Belgische psychologen: “Laat mensen niet zomaar hun verhaal doen”

De Belgische Federatie van Psychologen verspreidt praktische tips om mensen te helpen bij het verwerken van de gebeurtenissen van dinsdag. Pas als de klachten na een maand niet ophouden, wordt het aangewezen om professionele hulp te zoeken, klinkt het.

‘Als je mensen gewoon laat vertellen, zullen ze je keer op keer verhalen brengen over hoe verschrikkelijk het wel niet was’

Koen Lowet, woordvoerder Belgische federatie van psychologen

“De tips zijn bruikbaar voor mensen die in eerste instantie niet door professionals zoals slachtofferhulp of psychologen bij hulpdiensten opgevangen worden, maar zich laten omringen door naasten en familieleden”, zegt Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen.

Want het is belangrijk om mensen niet zomaar hun verhaal te laten doen, zegt de federatie. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen wel degelijk ernstige littekens nalaten. “We weten immers uit psychologisch onderzoek dat het simpelweg ‘debriefen’ van mensen na een dergelijke gebeurtenis leidt tot een grotere kans op het creëren van een ernstige problematiek zoals een post-traumatische stressstoornis”, zegt Lowet. “Als je mensen gewoon laat vertellen, zullen ze je keer op keer verhalen brengen over hoe verschrikkelijk het wel niet was en hoe machteloos ze wel niet waren. Op die manier wordt de herinnering aan die gebeurtenis net traumatisch.”

Lowet wijst erop dat dit in realiteit echter een belevenis van die gebeurtenis is, een interpretatie. “Objectief gezien waren de mensen op dat moment niet helemaal machteloos. Mensen die aanwezig waren, hebben immers ook zaken gedaan die hun leven hebben gered. Ze hebben bijvoorbeeld dekking gezocht achter de balie, richtlijnen van de hulpdiensten opgevolgd of zijn weggebleven van gevaarlijke plaatsen. Het is cruciaal om hen daarop te wijzen, wanneer ze hun verhaal aan het doen zijn. Je kan dat ook actief bevragen. Hoe heb je ervoor gezorgd dat je de dag toch bent doorgekomen? Op die manier vermijden we verdere traumatisatie.”

Pas als er zich een maand na de feiten ernstige klachten (blijven) voordoen, dan is het aangewezen om professionele hulpverlening te zoeken. Op de website van de federatie staan lijsten van hulpverleners die gespecialiseerd zijn in de aanpak van dergelijke problematieken.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2655338/2016/03/23/Belgische-psychologen-quot-Laat-mensen-niet-zomaar-hun-verhaal-doen-quot-.dhtml

Niet alleen volwassenen zitten met hun verhaal met vragen ook kinderen. Laat ze vooral hun verhaal doen luister er naar, dat is een van de belangrijkste punten. Ook proberen van je eigen angsten niet te gaan projecteren naar de ander. Maar hun gerust te stellen. Zo een trauma kan lang blijven hangen, omdat je er teveel mee geconfronteerd wordt. Krant, media en natuurlijk de gesprekken. Dit moet wegsterven maar sommigen komen het niet te boven en kunnen zo in een post-traumatische stressstoornis vallen. Dit zie je vaak bij mensen die nauw betrokken zijn geweest bij een zware gebeurtenis, maar ook bij de jeugd.
Belangrijk als iemand erover wil praten luister en bekijk hoe je ermee om gaat om de persoon het kind het anders te doen inzien.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM