Zet dit ingrediënt op het menu voor een langer leven
Als je een lang leven wilt leiden, dan kan het helpen om rood vlees in te ruilen voor peulvruchten en noten. Een recente, grootschalige studie heeft aangetoond dat plantaardige proteïnes je levensduur kunnen verlengen.
Een hoge consumptie van dierlijke proteïnes, uit vlees, eieren of zuivel, werd in verband gebracht met een licht verhoogd risico op een vroegtijdige dood. Een hoge consumptie van plantaardige proteïnes – brood, granen, pasta, noten en peulvruchten – bracht dan weer eerder een lagere sterftekans met zich mee.
Onderzoekster Mingyang Song: “Onze resultaten suggereren dat mensen er goed aan doen door meer linzen en andere peulvruchten op het menu te zetten. Ook vis en kip zijn betere keuzes dan biefstuk of worst.”
Zo zet je meer plantaardige proteïnes op het menu
Voor wie meer plantaardige proteïnes op het menu wil zetten, heeft voedingsexperte Charlotte Stirling-Reed lekkere tips. “Een plantaardig dieet wordt steeds populairder en nu blijkt dat het ook heel wat voordelen biedt voor de gezondheid. Als je het aantal dierlijke proteïnes wil beperken, maar je niet zonder vlees kan, kan het al helpen bijvoorbeeld een veggie donderdag te introduceren. Die dagen kun je dan plantaardige alternatieven op het menu zetten. Een kleine aanpassing met een groot verschil voor je gezondheid.
De favoriete plantaardige proteïnes van Charlotte zijn:
– Noten. Je kan ze als snack op het menu zetten, maar ook als beleg op je boterham smeren. Denk niet alleen aan pindakaas, tegenwoordig heb je ook amandelpasta en andere lekkernijen. Je kan ze ook in gebak verwerken.
– Niet alleen het peperdure chiazaad is gezond, alle zaden kunnen helpen je leven te verlengen. Probeer bijvoorbeeld ook eens lijnzaad, rijk aan omega 3.
– Linzen kun je in heel wat verschillende gerechten verwerken, denk aan stoofpotjes, sauzen en soepen. Zo kun je ze makkelijk in plaats van gehakt in een pastasaus draaien.
– Met kikkererwten kan je niet alleen hummus maken, maar je kan ze ook aan salades, soepen en stoofpotjes toevoegen.
– Boekweit en quinoa zijn ook gezonde proteïnebronnen.
We weten allemaal dat teveel rood vlees niet gezond is. Dat omdat het lang duurt voor het helemaal verteerd is en eigenlijk in de darmen een verrottingsproces ondergaat. Dat dan weer niet ten goede komt aan onze darm flora. Maar zo af en toe een stukje kan zeker geen kwaad er zitten ook goed voedingsstoffen in. Er zit ook ijzer, zink, eiwitten en B-vitamines dat we toch nodig hebben. Maar nogmaals overdaad schaad, juist omdat er dit inzit: veel verzadigd vet bevat, cholesterol en heemijzer, en het zou een verhoging voor hart en vaatziekte kunnen geven, ook kanker. Maar nogmaals als je dit dagelijks zou eten zou dit voor kunnen komen.
En laat je zeker niet misleiden als men gezond eet, dat je langer leeft of geen ziekte zal krijgen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Kikkererwten en linzen staan regelmatig bij mij op het menu. Rood vlees ook, ik weet dat het niet goed is maar vind het zo lekker. Ik wil gewoon genieten en niet alleen maar met mijn gezondheid bezig zijn.
Dat is ook zo je moet genieten. En als het niet een overdaad is, dan zal het ook geen schade brengen aan het lichaam.
Denk zelf dat heel wat mensen met gezond eten bezig zijn, maar vergeten dan wel om meer beweging te nemen. Want dat is nog het belangrijkste.
Aum Shanthi
Sommige zelfs obsessief. (He ik zie een blog 😄) daar kan ik altijd met verbazing naar kijken. Beweging is inderdaad zo belangrijk. Maar in de huidige maatschappij wordt dat echt ge weinig gedaan!
En juist die maken hun lichaam ziek. Het wordt te weinig gedaan omdat mensen er geen tijd meer voor nemen, en met andere zaken bezig zijn. Maar gaan dan wel gezond eten. 🙂
Aum Shanthi
Joehoe! Het is nog geen 12 uur geweest en ik heb al een idee voor het avondeten 🙂 Een reminder in de vorm van een blog als deze heb ik vaker nodig.. Te snel ga ik voor makkelijk, en dat terwijl ik er al keihard van baal dat ik na 5 jaar vegetarisch weer regelmatig (rood) vlees op m’n bord heb liggen. Met samenwonen maak je toch sneller de keuze hetzelfde als je vriend(in) te eten.. tenminste, daar lijkt het bij mij wel op
Wat een logje allemaal niet aan inspiratie geven kan 😉
Dat is ook zo, gewoon om werk uit te sparen doe je dit. En ook om gewoon samen van de maaltijd te genieten.
(Rood) vlees is niet ongezond maar het moet niet dagelijks zijn.
Het wordt een logje om te schrijven: komen eten. 🙂 🙂 🙂
Aum Shanthi
Ja, en denken dus echt goed bezig te zijn! Je zegt het goed!! Ze nemen geen tijd!!! Ze zeggen dat ze het niet hebben maar dat is zo een onzin! Tijd maak je voor iets wat je belangrijk vindt!
Dat heb je mooi beschreven B.
Aum Shanthi