EMOTIONEEL MISBRUIK

Emotioneel misbruik: wanneer is hier sprake van?

Je voelt je kleiner en kleiner worden, je twijfelt aan alles over jezelf, wat is er aan de hand in deze relatie? Het zou zomaar kunnen dat je in een relatie terecht bent gekomen waarin emotioneel misbruik plaatsvindt…

Emotioneel misbruik is ongelooflijk schadelijk voor je zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde. Maar wat houdt emotioneel misbruik nou eigenlijk in? Je leest het hier!

Tekenen van emotioneel misbruik
In een relatie waarin een terugkerend patroon zichtbaar is waarbij de ene partner de andere partner verbaal onderuit schopt, spreken we van emotioneel misbruik. Dit kan zich uiten in verbaal geweld, bedreigingen, blootgesteld worden aan voortdurende kritiek, intimidaties en manipulaties. Vaak is er ook een duidelijk verband te zien tussen narcisme en emotioneel misbruik. Narcisten maken vaak gebruik van emotioneel geweld. Het komt ook veel voor dat de dader iemand is die diepe wonden heeft opgelopen in zijn of haar kindertijd waar geen aandacht aan is besteed. Iemand die vaak dealt met gevoelens van angst, onzekerheid, machteloosheid en boosheid. Ze hebben niet geleerd om een gezonde positieve relatie te hebben. Maar hoe weet je nu of en wanneer je te maken hebt met emotioneel misbruik? Dit zijn de 15 tekenen van emotioneel geweld:

1. Je wordt gekleineerd en vernederd

2. Er wordt gezegd dat je overgevoelig bent voor hun opmerkingen

3. Ze kleineren je prestaties, hoop en dromen

4. Ze schelden je uit, labelen je met van alles en nog wat

5. Zijn zelden of niet emotioneel bereikbaar

6. Jouw gevoel of gekwetstheid lijkt hen zelden of niet te raken

7. Ze spelen het slachtoffer en proberen hun gedrag tot jouw verantwoordelijkheid te maken

8. Ze hanteren seks als een manipulatiemiddel of controle

9. Ze proberen je financiën te beheren of te bepalen hoe en wanneer je je geld moet uitgeven

10. Je wordt genegeerd en er is zelden tot geen communicatie mogelijk in een conflict

11. Ze kunnen zichzelf niet relativeren en niet lachen om zichzelf, maar wel om anderen

12. Ze hebben geen respect voor jouw grenzen, behoeftes of verlangens

13. Ze maken subtiele bedreigende of negatieve opmerkingen, met als doel je klein of angstig te maken

14. Ze houden zich niet aan beloftes

15. Ze corrigeren of straffen je voor je gedrag

Uiteraard zijn er nog veel meer tekenen van emotioneel misbruik. Soms is het subtiel, soms is het heftig. Belangrijk is om je eigen gevoel serieus te nemen en als iets niet oké voelt, te luisteren naar jouw grenzen en behoeftes.

Kan iemand die emotioneel misbruik toepast veranderen?
Dit is enkel en alleen mogelijk als de dader eerlijk en oprecht naar zijn of haar eigen aandeel durft en kan kijken. Als de dader zijn of haar gewelddadige patronen en de door hen veroorzaakte schade erkent. Als er echter sprake is van narcistisch misbruik, zie je vaak dat de narcist niet capabel is om aan enige vorm van zelfreflectie te doen. De ander is altijd de schuld waarom hij of zij zo reageert en wil de narcist daadwerkelijk inzien wat hij of zij doet, is dit veel te confronterend en daar loopt de narcist van weg. Het aangaan van de diepe innerlijke pijn die er vaak zit, is te heftig. En juist door emotioneel geweld toe te passen, voelt de misbruiker zich vaak krachtig. Dit, omdat het onzeker en klein maken van iemand, hen zekerder maakt van zichzelf, omdat ze zelf te maken hebben met een diep onzeker, angstig en gekwetst kind van binnen. Dus de drive om zich sterker te willen voelen dan de ander, is te groot en weegt zwaarder dan dedrive om daadwerkelijk te willen of kunnen veranderen.

Accepteer emotioneel misbruik niet en erken naar jezelf waar je inzit. De misbruiker verandert waarschijnlijk niet, jij zal de sterke moeten zijn in deze en kiezen voor je eigen ik. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Hier kan ik je bij helpen. Samen kijken we waar jij inzit en wat jij nodig hebt, afgestemd op jouw eigen persoonlijke behoefte.

BRON: http://www.ze.nl/p/162613/emotioneel_misbruik_wanneer_is_hier_sprake_van_
Artikel geschreven door.  Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training: www.narcismevrij.nl
Emotioneel misbruik is het ergste wat iemand kan overkomen. De persoon die dit toepast zal altijd op het gevoel spelen om iets klaar te krijgen. Zeker als je dan heel zwak voelt ben je eigenlijk een heel makkelijk slachtoffer. Het komt niet alleen in een relatie voor maar ook onder vrienden. Het is heel sterk worden om hier tegen in te gaan.
En ja mensen het komt ook voor bij mannen. 
 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties

9 Comments:

 • Ilse

  Het duurt even voor je het door hebt dat er emotioneel misbruik wordt gepleegd. Je ziet het niet meteen. Pas als anderen je erop wijzen dat de reacties niet normaal zijn begin je erover na te denken.
  Je wordt gekleineerd, je voelt je niet goed in je vel. Je bent onzeker door al de negativiteit die er rond zit.
  Doordat je zo onzeker bent geworden en op den duur ook bent gaan geloven dat je niet veel waard bent is het heel moeilijk om de kracht te vinden er tegen in te gaan en duidelijk te stellen dit kan voor mij niet meer.
  Op een bepaald moment moet je iets ondernemen of je gaat er aan onder door.
  Zelfs al steunt je omgeving je, het is en blijft heel moeilijk om sterk genoeg te staan tegen over iemand die emotioneel misbruik hanteert. Hij/zij zal steeds manipuleren en dreigen als je iets wil ondernemen. En de vraag is dan: hoe ver kan zo iemand gaan als je hem/haar ontglipt…

 • Dat klopt je ziet het niet meteen maar je voelt het wel. Meestal omdat je het gewend bent en dan moet het van andere komen om je ogen te openen. En dan nog wil je het soms niet geloven.
  Ook dat klopt mensen in zo een situatie vinden de eigen kracht niet om er tegen in te gaan. En daar wordt dan van geprofiteerd en misbruik van gemaakt.
  Geen acht aan geven aan het manipuleren nog aan het dreigen, anders zal je nooit je weg kunnen gaan. Die je tenslotte zelf moet beslissen.
  Verbaal dreigen is ook naar jezelf toe om hier klacht van neer te leggen. Natuurlijk hoe ver ga je om bepaalde veranderingen door te voeren.

  Aum Shanthi

  • Ilse

   Klacht neerleggen tegen emotionele mishandeling is heel moeilijk. Het valt niet te bewijzen wat er aan de hand is. Het is dan woord tegen woord. Lichamelijke mishandeling kan je wel bewijzen: blauwe plekken, kneuzingen, wonden… maar emotioneel is er aan de buitenkant niets te zien. Daarom is het misschien zelfs moeilijker te dragen omdat het niet altijd wordt geloofd wat je zegt.
   Hierin heb je wel gelijk op een bepaald moment als je alles hebt geprobeerd om het duidelijk te maken maar er wordt geen gevolg aan gegeven of het blijft zich herhalen, moet er iets gedaan worden want er moet wel degelijk iets veranderen.
   Dan is het zoeken naar een manier om opnieuw de kracht en het zelfvertrouwen te vinden en diep in jezelf dat terug op te zoeken om daar dan verder iets mee te doen.

 • Niet tegen emotionele mishandeling maar verbaal dreigen. Ook kan er in zo een situatie misbruik gemaakt worden van seks, seksueel geweld en dat heet huiselijke verkrachting. Ook hier kan je klacht tegen neerleggen.
  Het is moeilijk te dragen en te geloven omdat men het niet ziet maar wel hoort waar je dan acht aan kan geven aan de persoon. Iemand emotioneel pijn doen is makkelijk en kan hard zijn.
  Lees meermaals dit stukje dat je zo voorbeeldig neerzet.

  Dan is het zoeken naar een manier om opnieuw de kracht en het zelfvertrouwen te vinden en diep in jezelf dat terug op te zoeken om daar dan verder iets mee te doen.

