“Vroege puberteit gepaard met vroege start seksuele carrière”

 
© thinkstock.

Seksualiteit Een vroege puberteitsontwikkeling gaat gepaard met een vroege start van de seksuele carrière, beginnende bij zelfseks, niet de daad. “Het speelt niet zozeer een rol of een jongere vroeger of later rijp is in vergelijking met leeftijdsgenoten in Vlaanderen, maar eerder of hij of zij vroeger of later rijp is binnen de vriendengroep”, beschrijft masterstudente klinische psychologie Lisa Devoogdt (UGent) in haar scriptie.

Veel onderzoeksvragen rond de seksualiteitsontwikkeling van jongeren beginnen met de vraag of jongeren in de algemene populatie vroeg of laat zijn. “Maar als hun vriendengroep vroeg is, zullen zij zich op tijd zien”, merkt Devoogdt op. “Die subjectieve perceptie is belangrijker dan de volledige populatie.”De afgelopen drie jaar verzamelden verschillende Gentse studenten data bij 295 Vlaamse jongeren, die twee tot vier keer bevraagd werden. Voor het onderzoek werd hun seksuele timing opgesplitst in zelfseks, niet-genitale seks en genitale seks.

Zelfseks

‘Jongeren die een vroege puberteitsontwikkeling doormaken, zijn ook meer bezig zijn met de ontwikkeling van hun seksualiteit’

Lisa Devoogdt

“In het algemeen blijkt dat jongeren die een vroege puberteitsontwikkeling doormaken ook meer bezig zijn met de ontwikkeling van hun seksualiteit, niet enkel de relationele seksualiteitsontwikkeling maar ook de meer autonome ontwikkeling die op zichzelf gericht is, namelijk de ervaring met zelfseks.” De studente merkt op dat ze dus geen verband vond tussen een vroege seksualiteitsontwikkeling en geslachtsgemeenschap, waar de maatschappij zo angstig om is.

De masterstudente vindt het belangrijk dat toekomstig onderzoek, in plaats van te focussen op geslachtsgemeenschap, meer aandacht moet besteden aan het begin en de evolutie van de seksuele carrière bij jongeren. Omdat uit het onderzoek ook bleek dat attitudes van de jongeren een rol spelen, en vooral bij jongens, moet er wel anders omgegaan worden met jongens dan met meisjes. Want bij meisjes is het vooral de puberteit zelf die invloed heeft op de seksuele gedragingen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2809427/2016/07/25/Vroege-puberteit-gepaard-met-vroege-start-seksuele-carriere.dhtml

Ergens is dat ook normaal dat je vroeg in de puberteit zit dat je opzoek gaat. Opzoek naar je eigen lichaam opzoek naar het andere geslacht. Het is dan ook belangrijk om juist in de periode open te staan om bepaalde vragen van je kind te beantwoorden. Vaak gaan ze ook zelf opzoek via pc. En komen ze terecht op allerlei sites ook dat moet je even kunnen aanvaarden. Alleen moet je dan wel zien dat het geen betalende sites zijn of waar men moet gaan inloggen. En seksueel actief zijn is niet erg als men maar weet met wat men bezig is en dat men het veilig doet.
Een goede sites: http://www.sensoa.be/, https://jongerengids.be/jongeren/relaties-en-seks , http://www.allesoverseks.be/

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties