koelen.” Neem dus je voorzorgen: drink tussendoor voldoende water. Duurt je les langer dan een uur? Ruil je water dan in voor een sportdrank om je zouten terug aan te vullen. En als je je duizelig of misselijk voelt, of hoofdpijn krijgt, is het tijd om buiten wat te gaan afkoelen.

Bryant raadt ook aan om extra voorzichtig te zijn met Bikram Yoga. Bij die discipline wordt de ruimte algauw tot 40 graden verwarmd – bij Hot Yoga is dat meestal ‘maar’ 32 à 35 graden. “Beginnelingen starten best met kortere, koelere klassen en werken langzaam naar de Bikramvariant toe.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2830252/2016/08/14/Is-Hot-Yoga-eigenlijk-echt-beter-dan-gewone-yoga.dhtml

Dit is nog een stukje over hot yoga: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bikram-yoga

Bikram Yoga is een yogastijl die Bikram Choudhury heeft ontwikkeld uit de traditionele hatha-yogatechnieken.[1] De stijl werd begin jaren 1970 populair.

Leraren

Bikram Yogalessen voor beginners duren 90 minuten en bestaan uit een vaste serie van 26 houdingen, waaronder twee ademhalingsoefeningen. Bikram Yoga wordt beoefend in een ruimte verwarmd tot 40 °C met een luchtvochtigheid van 40%. Bikramlessen worden gegeven door Bikram-gecertificeerde leraren, die negen weken door Choudhury goedgekeurde training hebben afgerond. Bikram-gecertificeerde leraren wordt een gestandaardiseerde mondelinge uitleg geleerd om de oefeningen te leiden. Ervaren leraren ontwikkelen verschillende leerstijlen.

Geschiedenis

Bikram Choudhury is geboren in Calcutta in 1946 en begon op de leeftijd van vier jaar yoga te beoefenen. Op de leeftijd van dertien jaar won hij het nationale Yogakampioenschap van India. Hij bleef de volgende drie jaar ongeslagen en was de onbetwiste All-India nationale Yogakampioen. Choudhury bedacht later de 26 houdingen en hun volgorde en richtte Bikram’s Yoga College of India op.

In juni 2006 had hij 1650 yogastudio’s over de hele wereld. In juli 2012 waren er ruim 330 studio’s in de Verenigde Staten en 600 wereldwijd.

Gezondheidseffecten

In 2013 bleek uit onderzoek dat na het gedurende acht weken drie maal per week beoefenen van Bikram Yoga bij gezonde volwassenen de kracht en flexibiliteit verbeterden. Deelnemers verloren een kleine hoeveelheid lichaamsvet. Er waren geen aanwijzingen van verbeteringen op de cardiovasculaire organen. Dezelfde onderzoeker ontdekte dat vrouwen 330 calorieën verbrandden en mannen 460 per sessie van 90 minuten, ongeveer het equivalent van een wandeling van 90 minuten met een tempo van 6 kilometer per uur.

Overmatig zweten veroorzaakt door de hete en vochtige omstandigheden van een Bikram Yogaruimte kan leiden tot dehydratie. Er is ook een risico van hyperthermie: oververhitting van het menselijk lichaam. De symptomen zijn misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen, en mogelijk hitteberoerte. Een sterke focus op hydratatie voor en na de les, in combinatie met het luisteren naar je lichaam en rust tijdens de les wanneer dat nodig is, vermindert deze risico’s.

Diverse aandoeningen zoals multiple sclerose, epilepsie, en sommige cardiale complicaties kunnen een bijzondere gevoeligheid voor warmte veroorzaken. Ook mensen die medicijnen voor depressie, nervositeit of slapeloosheid gebruiken kunnen gevoeliger zijn voor de warmte.

Volgens een artikel in de Huffington Post zijn de voordelen voor de gezondheid van de extra warmte “grotendeels perceptueel”, omdat “Mensen denken dat de mate van zweet de kwaliteit is van de training, maar dat is niet de werkelijkheid. Het heeft geen verband met het verbranden van calorieën.”. Een kleine studie van de American Council of Exercise vond “geen verschil in de stijging van de kerntemperatuur of hartslag tussen de twee 60 minuten durende sessies.”.

In de eerste editie van Bikram’s Beginning Yoga Class beweert Choudhury dat medische studies uitgevoerd aan de Tokyo University Medical School de medische voordelen van zijn 26 houdingen ondersteunen. Tijdens een van de rechtszaken eisten gedaagden exemplaren van deze medische studies en beweerde Choudhury dat hij kon ze niet vinden. In de tweede editie verwijderde Choudhury alle verwijzingen naar medische studies.

Controversen

Competitie

Een controversieel onderdeel van Bikram Yoga heeft betrekking op de Yoga Asana Championships. Beoefenaars van andere vormen van yoga vinden dat competitie in tegenspraak is met het idee van vrede en eenheid. Choudhury stelt: “Competitie is de basis voor alle democratische samenlevingen, want zonder competitie is er geen democratie.”

In India, waar yoga is ontstaan, kent yoga al meer dan een eeuw wedstrijden. De Yoga Sport Federatie, die gastheer was van de 9de Jaarlijkse Bishnu Charan Ghosh Cup in juni 2012, stelt dat yoga-wedstrijden het beoefenen van yoga en het aanscherpen van vaardigheden stimuleren. Een ander doel van de Federatie is om van Yoga Asana een erkende Olympische sport te maken.

Auteursrecht op Bikram Yoga

Choudhury stelt dat Bikram Yoga valt onder de auteursrechten en dat het niet mag worden onderwezen door iemand aan wie hij dat niet had toegestaan. Choudhury begon met het maken van dergelijke claims in 2011. In 2011 begon Choudhury een rechtszaak tegen Yoga to the People, een concurrerende yogastudio opgericht door een oud-leerling van Choudhury en met een locatie in de buurt van een van de Bikram Yogastudio’s in New York. Als gevolg van die rechtszaak verklaarde de United States Copyright Office dat yogahoudingen (asanas) niet auteursrechtelijk worden beschermd op de wijze als geclaimd door Choudhury en dat het Yoga to the People en anderen vrij staat deze oefeningen te onderwijzen.

Klachten over seksueel misbruik

Bikramleraar Sarah Baughn klaagde Choudbury aan wegens seksuele intimidatie in maart 2013 en twee andere niet nader genoemde vrouwen in mei 2013. Shea Law Offices en Shegerian & Associates vertegenwoordigt zes vrouwen die beweren door Bikram seksueel misbruikt te zijn. In een interview bij CNN in april 2015 met Baughn en Bikram ontkent Bikram de verwijten.

In april 2015 leidden de beschuldigingen tot vragen in de yogagemeenschap, waaronder een artikel in de Washington Post: “Het is de vraag of het verstandig is om zo veel vertrouwen in een goeroe te stellen.”.

De 26 asanas (houdingen)

In onderstaande tabel staan de 26 houdingen van Bikram Yoga. Deze houdingen worden onderwezen in de Bikram Yogaklassen voor beginners. De reeks wordt gegeven door leraren die zijn opgeleid en gecertificeerd door Bikram Choudhury.

# Sanskriet Nederlands
1 प्राणायामPranayama Staande diepe ademhaling
2 अर्धचन्द्रासन met पादहस्तासनArdhacandrāsana met Pādahastāsana Halve Maan met Handen naar Voeten
3 उत्कटासनUtkatasana Intense Heuphouding
4 गरुडासनGarudasana Adelaar
5 दण्डायमन जानुशीर्षासनJānuśīrṣāsana Hoofd naar Knie Vooroverbuiging
6 दण्डायमन धनुरासनDandayamana Dhanurasana Opwaarts Wiel
7 तुलादण्डासनTuladandasana Balancerende Stok
8 दण्डायमन विभक्तपाद पश्चिमोत्तानासनDaṇḍāyamana Vibhaktapāda Paścimottānāsana Staande Aparte Been Rekken
9 त्रिकोणासनTrikonasana Driehoek
10 दण्डायमन विभक्तपाद जानुशीर्षासनDaṇḍāyamana Vibhaktapāda Jānuśīrṣāsana Staande Aparte Been Hoofd naar Knie Vooroverbuiging
11 ताडासनTadasana Berg
12 पादाङ्गुष्ठासनPadangusthasana Grote Teen houding
13 शवासनsavasana Doodhouding
14 पवनमुक्तासनPavanamuktāsana Wind Verwijderen
15 पादहस्तासनPādahastāsana Hand Onder Voet
16 भुजङ्गासनBhujangasana Cobra
17 शलभासनŚalabhāsana Sprinkhaan
18 पूर्णशलभासनPūrṇaśalabhāsana Hele Sprinkhaan
19 धनुरासनDhanurasana De Boog
20 सुप्तवज्रासनSuptavajrāsana Bliksem
21 अर्धकूर्मासनArdhakūrmāsana Halve Schildpad
22 उष्ट्रासनUstrasana Kameel
23 शसांगासनाŚasāṁgāsanā Konijn
24 जानुशीर्षासन met पश्चिमोत्तानासनJānuśīrṣāsana met Paścimottānāsana Hoofd naar Knie met intense strekking van het westen
25 अर्धमत्स्येन्द्रासनArdha matsyendrāsana Halve God van de Vissen
26 कपालभातिKapalabhati Vuurademhaling

Begin er niet aan als je het niet kent. Dit moet je echt opbouwen. Net zoals men yoga doet in de volle zon. Door de warmte zweet je en is goed om overtollig vuil uit je poriën te laten komen, men zal ook wat lichaamsvet verliezen. Maar het is niet altijd zo. Ook is het verstandig om voldoende water te drinken tijdens de oefeningen. Men moet dit dan ook doen onder goede begeleiding. Zelf heb ik ooit yoga in een Turks stoombad gedaan en ja dat was niet echt mijn ding. 
Het vraagt heel veel van het lichaam. Het is dan weer zo iets dat even een opstoot zal kennen hier.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties