Zet dit ingrediënt op het menu voor een langer leven

Als je een lang leven wilt leiden, dan kan het helpen om rood vlees in te ruilen voor peulvruchten en noten. Een recente, grootschalige studie heeft aangetoond dat plantaardige proteïnes je levensduur kunnen verlengen.

Helemaal nieuw klinkt het allemaal niet: proteïnes uit rood vlees zijn slechter voor je dan die uit groenten. We moeten matiger zijn met vlees, peulvruchten zijn gezond. Maar deze grootschalige studie brengt nieuwe bewijzen.De wetenschappers analyseerden gegevens van 170.000 patiënten sinds 1980 tot nu. De deelnemers vulden elke twee jaar vraaglijsten over hun gezondheid in, hun eetpatronen werden om de vier jaar in kaart gebracht.

Een hoge consumptie van dierlijke proteïnes, uit vlees, eieren of zuivel, werd in verband gebracht met een licht verhoogd risico op een vroegtijdige dood. Een hoge consumptie van plantaardige proteïnes – brood, granen, pasta, noten en peulvruchten – bracht dan weer eerder een lagere sterftekans met zich mee.
Onderzoekster Mingyang Song: “Onze resultaten suggereren dat mensen er goed aan doen door meer linzen en andere peulvruchten op het menu te zetten. Ook vis en kip zijn betere keuzes dan biefstuk of worst.”

Zo zet je meer plantaardige proteïnes op het menu

Voor wie meer plantaardige proteïnes op het menu wil zetten, heeft voedingsexperte Charlotte Stirling-Reed lekkere tips. “Een plantaardig dieet wordt steeds populairder en nu blijkt dat het ook heel wat voordelen biedt voor de gezondheid. Als je het aantal dierlijke proteïnes wil beperken, maar je niet zonder vlees kan, kan het al helpen bijvoorbeeld een veggie donderdag te introduceren. Die dagen kun je dan plantaardige alternatieven op het menu zetten. Een kleine aanpassing met een groot verschil voor je gezondheid.

De favoriete plantaardige proteïnes van Charlotte zijn:

Noten. Je kan ze als snack op het menu zetten, maar ook als beleg op je boterham smeren. Denk niet alleen aan pindakaas, tegenwoordig heb je ook amandelpasta en andere lekkernijen. Je kan ze ook in gebak verwerken.

– Niet alleen het peperdure chiazaad is gezond, alle zaden kunnen helpen je leven te verlengen. Probeer bijvoorbeeld ook eens lijnzaad, rijk aan omega 3.

Linzen kun je in heel wat verschillende gerechten verwerken, denk aan stoofpotjes, sauzen en soepen. Zo kun je ze makkelijk in plaats van gehakt in een pastasaus draaien.

– Met kikkererwten kan je niet alleen hummus maken, maar je kan ze ook aan salades, soepen en stoofpotjes toevoegen.

Boekweit en quinoa zijn ook gezonde proteïnebronnen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2820193/2016/08/02/Zet-dit-ingredient-op-het-menu-voor-een-langer-leven.dhtml

We weten allemaal dat teveel rood vlees niet gezond is. Dat omdat het lang duurt voor het helemaal verteerd is en eigenlijk in de darmen een verrottingsproces ondergaat. Dat dan weer niet ten goede komt aan onze darm flora. Maar zo af en toe een stukje kan zeker geen kwaad er zitten ook goed voedingsstoffen in. Er zit ook ijzer, zink, eiwitten en B-vitamines dat we toch nodig hebben. Maar nogmaals overdaad schaad, juist omdat er dit inzit: veel verzadigd vet bevat, cholesterol en heemijzer, en het zou een verhoging voor hart en vaatziekte kunnen geven, ook kanker. Maar nogmaals als je dit dagelijks zou eten zou dit voor kunnen komen.
En laat je zeker niet misleiden als men gezond eet, dat je langer leeft of geen ziekte zal krijgen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM