Jaarlijks wordt bij 900 Belgische vrouwen eierstokkanker vastgesteld

 
© thinkstock.

Bij bijna 900 vrouwen in België wordt jaarlijks eierstokkanker vastgesteld. Dat meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Het centrum ontwikkelde samen met een groep van clinici en het College voor Oncologie een klinische richtlijn voor de diagnose, behandeling en follow-up van eierstokkanker op basis van de meest recente wetenschappelijke bevindingen.

Eierstokkanker krijgt volgens het KCE veel minder aandacht dan borstkanker. “Het is nochtans na kanker van het baarmoederslijmvlies de op een na meest voorkomende gynaecologische kanker. Jaarlijks wordt deze diagnose bij bijna 900 vrouwen in België gesteld”, zegt het KCE. “Omdat er in de beginfase vaak geen klachten zijn, wordt een tumor vaak laat ontdekt, als er reeds uitzaaiingen zijn. Eierstokkanker is dan ook de vijfde oorzaak van kankersterfte bij de vrouw.”

Het centrum ontwikkelde een klinische praktijkrichtlijn voor deze kanker. De richtlijn bevat aanbevelingen voor de diagnose, behandeling en follow-up van eierstokkanker, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens.

Sommige tumoren worden in een vroeg stadium ontdekt, wanneer de tumor nog beperkt is tot een cyste van de eierstok. “Om na te gaan of deze cyste goed- of kwaadaardig is, worden eerst een aantal preoperatieve onderzoeken uitgevoerd, waaronder een echografie en een bloedonderzoek met een tumormarker. Het onderscheid tussen een goed- en kwaadaardig eierstokletsel is bij een echografie echter niet altijd eenvoudig te maken, en de tumormarker is niet altijd voldoende specifiek”, luidt het.

De meeste patiëntes hebben volgens het KCE een gevorderde eierstokkanker, die zich al in de buikholte heeft verspreid. Cruciaal is dan vooral dat alle zichtbare uitzaaiingen operatief worden verwijderd. Als dit zeer nauwkeurig gebeurt, zorgt dit voor een aanzienlijke stijging van de levensverwachting.

Deze richtlijn van het KCE is de eerste noodzakelijke stap naar een zorgverbetering voor eierstokkanker. In een volgende fase worden kwaliteitsindicatoren ontwikkeld en krijgen de zorgverleners feedback over hun resultaten. De uiteindelijke bedoeling is om gerichte acties te ondernemen om de kwaliteit te verbeteren, benadrukt het KCE.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2689953/2016/04/29/Jaarlijks-wordt-bij-900-Belgische-vrouwen-eierstokkanker-vastgesteld.dhtml

Dit vind ik relatief veel. Omdat je als vrouw toch jaarlijks een uitstrijkje kan laten nemen. En dat zou de kans op dit toch moeten verkleinen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM