Op reis zonder medicijnen? EHBO uit de natuur

© Unsplash.

Op reis gaan zonder medicijnen? Kan perfect volgens herboriste José Huybrechts. Er zijn heel wat biologische middeltjes die je zeker kan inzetten in de strijd tegen typische zomerkwaaltjes als zonnebrand en reisziekte.

Belangrijk om te weten is dat je geen van de vernoemde supplementen mag gebruiken als vervanging van gezonde en regelmatige voeding. Wanneer je symptomen niet verdwijnen, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.

Zonnebrand

Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Een aantal duurzame zonnecrèmes zijn zeer gezond en bevatten geen kankerverwekkende stoffen. Het enige nadeel is dat ze altijd een witte tint hebben omdat ze bescherming bieden door zonnestralen te weerkaatsen met behulp van titaniumoxide. Die stof is toegelaten in biologische zonnecrèmes. De crèmes voorkomen verbranding, maar in het ergste geval kan je na het zonnebaden onmiddellijk aloë vera-gel aanbrengen om de hitte te stillen. Sommige gels bevatten tot 98 procent aloë vera en nog 2 procent huidregenererende kruiden. Die doen echt wonderen. Als je op vakantie een écht plantje vindt, dan werkt dat natuurlijk ook prima!

Muggen- en insectenbeten vermijden

Om beten te vermijden kan je etherische olie van citronella gebruiken. La Drôme heeft een product dat je zelfs op je kleren kan spuiten zodat de insecten wegblijven. Naast lavendel is er lavandin of ‘superlavendel’ in het Nederlands. Dat is een variëteit van lavendel die een etherische olie afscheidt. Die is minder fijn van geur, maar heel erg goed om insecten op afstand te houden. Om wespen en vliegen uit de buurt te houden, kan je koffiedrab bijhouden. Die gedroogde drab kan je aansteken zoals wierook. Wanneer je het uitblaast, ontstaat er een rook die de insecten uit de buurt houdt. Dat is een perfect huis-, tuin- en keukenmiddeltje dat geen geld kost. Je kan ook vitamine B-tabletten innemen waardoor je lijfgeur verandert en je geen muggen meer aantrekt. Aangezien de vitamines in water oplosbaar zijn, kunnen ze zich niet opstapelen in het lichaam en zijn ze ook niet gevaarlijk. Maar vraag in geval van zwangerschap of medische problemen zeker advies aan je arts.

Muggen- en insectenbeten verzorgen

Wanneer je gebeten bent door een mug kan je extract van brandnetel gebruiken. Ook een product met echte lavendel zal enorm veel rust op de huid geven.

Reismisselijkheid

Als je last hebt van reisziekte, dan neem je best lichte maaltijden. Daarnaast is gember een kruid dat je kan gebruiken om misselijkheid te voorkomen. Er zijn tabletten, maar je kan natuurlijk ook gemberthee mee op pad nemen, waarvan je regelmatig een slokje neemt. Jammer genoeg is er verder niet veel aan te doen. Gember is het enige middel dat helpt tegen alle vormen van misselijkheid, dus niet enkel reismisselijkheid.

Onze experte

© José Huybrechts.

José Huybrechts runt al 39 jaar haar eigen natuurwinkel.  In het Natuurhuis breidde José haar expertise in biologische producten uit en ontpopte ze zich tot een ware herboriste.

Wat neemt ze zelf mee op vakantie?
“Ik heb altijd Crème Bioforce van dr. Vogel bij. Dat is een heel oud middeltje op basis van wolvet en nog een tiental kruiden. Het helpt tegen alles wat ontstoken of geïrriteerd is. Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen het in hun neus smeren zodat het neusslijmvlies beschermd blijft. Een andere must is een tube groene klei. Dat helpt tegen ontstekingen en verstuikingen, maar ook bij insectenbeten. Wanneer je echt bulten krijgt, breng je een halve centimeter klei aan met een verbandje erover. Dan voel je het zo wegtrekken en is het probleem meestal na een dag opgelost.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2740044/2016/06/15/Op-reis-zonder-medicijnen-EHBO-uit-de-natuur.dhtml

Ik ga op reis en neem mee EHBO kit. Maar plots ben je het vergeten. De natuur en kruiden kunnen je op dat moment ook helpen. Citroen is overal te koop en goed tegen insecten beten. Ui is dan weer goed om iets aan te laten rijpen. Dorst bij het wandelen neem de naalden van een den en steek dit maar in je mond zuig erop. En ja producten van Dr Vogels of etherische olie zijn overal te koop en werken zeker en vast doeltreffend. Het belangrijkste dat ik altijd meeneem is tea tree en honing. Dit is voor alles goed en het beste is dat je gewoon enkele druppels in wat water doet goed schudden en kan voor alles gebruikt worden. Mensen die veel wandelen in het bos kunnen het zelfs gebruiken om teken van hen af te houden.
Ik zou nog heel wat meer middeltjes kunnen opnoemen, maar ik ben er ook altijd voorzichtig mee. Want wat voor mij goed is en werkt kan voor iemand anders helemaal anders werken. Natuurlijk met de ui en de citroen doet niemand iets mis.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM