Introverten zijn geen mensenhaters!

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft introversie niets te maken met een gebrek aan sociale vaardigheden. Doordat introverte mensen zich graag in hun eentje terugtrekken, denkt de buitenwereld vaak dat zij afstandelijk en asociaal zijn. Dat is jammer, want meestal is dat niet het geval. Life coach Wim Annerel kaart 3 dingen aan die je moet weten over introverte mensen.

Drie dingen die je moet weten over introverten

Het is niet zo dat introverte personen niet van andere mensen houden, maar ze vinden het wel prettig om veel tijd alleen door te brengen. Hun innerlijke wereld geeft ze veel voldoening. Ze zijn gevoeliger voor prikkels en hebben meer tijd alleen nodig om die prikkels te verwerken. Bovendien denken ze ook dieper na over wat ze opmerken.

1. Geef introverten tijd en ruimte om zich uit te spreken over iets

Rika is zelf extravert en stelde me de volgende vraag over haar collega Chantal: ‘Ik weet dat ze vol ideeën zit, maar ze zegt nooit iets op een vergadering. Hoe kan ik te weten komen wat ze denkt?’

Introverte mensen willen gebeurtenissen en gedachten rustig verwerken en doordenken vooraleer ze zich erover uitsprekenEen eerste tip is om het haar niet te vragen tijdens de vergadering. Dat is namelijk de slechtste plaats om met een introvert iemand te praten. Je vraagt het haar beter individueel op een rustige plaats en geeft haar het best ook tijd om zich voor te bereiden. Door hun natuur willen introverte mensen de gebeurtenissen en gedachten namelijk rustig verwerken en doordenken vooraleer ze zich erover uitspreken.

Ben je zelf introvert? Hou dan in gedachten dat extraverte mensen meer nood hebben aan connecteren en contact maken dan jij als introvert. Doe dus wat moeite om geregeld iets van je te laten horen.

2. Hoe je als introvert je sterke punten beter benut

Soms moet je als introvert wel buiten je comfortzone stappen, bijvoorbeeld op een receptie of wanneer je andere mensen aanstuurt. Maar occasioneel buiten je comfortzone stappen, wil niet zeggen dat je dat de hele tijd moet doen!

Bouw voor jezelf een leven uit waarin je de sterke punten van je eigen temperament kan inzetten. Dat wil zeggen dat je in je (werk)dag voldoende privacy en ‘rustige tijd’ voorziet. En dat je werk doet waarbij je je kan focussen en je concentreren als dat is wat je het liefste doet.

3. Introverten kunnen even gelukkig zijn als extraverten

Geluk is niet altijd uitbundige vreugdedansjes maken. Er is ook een rustiger vorm van geluk.

Toch zal je onderzoeken vinden waaruit moet blijken dat extraverte mensen zichzelf gemiddeld gelukkiger vinden. Dat komt door de manier waarop introverten denken: zij zijn namelijk vaak meer gematigd in hun denken. Ze vinden zichzelf bijvoorbeeld heel gelukkig, maar wanneer ze een enquête invullen, denken ze ‘Nu ja, ik ben niet altìjd gelukkig, soms voel ik me eens wat minder. Dus ik ga een drie of vier invullen in plaats van vijf op vijf’. Extraverte mensen daarentegen hebben de neiging om veel extremer te antwoorden.

Overigens hebben zowel introverte als extraverte mensen veel zelf in handen om geluk te ervaren; meer daarover lees je in het artikel ‘Kan je jouw brein trainen om gelukkig te zijn?’.

coach wim personal life coach business coach

Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je  leven te halen.

BRON: http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/129/introverten-zijn-geen-mensenhaters

Omdat men graag op zichzelf is hoeft men nog niet te denken dat men niet sociaal is of kan zijn. Het zijn meestal mensen die gewoon hun eigen ding willen doen. Toch kunnen ze heel sociaal zijn en in groep werken, maar als ze zich niet goed erin voelen zullen ze zich al snel ook terugtrekken en alles gewoon bekijken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM