Ben jij een dramaqueen? Met deze vragenlijst ontdek je het

© screenshot Mean Girls.

We kennen er allemaal wel eentje, zo’n dramaqueen die de ene ‘oh my god’ na de andere gilt en alle aandacht opeist. We denken (hopen) dat het om een tijdelijke fase gaat die slijt met het ouder worden, maar psychologen van de universiteit van Texas beweren dat er wel degelijk zoiets bestaat als een “dramatische persoonlijkheid”. De wetenschappers ontwikkelden een simpele test waarin je erachter komt of jij een dramaqueen bent.

Er zijn evenveel mannelijke als vrouwelijke ‘drama queens’

Psycholoog Scott Frankowski

We durven wel eens lacherig doen over zogenaamde dramaqueens, maar dramatische karakters hebben het niet altijd makkelijk, zo blijkt uit de omschrijving van de universiteit van Texas: “Persoonlijkheden die vatbaar zijn voor drama leiden chaotische levens en hebben voortdurend onnodige conflicten met familie, vrienden en collega’s.” Daarnaast hebben dramatische karakters vaak een lange geschiedenis van mislukte relaties, zoeken ze het conflict op en roddelen ze veel, naast klagen dat er over hen geroddeld wordt. “Ze denken dat de wereld rond hen draait,” schrijven de psychologen van de universiteit van Texas, “waardoor ze heel fel reageren als ze het gevoel hebben dat anderen op hen neerkijken.”

‘Need for Drama’

De psychologen omschrijven het persoonlijkheidskenmerk NFD (‘Need for Drama’) als een “gelaagd kenmerk waarbij individuen anderen manipuleren vanuit de gedachte dat ze zelf slachtoffer zijn.” De wetenschappers gingen op zoek naar een schaal om dit persoonlijkheidskenmerk te meten bij individuen. Onder leiding van psycholoog Scott Frankowski leidde dat uiteindelijk tot een vragenlijst van 12 vragen, die kenmerken als paranoïa, openhartigheid en egocentrisme meet. Benieuwd of jij een dramatische persoonlijkheid hebt? Antwoord je ‘ja’ op het merendeel van onderstaande vragen, dan zou dat wel eens het geval kunnen zijn. Een vereenvoudigde versie van de test vind je hier.

De vragenlijst


1. Ik vind het leuk om mensen soms op te jutten.

2. Soms zeg ik iets slecht over iemand, in de hoop dat die persoon erachter komt dat ik dat gezegd heb.

3. Ik zeg of doe dingen om te zien hoe anderen reageren.

4. Soms zet ik mensen tegen elkaar op om mijn zin te krijgen.

5. Ik wacht niet altijd tot het aan mij is om iets te zeggen.

6. Ik zeg altijd wat ik denk, maar daar draag ik later de gevolgen van.

7. Ik vind het moeilijk om mijn mening voor mij te houden.

8. Mensen die doen alsof ze mijn vrienden zijn, hebben mij een mes in de rug gestoken.

9. Mensen praten achter mijn rug over mij.

10. Ik vraag me vaak af waarom mij altijd zo’n gekke dingen overkomt.

11. Ik heb het gevoel dat er mensen in mijn leven zijn die me iets willen aandoen.

12. Veel mensen hebben mij onrecht aangedaan.

Dramaqueens én kings

Dit testje lijkt een leuk tussendoortje voor ons, maar voor psychologen is het een belangrijke ontdekking. Zij kunnen op basis van deze schaal een onderscheid maken tussen het Need For Drama-kenmerk en andere persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline en de theatrale persoonlijkheidsstoornis. De kenmerken mogen dan wel hetzelfde zijn, in tegenstelling tot deze 2 stoornissen loopt een drama queen geen risico om aan zelfverminking te doen.

En met de definitie van het NFD-kenmerk kunnen de wetenschappers nog een ander diepgeworteld stereotype ontkrachten: drama queens zijn niet noodzakelijk vrouwen. “Clinici schrijven deze kenmerken altijd toe aan vrouwen, maar er zijn evenveel mannen die dramatische persoonlijkheidskenmerken vertonen,” vertelt Scott Frankowski. Dat argument zullen we zeker onthouden.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2669033/2016/04/07/Ben-jij-een-dramaqueen-Met-deze-vragenlijst-ontdek-je-het.dhtml

Dit komt niet alleen bij vrouwen voor je hebt ook van die mannen. En je wordt er eigenlijk zo moe van. Ze zien en horen alles verkeerd of nemen het negatief op. Dat maakt dat ze van iets klein iets heel groot gaan maken. Ook gaan ze dingen uitlokken en dat is nog het ergste van al. Er komt dan op een moment een woordenwisseling en dan proberen ze alsnog hun eruit te praten, of vallen in een slachtofferrol of een arme ik rol. Dan zou je nog compassie krijgen met hen. Ze zien hun leven als een en al een mislukking en hebben al heel wat tegenslagen gekend. Dat hun blijft achtervolgen. Maar eigenlijk kijken ze eens niet naar hen zelf, maar altijd naar de andere. Het woord dat ze heel vaak gebruiken is klagen. Ze klagen over alles en alles is tegen hen. Deze mensen maken het psychisch niet makkelijk en ze maken je moe. Probeer er ook niet mee in een discussie te gaan, want dat draait altijd uit op hen. Ze gebruiken dan ook vaak een IK vorm.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM