Allergie of hoofdpijn? Je lijf kan leren zichzelf te genezen, volgens deze psycholoog

© thinkstock.

Last van hooikoorts, een beetje hoofdpijn of jeukende muggenbeten? In plaats van meteen naar een pilletje of zalfje terug te grijpen, is er volgens gezondheidspsycholoog Andrea Evers een simpelere methode: “Je kan je lichaam aanleren om zichzelf te genezen,” betoogt ze. Evers ontdekte door onderzoek hoe het bekende placebo-effect ingezet kan worden om effectief ‘vanzelf’ te genezen van kwaaltjes.

In theorie valt je lichaam zo te trainen, dat het puur door verwachtingen vanzelf genezende stofjes begint aan te maken.

We kennen allemaal het placebo-effect, waarbij de idee dat een bepaalde remedie ons beter zal doen voelen, ervoor zorgt dat we ook effectief van ons kwaaltje verlost raken. Zo werd menig kinderhoofdpijntje al opgelost met het “magische pilletje” dat we vooral kennen als een TicTac. Volgens onderzoek van gezondheidspsycholoog Andrea Evers, hoogleraar aan de universiteit van Leiden, is dit placebo-effect nog veel sterker dan we denken. Zij denkt dat we er meer gebruik van moeten maken, waardoor we minder medicijnen en behandelingen nodig hebben.

De verwachting van pijn en jeuk

De conclusie van Evers komt voort uit experimenten, die aan het licht brengen dat we effectief lichamelijke reacties op gang kunnen brengen, puur door verwachtingen. Concreet diende de gezondheidspsychologe pijn- en jeukprikkels toe aan een groep proefpersonen. Als ze de groep waarschuwde dat de pijn of jeuk wel zou meevallen, ervaarden de proefpersonen die pijn of jeuk inderdaad als gematigd. Verkondigde ze echter dat de pijn of jeuk hevig zou zijn, dan rapporteerden de proefpersonen dat ook zo. Puur op basis van verwachtingen, kan je dus een lichamelijk gevoel manipuleren.

Natuurlijk middel tegen allergie

In een ander experiment kregen proefpersonen drie dagen lang een drankje voorgeschoteld, in combinatie met een middel tegen allergie. In een opvolgproef kregen diezelfde mensen opnieuw dat drankje, maar dan zonder het middel tegen allergie. Toch veminderde bij die opvolgproef ook de symptomen van hun allergie, zonder het geneesmiddel, wat conditionering wordt genoemd.

Uit bloed- en breinonderzoek is gebleken dat mensen door een geconditioneerde prikkel – namelijk dat drankje – in hun lichaam vanzelf meer antihistamine gaan aanmaken, die de symptomen van allergie inperkt. Je lichaam heeft met andere woorden geleerd om in actie te schieten met dit drankje als prikkel, en gaat daardoor ook fysiologisch reageren. Zonder dat daar pillen bij komen kijken.

Genezen zonder pillen?

Evers benadrukt dat we de invloed van psychologie op de werking van een medicijn niet mogen onderschatten, en dat die bij vele kwalen en ziektes een positieve uitwerking kan hebben. In theorie valt je lichaam zo te trainen dat het puur door verwachtingen vanzelf genezende stofjes begint aan te maken. Natuurlijk is deze methode niet voor alle ziektes inzetbaar, maar deze conclusies zijn alvast interessant op verder op voort te bouwen.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2727093/2016/06/07/Allergie-of-hoofdpijn-Je-lijf-kan-leren-zichzelf-te-genezen-volgens-deze-psycholoog.dhtml

Niet alleen kan je lichaam zichzelf genezen van wat je hier boven lezen kan. Het lichaam kan heel wat meer genezen, alleen moet je er als mens voor openstaan. Wie snel naar medicatie grijpt zal op een moment meer en meer nodig hebben om ergens vanaf te komen. Als je durft om eerst je lichaam het nodige te laten herstellen zal je merken dat je minder medicatie nodig hebt. Je kan ook heel veel zelf doen maar het duurt allemaal iets langer dan met medicatie.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties