Ondanks Tinder en Snapchat: jongeren hebben minder seks dan vroeger

Millenials hebben minder seksuele partners dan de generaties die hen voorgingen, de zogenaamde ‘babyboomers’ en ‘generation X’. Uit een grootschalige rondvraag bij bijna 27.000 Amerikanen blijkt dat jongeren vandaag een gemiddelde van acht sekspartners hebben. De babyboomers hadden er volgens het onderzoek elf toen ze jong waren, generation X tien. Vijftien procent van de jongeren tussen 20 en 24 jaar geboren in de jaren negentig had nog geen enkele seksuele partner op achttienjarige leeftijd. Bij de generatie geboren in de jaren zestig was dit zes procent, in de jaren zeventig en tachtig twaalf procent.
Uiterlijk belangrijk
Vooral jongeren geboren na 1990 hebben minder seksuele partners volgens Jean Twenge, hoofdauteur van de studie. “Dit is de groep die sneller communiceert via een scherm dan echt tegen hun vrienden te praten”, zegt ze aan de Amerikaanse krant Washington Post. Het online leven heeft volgens haar ook invloed op de realiteit: “Het belang van het uiterlijk wordt veel groter, waardoor een groot deel van de jongeren overboord vallen. Daarnaast is deze generatie ook opgegroeid met de gevaren van het zich emotioneel en fysiek blootgeven op het internet. “Er zijn zeker tieners en jongvolwassenen die het internet gebruiken om losse scharrels te benaderen en erg promiscu zijn, maar die zijn eerder de uitzondering. Deze generatie is in het algemeen trager met de tradionele stappen van het volwassen leven: mensen trouwen later, krijgen later kinderen en beginnen later aan een carrière. Seks is een deel geworden van deze mijlpalen en wordt vaker uitgesteld”.
Netflix
De auteurs vermoeden dat het ook een rol speelt dat jongeren lang thuis blijven wonen en meer tijd doorbrengen met videogames en online services voor televisie en films zoals Netflix. Daarnaast hebben jongeren vandaag vlot toegang tot porno, waardoor ze volgens co-auteur Ryne Sherman een makkelijke manier hebben om hun seksuele verlangens te bevredigen. “Laat ons ook niet vergeten dat deze generatie is opgegroeid in de schaduw van de aidspiek, en dat seks en aids erg verwant waren in de bewustwording”, zegt hij in New York Magazine.
Jongeren zijn meer bezig met studeren en bekijken ook de problematiek in het leven. Ook het langer thuis blijven wonen. Maar ook vroeger werd er sneller en spontaner contact gelegd dat vandaag de dag toch meer via sociale media gaat. Ook denk ik dat jongeren erop een andere manier mee omgaat dan in de jaren 70 en 80. Je hoort ook vaker van jongeren dat ze niet echt zo snel seks willen met iemand en dan voornamelijk de jongere vrouwen niet.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
“Studenten gaan massaal onveilig van bil”
Uit een onderzoek van het Antwerpse studentenblad ‘dwars’ bij 1876 studenten in Antwerpen, Gent en Leuven blijkt dat 2 op de 3 ondervraagden al eens onveilige seks hadden. Bovendien liet nog niet de helft (47,5%) van hen zich ooit bij een arts testen op een soa.
Volgens dokter Anne Marieke Wiggers van de Antwerpse huisartsenpraktijk Korte Klaren zijn sommige studenten er gewoon niet ongerust over of zijn ze onwetend. “Als studenten zich wel laten testen, vragen ze meestal expliciet om een hivtest. Dit terwijl andere geslachtsziekten veel meer voorkomen”, zegt Wiggers. 1 op 12 studenten zou bijvoorbeeld rondlopen met chlamydia.
De enquête leert dat slecht 39% van de seksueel actieve studenten zich liet testen. Daarvan geeft 4% aan al chlamydia opgelopen te hebben. 4,3% van de ondervraagde studenten zou dus met chlamydia rondlopen zonder het te weten. Bij homoseksuele studenten liggen de cijfers wel anders. Van alle ondervraagde homoseksuelen die het onveilig deden, liet 73,6% zich testen.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/1265/Onderwijs/article/detail/3139368/2017/04/21/Studenten-gaan-massaal-onveilig-van-bil.dhtml
Via de link kan je een filmpje bekijken.
Aum Shanthi
Jongeren beginnen op latere leeftijd aan seks dan voorheen
Nederlandse jongeren beginnen, in vergelijking met vijf jaar geleden, zo’n anderhalf jaar later aan seks. Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad, in 2012 was dat nog met 17,1 jaar.
Dat blijkt uit een groot onderzoek Seks onder je 25ste 2017, dat werd uitgevoerd door het Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland. Ze werkten samen met gemeentelijke gezondheidsdiensten.
De leeftijd waarop jongeren ervaring hebben met verschillende vormen van seks, zoals ‘de eerste keer’, ligt nu één tot anderhalf jaar later.
Een duidelijke verklaring voor de verschuiving hebben de onderzoekers niet. Ongeveer de helft van de jongeren die nog geen seks heeft gehad, zegt zichzelf te jong te vinden. Daarnaast wijzen de onderzoekers naar het drukke leven van jongeren met school en verplichtingen en de afleidingen die zij ervaren door sociale media (ondanks de vele datingapps).
Minder condooms
De onderzoekers noemen het zorgelijk dat ruim 40 procent van de jongeren geen condoom gebruikt bij een ‘onenightstand’. Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom, maar daarna neemt het gebruik sterk af. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik ervan, zegt driekwart van de jongens en twee derde van de meisjes zich niet te hebben laten testen op geslachtsziekten (soa’s).
De belangrijkste redenen om geen condoom te gebruiken zijn het gebruik van andere anticonceptiemiddelen, het vertrouwen dat partners in elkaar hebben, of dat het minder lekker is.
Later beginnen aan geslachtsgemeenschap zou risico op soa’s verminderen
Zie ook: ‘Tieners die goede band met ouders hebben beginnen later aan seks’
Maatschappelijke ontwikkelingen
De onderzoekers noemen het opvallend dat 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand anders heeft gestuurd in het afgelopen halfjaar. Dat is veel meer dan in 2012: toen was dat nog respectievelijk 4 en 6 procent.
Op andere vlakken noemt Rutgers een aantal positieve ontwikkelingen. Zo is het aantal jongeren dat ooit gedwongen is om iets te doen op seksueel gebied, iets afgenomen. Ook is het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt sterk gedaald. Vijf jaar geleden keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim twintigduizend jongeren. Het is de derde keer dat een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd; de eerste keer was in 2005.
BRON: http://www.nu.nl/gezondheid/4780014/jongeren-beginnen-latere-leeftijd-seks-dan-voorheen.html