We slapen allemaal veel te weinig (en waarom dat gevaarlijk is)
(Te) kort nachtje gehad en nog moe? Je bent zeker niet alleen. Slaaptekort is een probleem dat we niet ernstig genoeg nemen, vindt auteur en mede-oprichter van The Huffington Post Arianna Huffington. In haar nieuwe boek The Sleep Revolution legt ze onder meer uit wat de oorzaken en gevaren van slaaptekort zijn en hoe het beter kan. “Slaap jezelf naar succes,” is één van haar oneliners. Van deze intelligente, succesvolle carrièredame willen we dat graag aannemen.
Slaap is er altijd al geweest. ’s Nachts de ogen sluiten om de batterijen weer op te laden is een eeuwenoud gegeven dat ons verbindt met onze voorouders. Maar vandaag de dag is onze relatie met slaap in crisis, betoogt Arianna Huffington, mede-oprichter van nieuwswebsite The Huffington Post, columniste en auteur. Wereldwijd kampen we met slaapproblemen en lijkt het steeds moeilijker om voldoende te slapen. Het voelt alsof we niet genoeg uren in een dag hebben, omdat behalve werk en privéleven ook onze smartphone, laptop en televisie voortdurend onze aandacht opeisen. We willen niks missen, dus zoeken we iets om tijd mee te winnen. Op slaap besparen is dan een makkelijke oplossing, maar te weinig slaap is lang niet zonder gevolgen, schrijft Huffington.
Het gevaar van slaaptekort
Volgens Huffington maken we onszelf wijs dat we ook wel kunnen functioneren met 4 à 6 uur slaap, in plaats van de aangeraden 7 à 8 uren. Maar dat is een illusie: slaaptekort vermindert onze productiviteit, creativiteit en het vermogen om beslissingen te nemen. Er zijn verbanden ontdekt tussen te weinig slaap en obesitas, hartaandoeningen en Alzheimer, en je kan zelfs letterlijk iemands leven in gevaar brengen door met te weinig slaap in de auto te kruipen of in een ziekenhuis te werken. Zolang we geen concrete stappen ondernemen om van slaap een prioriteit in ons leven te maken, zullen we nooit aan de hoeveelheid slaap komen die we nodig hebben, schrijft Huffington.
Al slapend naar succes
Eigenlijk weten we allemaal wel dat we te weinig slapen, maar toch doen we er niks aan. En dat is exact wat Huffington met haar boek wil bereiken: ons bewustzijn omzetten in concrete daden. Wel merkt de schrijfster op dat we anno 2016 in een soort “slaaprevolutie” zitten, een keerpunt dat de goede weg lijkt op te gaan. Slaap werd nog nooit zo uitgebreid onderzocht, slaaptrackers winnen aan populariteit en er zijn bijvoorbeeld zelfs wetsvoorstellen om schooluren aan te passen aan de slaapbehoeften van jongeren. We moeten af van de mentaliteit dat weinig slapen stoer is, vindt Huffington, want voldoende slaap maakt ons gezonder, gelukkiger, productiever en zorgt ervoor dat we in contact staan met een diepere versie van onszelf. In een TED Talk uit 2010 betoogt de carrièrevrouw zelfs dat voldoende slaap alleen al kan leiden tot een succesvolle loopbaan.
Van slaapamateur tot slaappro
Huffington spreekt in haar boek uit eigen ervaring: na zelf jarenlang overleven op 3 à 4 uren slaap per nacht, overdosissen cafeïne en hollen van werk naar gezin, kreeg ze een burnout. In The Sleeping Revolution schrijft ze op basis van haar eigen ervaringen (“van slaapamateur tot slaappro”, in haar woorden) hoe belangrijk slaap is. Ze deelt onder meer praktische tips over de ideale slaapomstandigheden, naast bredere informatie over hoe de slaapcultuur doorheen de jaren veranderd is in onze maatschappij en in de toekomst nog zal veranderen. Een aanrader voor iedereen die wat meer slaap kan gebruiken. Voor iedereen dus.
Ik heb er al heel wat logjes aan besteed en zal dit ook blijven doen. Alleen al om de reden dat veel mensen er niet bij stil staan dat slaap te kort voor heel wat problemen kan zorgen. Slaap te kort kan zijn om dat je partner je uit je slaap houd of dat je geregeld wakker wordt door snurken of dergelijke, of men kan door stress of omstandigheden de slaap niet vatten. Of je gaat te laat naar bed. Als dit eens eenmalig gebeurd zal dit geen probleem veroorzaken, maar gebeurd dit vaak of zelfs dagelijks kan het heel wat lichamelijke problemen en psychische problemen met zich meebrengen. Je voelt je nog moe je kan je dan niet meer behoorlijk aan, en in de dag heb je liever zoiets van ik wil slapen. Zoek voor jezelf in eerste instantie de oorzaak de bron van jouw te weinig slaap. Misschien kan je dingen veranderen of er over praten. Stress en teveel eten of alcohol en cafeïne zijn ook boosdoeners die jezelf in de hand hebt en er iets aan kan doen.
Dus soms heb je heel wat zelf in de hand van je slaap, en is het niet zo kan je nog altijd een arts raadplegen en met deze het nodige overlopen om toch voldoende nachtrust te hebben.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM