‘Eenvoudigere gedragstherapie ook effectief bij behandelen depressies’

Gedragsactivatie is net zo effectief als cognitieve gedragstherapie om depressies bij volwassenen te behandelen.

Ondanks dat gedragsactivatie eenvoudiger, goedkoper en makkelijker toe te passen is, ervaren patiënten net zo veel verbetering. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Universiteit van Exeter, Groot Britanië.

Gedragsactivatie is erop gericht de houding van patiënten met een depressie te veranderen. “De therapie begeleidt mensen om een link te leggen tussen hun gedrag en hun humeur. Artsen helpen hen om positieve situaties in hun leven te kunnen vinden en te beleven”, legt onderzoeker David Richards uit.

De therapie leert patiënten daarnaast om beter om te gaan met lastige gedragseigenschappen. Bij cognitieve gedragstherapie onderzoekt de patiënt samen met een therapeut zijn of haar denkgewoonten. Vervolgens proberen ze de gedachten die een patiënt slecht laten voelen om te zetten in behulpzame gedachten.

Aan het onderzoek werkten 440 volwassenen mee die ernstig depressief waren. Eén groep patiënten kreeg cognitieve gedragstherapie, de andere werd behandeld met gedragsactivatie. Beide groepen ervoeren in een jaar tijd evenveel vooruitgang.

Gedragsactivatie is volgens het onderzoek 20 procent goedkoper dan de complexere cognitieve gedragstherapie. Omdat er meer artsen zijn die deze behandeling kunnen geven, zou ook de wachtlijst in veel gevallen korter zijn.

BRON: http://www.nu.nl/gezondheid/4298192/eenvoudigere-gedragstherapie-effectief-bij-behandelen-depressies.html

Een persoon die in een depressie zit moet voor deze therapie wel openstaan. Ze hebben het al moeilijk met zichzelf en dan moeten ze nog bepaalde dingen of houdingen aan hen zelf gaan veranderen. Dat kan ook een andere wending geven in negatieve zin. Maar ik ga het zeker zelf eens bekijken of dit echt een aanrader is voor mensen met een depressie.
Hier kan je iets meer nuttige informatie erover lezen: https://vvgt.be/

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties