Aanslagen Thailand “werk van lokale saboteurs”

 
Slachtoffers krijgen eerste hulp nadat verscheidene bommen ontploften in Thailand.
© reuters.

Het zuiden van Thailand is opnieuw opgeschrikt door een serie bomaanslagen. De explosieven ontploften op het eiland Phuket, in de provincie Surat Thani en in de stad Hua Hin, waar donderdag ook al een bom afging. Vier mensen kwamen om het leven en 35 mensen raakten gewond, onder wie drie Nederlanders. Volgens de Thaise politie zijn de aanslagen niet het werk van een internationale terreurgroep als Islamitische Staat, maar van “lokale saboteurs”.

© afp.
© epa.
Gisteren ontploften er ook al twee bommen op Hua Hin in Thailand.
© ap.

Het gaat om negen explosies op vijf verschillende plekken: Hua Hin, Phuket, Phang Nga, Surat Thani en Trang.

Thaise autoriteiten spreken in totaal over vier doden en 35 gewonden, onder wie 10 buitenlanders. De Britse krant The Guardian schrijft op basis van een lijst met namen van slachtoffers van de Thaise autoriteiten dat er drie Nederlandse burgers gewond zijn geraakt. Het zou gaan om twee mannen en een vrouw. De krant vermeldt erbij dat hun identiteit ‘nog niet onafhankelijk is bevestigd’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde gisteren al dat een Nederlandse vrouw (23) lichtgewond is geraakt door het geweld in Hua Hin. Zij krijgt bijstand van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

In Hua Hin raakten vandaag volgens een getuige zeker drie mensen gewond toen explosieven afgingen bij een klokkentoren. Op het onder toeristen populaire eiland Phuket gingen vrijdag volgens de politie twee kleine bommen af. Daar zou alleen een taxichauffeur gewond zijn geraakt.

Daders

© afp.

Volgens de Thaise politie gaat het hier niet om het werk van een internationale terreurgroep, zoals Islamitische Staat, maar van het “lokale saboteurs”. De politie sluit niet uit dat rebellen uit het overwegend islamitische zuiden van het land achter de aanslagen zitten, maar heeft hun betrokkenheid nog niet kunnen vaststellen. “Maar die rebellen hebben nooit eerder toeristen als doelwit uitgekozen, dus dat zou nieuw zijn”, zegt correspondent Michel Maas tegen NPO Radio1.

Premier Prayut Chan-o-cha ziet in de explosies “een poging wanorde en verwarring te zaaien”, meldt de Bangkok Post. De beschuldigende vingers wijzen in Thailand dan al gauw naar de belangrijkste oppositiebeweging van het land, de aanhang van oud-premier Thaksin, maar het is volgens de Thaise krant onwaarschijnlijk dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.

Vorige week werd er een referendum aangenomen over een omstreden nieuwe grondwet waarmee militaire machthebbers meer zeggenschap krijgen. De oppositie vreest dat het leger met de nieuwe grondwet nog meer macht naar zich toetrekt.

Eerdere aanslag

© epa.

De stad Hua Hin werd gisteren ook al opgeschrikt door twee explosies. Toen kwam een Thaise verkoopster om het leven en raakten zeker 21 mensen gewond, onder wie een Nederlandse vrouw. Vier slachtoffers verkeren in kritieke toestand.

De bommen waren verborgen in plantenpotjes, op vijftig meter van elkaar verwijderd, en zijn een half uur na elkaar tot ontploffing gebracht met behulp van mobiele telefoons. Pas bij de ontploffing van de tweede bom zouden gewonden zijn gevallen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2828591/2016/08/12/Aanslagen-Thailand-werk-van-lokale-saboteurs.dhtml

De aanslagen zijn overal en spijtig genoeg vallen er altijd onschuldig doden en slachtoffers. Voor wat lopen er gekken rond die ander de dood in willen of die deze zwaar willen verminken?
Wanneer zal dit ooit ophouden in heel de wereld, mogen we dan geen vrede met elkaar niet meer kennen?

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM