Mensen voelen zich minder depressief dankzij online-zelfhulp

de

Mensen die lijden aan milde depressieve klachten kunnen baat hebben bij online-zelfhulp om een echte depressie te voorkomen. Deze vorm van therapie vermindert de klachten van deelnemers en voorkomt bij een op de zes een echte depressie.Dat blijkt uit Duits en Nederlands onderzoek, onder leiding van hoogleraren van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim vierhonderd Duitsers met beginnende depressieve klachten.

De effecten zijn ongeveer even groot als bij de behandeling van iemand die al een depressie heeft ontwikkeld. De onderzoekers stellen dat deze preventieve therapie een belangrijke aanvulling kan zijn op bestaande behandelingen.

Bij de online-therapie, die ongeveer zes weken duurde, werd mensen onder meer uitgelegd hoe ze hun problemen op een rijtje kunnen zetten en kunnen werken aan een oplossing. Ook moesten ze systematisch nagaan waar ze blij van worden. Op afstand keek een coach mee en deed suggesties.

Depressies komen onwijs veel voor in de westerse wereld. En depressies kosten de maatschappij een hoop geld.

BRON: http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2016/05/09/mensen-voelen-zich-minder-depressief-dankzij-online-zelfhulp

Het kan een voordeel zijn dat mensen hun hart eens kunnen luchten maar het is ook zo na de chat of telefoon met je de persoon loslaten. En juist in die momenten kan het voor hen moeilijk zijn, en kunnen ze alsnog beginnen te piekeren. Dan mag je nog heel wat handvaten geven, je zit niet fase to fase.

Advertenties