Sociale media hebben nut in strijd tegen borstkanker

Sociale media hebben nut in strijd tegen borstkanker
Een post op Facebook kan kanker niet genezen, maar hij helpt wel. Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat vrouwen die online communiceren over hun ervaringen met borstkanker, zich zekerder voelen van hun medische beslissingen en tevredener zijn met hun keuzes.

Wetenschappers verbonden aan het kankercentrum van de Universiteit van Michigan vroegen vrouwen naar de effecten van online communicatie over hun ziekte. 41 procent van de vrouwen communiceerde op zijn minst af en online, hetzij via berichtjes of mails, hetzij via Facebook of Twitter. De gemiddelde leeftijd van deze vrouwen was 61.9 jaar, maar hoe jonger de vrouwen, hoe vaker ze gebruik maakten van sociale media.

“Vooral mail en sms zijn belangrijk om hun diagnise te communiceren”, zegt Lauren P. Wallner, auteur van de studie. “Daarnaast maken vrouwen gebruik van sociale media en online groepen om van gedachten te wisselen over behandelingen en medisch advies. Al deze middelen worden ook gebruikt als uitlaatklep om om te gaan met negatieve emoties en de stress die gepaard gaan met de diagnose borstkanker”. Vrouwen die vaak gebruik maakten van online communicatiemiddelen, zeiden zich beter te voelen omdat ze hun gevoelens konden delen, en voelden zich ook zekerder over de medische beslissingen die ze moesten nemen.

“We weten nog te weinig over het soort informatie dat vrouwen online kunnen vinden”, voegt Wallner toe. “Wat delen deze vrouwen en is deze informatie wel kwalitatief? Dat zouden we beter moeten begrijpen voor we sociale media ten volle gebruiken om patiënten beter te kunnen steunen tijdens en na hun behandeling”.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20160802_02408926/sociale-media-hebben-nut-in-strijd-tegen-borstkanker

Hier ben ik wel eens mee, dat via sociale media heel wat gedeeld wordt dat verband houd met ziekte of met lotgenoten. Het is en blijft in het algemeen anoniem en men hoeft geen angst gevoel te hebben dat ze naar je kijken of negatief gaan praten over je.

Advertenties