  Aum Shanthi

 • Ilse

  Dat stukje is heel belangrijk en vraagt tijd. Een bloem die vertrapt is geweest kan ook terug mooi opbloeien als je er de nodige zorg aan geeft.

 • Klopt maar dan moet je die zorg ook geven, en dat kan dan niet in de omstandigheden. Een bloem in dezelfde vaas kan ook niet openbloeien. Je moet het water verversen en soms even op een andere plaats zetten.

  Aum Shanthi

 • Over narcisme: 4 tips hoe om te gaan met emotioneel geweld

  In een relatie waarin narcistisch misbruik voorkomt, is vaak ook sprake van veel verbaal en emotioneel geweld. Dit uit zich in vernederingen, respectloze opmerkingen, manipulaties enzovoorts.

  Opmerkelijk genoeg willen mensen die ten prooi vallen aan dergelijk geweld vaak niet te snel opgeven. Er is vaak teveel wat op het spel staat. Dit kan liefde, financiële afhankelijkheid, maar ook kinderen zijn. Slachtoffers willen dus vaak ook leren hoe om te gaan met het verbale geweld. Vaak ook als er kinderen in het spel zijn en er dus nog geregeld contact moet zijn met de ex, speelt dit een grote rol.

  Daarnaast zijn mensen die ten prooi zijn gevallen aan iemand die narcistisch is, vaak ook heel erg bezig met het willen begrijpen van het “hoe en waarom”. Hiermee bedoel ik, er wordt veel tijd gespendeerd aan zich af te vragen waarom iemand zo doet en hoe dit toch komt. En dit is dan ook typerend voor slachtoffers van narcistisch misbruik. Je leert zo afgestemd te zijn op de ander dat je niet meer bezig bent met je eigen gevoel en waarnemingen. Je bent op de ander gericht geraakt.

  Hoe kun je nu enigszins het verbale geweld beperken?
  Vooropgesteld; iemand die narcistisch is, kun je niet veranderen. Deze persoon zal te allen tijde zeggen dat jij dit gedrag bij hem/haar veroorzaakt en nooit aan enige vorm van zelfreflectie doen, wat dus concreet inhoudt dat jij alleen jezelf in deze zult kunnen veranderen. Althans, de manier waarop je op het verbale geweld reageert.

  Hieronder 4 tips hoe om te gaan met situaties waarin verbaal geweld optreedt:

  1. Het klinkt simpel, maar het werkt; stel je grens!
  Stel je eigen persoonlijke grenzen waarbij je bepaald gedrag simpelweg niet aanvaardt en dwing degene die je grenzen overschrijdt om deze grenzen in acht te nemen. Wordt dit niet gedaan, hang er dan consequenties aan. Zie de narcist als het kleine kind; als het zijn zin niet krijgt, verbindt je er ook consequenties aan en geef je niet per definitie toe. Dus pas dit gedrag ook toe in je volwassen leven.

  2. Herken het verschil tussen gezonde en ongezonde emoties
  Hiermee bedoel ik; op het moment als je er op een nuchtere manier en met je logisch verstand naar kijkt wat voor gedrag de ander tentoon spreidt, bepaal dan voor jezelf of dit voor jou afwijkend gedrag is of niet. Hoe meer je er van een afstand en met je logisch verstand naar kunt kijken, hoe sterker je in je eigen kracht en dus ook eigen overtuigingen en normen en waarden weer komt te staan. Jij vindt dit niet oké, dus is het ook niet oké. Punt. Leer meer “zwart/wit” te denken in plaats van “misschien heeft hij/zij wel gelijk”. Dit haalt je uit je eigen kracht. Realiseer je dat hoe lastig je misschien ook doet in de ogen van de ander, het de ander NOOIT het recht geeft om je volledig onderuit te halen en kapot te maken. Zoals jij duidelijk je grenzen aangeeft aan de ander en met respect voor de ander, zo heeft de ander dit ook met jou te doen.

  3. Kijk naar wat er gebeurt
  Kijk naar de situatie “an sich” en aanschouw wat er gebeurt, zonder meteen in je eigen negatieve geloofsovertuigingen te schieten. Ik weet, dit is heel moeilijk, maar zodra de ander je vernedert, probeer hier niet in mee te gaan. Leer te voelen wat je zelf waard bent en hier ook voor te staan. Laat niemand je meesleuren in zijn/haar eigen tekortkomingen die uiteindelijk worden geprojecteerd op jou. Als jij in contact met de ander de absurditeit van de uitbarsting kunt zien, zal het je ook minder raken en blijf je meer in je eigen kracht en bij jezelf, zonder dat je gaat geloven wat de ander over je beweert. Je kunt het buiten je systeem houden.

  4. Vermijd mensen die het blijven goedpraten
  Meng je niet met mensen die blijven goedpraten wat degene doet die verbaal geweld toepast, omring je met mensen die zien dat dit onacceptabel is. No matter what. Soms gaat de uitspraak: “Waar twee vechten, hebben twee schuld”, simpelweg niet op. Verbaal geweld is nooit gerechtvaardigd. En blijft het bestaan, kies dan voor jezelf. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar is niet onmogelijk. Hier kunnen we aan werken in coaching.

  BRON: http://www.ze.nl/artikel/228772-over-narcisme-4-tips-hoe-om-te-gaan-met-emotioneel-geweld

  Deze mensen vinden het soms geweldig en leuk om hun partner het moeilijk te maken op allerlei manieren.

  Aum Shanthi

 • dit is een prachtig stuk, dat me weer een beetje meer mijn ogen deed openen, ik heb het meegemaakt: verbaal geweld, fysiek geweld en steeds bleef ik proberen en niet opgeven, en vooral “waarom?” …

 • Voor wat dat is vaak de vraag die blijft spelen. Maar denken dat het goed komt of zelfs de fout naar jezelf leggen.
  Ben echt blij voor je dat je nu meer inzicht krijgt.

  Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Hartelijke Hot Hulk

Hartelijke Hot Hulk is H H H

Kitty Wu Cares

Yes I care, someone has to!

Spiritualiteit

Voor een nieuwe tijd

Debbythechocoholic

FOOD⎢YOGA⎢ LIFE

YogaDagboek

Yoga • Voeding • Lifestyle

HARME BLOGT

marginale blogs van een 70 jarige

Phuro! Be inspired! BLOG

Van inspiratie tot transformatie

Dirk Pieters

schrijver, boeddhist, yogi / writer, buddhist, yogi

Healthy & Travel T(r)ips

Blog van een Gezondheids - & Reisfreak

Wish Me Avril

| Healthy Happy Lifestyle Blog

struikuiltje

Persoonlijk blog

BeeJoie

je reinste Reflecties

She writes about it

'' Every seed must rise through dirt to enjoy the sunshine. '' - Matshona Dhliwayo

Spiritualiteit

Voor een Nieuwe Tijd

Domynikha Schrijft

Mijn verhalen, Gedichten en Hersenspinsels

Dagboek van een leerkracht

Passie voor schrijven. Kleuterjuf. Positief denken

VKoN Solidariteit met Slachtoffer van Narcist(e)

"Goed leven is de beste wraak tegen narcisme en voor transformatie."

Marianne's Life

ZOMAAR EEN BLOG MET VAN ALLES

GEDICHTEN & HANWERKEN & RECEPTEN & VIDEO’S

Mooie onderwerpen : GEDICHTEN van VEERTJE op een plaatje & HANWERKEN & RECEPTEN de moeiten waard om uit te proberen

Onderweg na kanker

over omgaan met kanker en hoe het in al die grote kleine dingen sporen vraagt

B E Y O U L I E

Be true to who you are

Personal Plus Training

Personal training op locatie

REDHEADREBEL

Take the bull by the horns

The Desires of Living

De verlangens in je leven

Zebrazonderstrepen

Mamablog Zebrazonderstrepen - Alles over mini's en voor mama's, want achter iedere mini staat een sterke mama

Femke's dagboek

Een kijk op dagelijkse beslommeringen

Sil at Sea

-IETS MET MAANLICHT & ZEEZICHT-

Kanker en dan .....

Het leven gaat verder

MichielZiet.com

Dagelijkse dingen die soms meer bijzonder zijn dan je denkt

Elyzenn

tussen Focus en Flow

Aquarius

Een klasse WordPress.com site

%d bloggers liken dit: