Belgische psychologen: “Laat mensen niet zomaar hun verhaal doen”
De Belgische Federatie van Psychologen verspreidt praktische tips om mensen te helpen bij het verwerken van de gebeurtenissen van dinsdag. Pas als de klachten na een maand niet ophouden, wordt het aangewezen om professionele hulp te zoeken, klinkt het.
“De tips zijn bruikbaar voor mensen die in eerste instantie niet door professionals zoals slachtofferhulp of psychologen bij hulpdiensten opgevangen worden, maar zich laten omringen door naasten en familieleden”, zegt Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen.
Want het is belangrijk om mensen niet zomaar hun verhaal te laten doen, zegt de federatie. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen wel degelijk ernstige littekens nalaten. “We weten immers uit psychologisch onderzoek dat het simpelweg ‘debriefen’ van mensen na een dergelijke gebeurtenis leidt tot een grotere kans op het creëren van een ernstige problematiek zoals een post-traumatische stressstoornis”, zegt Lowet. “Als je mensen gewoon laat vertellen, zullen ze je keer op keer verhalen brengen over hoe verschrikkelijk het wel niet was en hoe machteloos ze wel niet waren. Op die manier wordt de herinnering aan die gebeurtenis net traumatisch.”
Lowet wijst erop dat dit in realiteit echter een belevenis van die gebeurtenis is, een interpretatie. “Objectief gezien waren de mensen op dat moment niet helemaal machteloos. Mensen die aanwezig waren, hebben immers ook zaken gedaan die hun leven hebben gered. Ze hebben bijvoorbeeld dekking gezocht achter de balie, richtlijnen van de hulpdiensten opgevolgd of zijn weggebleven van gevaarlijke plaatsen. Het is cruciaal om hen daarop te wijzen, wanneer ze hun verhaal aan het doen zijn. Je kan dat ook actief bevragen. Hoe heb je ervoor gezorgd dat je de dag toch bent doorgekomen? Op die manier vermijden we verdere traumatisatie.”
Pas als er zich een maand na de feiten ernstige klachten (blijven) voordoen, dan is het aangewezen om professionele hulpverlening te zoeken. Op de website van de federatie staan lijsten van hulpverleners die gespecialiseerd zijn in de aanpak van dergelijke problematieken.
Niet alleen volwassenen zitten met hun verhaal met vragen ook kinderen. Laat ze vooral hun verhaal doen luister er naar, dat is een van de belangrijkste punten. Ook proberen van je eigen angsten niet te gaan projecteren naar de ander. Maar hun gerust te stellen. Zo een trauma kan lang blijven hangen, omdat je er teveel mee geconfronteerd wordt. Krant, media en natuurlijk de gesprekken. Dit moet wegsterven maar sommigen komen het niet te boven en kunnen zo in een post-traumatische stressstoornis vallen. Dit zie je vaak bij mensen die nauw betrokken zijn geweest bij een zware gebeurtenis, maar ook bij de jeugd.
Belangrijk als iemand erover wil praten luister en bekijk hoe je ermee om gaat om de persoon het kind het anders te doen inzien.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Geef elkaar een dikke knuffel, het helpt echt
Een schouderklopje, een aai over je bol, een arm om je heen…er is tegenwoordig meer dan ooit nood aan. Het doet echt iets, het is geen loos gebaar. Regelmatig knuffelen maakt je gezonder, zachter en minder boos.
Je zag het gisteren na de verschrikkelijke gebeurtenissen van 22 maart, naast de vele kaarsjes, Belgische vlaggen en mooie foto’s van Brussel, waren er ook veel knuffels te zien. Iedereen pakt zijn kinderen, vrienden, collega’s, geliefden even extra vast.
“Knuffelen geeft je het gevoel niet alleen te zijn”, zegt Kathleen Keating auteur van ‘Hug Therapy’. “Zo helpt het je omgaan met pijnlijke situaties.” Knuffelen kan angst vervagen en je een gevoel van vertrouwen geven. Soms kan je niet de woorden vinden om te troosten, maar kan je het wel tonen. Met een omhelzing breng je die positieve emoties over zonder iets te hoeven zeggen. Het is de meest duidelijke uiting van liefde en steun.
Wat extra knuffelen is ook een goed idee nu, omdat het een gevoel van bescherming geeft, zeker bij kindjes. Het maakt ons zelfzekerder en geeft kracht. En al kan het verdriet niet wegnemen, het mindert het wel voor even.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2655336/2016/03/23/Geef-elkaar-een-dikke-knuffel-het-helpt-echt.dhtml
Dat laat ook veel naar elkaar voelen, en (on)bewust deel je heel veel met elkaar. Soms moeten er dan geen woorden gewisseld worden, maar voelen dat je er bent op dat moment voor elkaar.
Aum Shanthi
Zo ga je het best om met de angst van je kind
Ook kinderen voelen angst en verdriet door alles wat hen ter ogen en oren komt over de aanslagen in Brussel. Hoe ga je daar als ouder, leerkracht of opvoeder mee om? Klasse heeft concrete raad gevraagd aan Erik de Soir, psycholoog en psychotherapeut.
http://www.ouders.nl/artikelen/brussel-thuis
Kinderen zijn een spons voor angstgevoelens, dus is het belangrijk om zelf rustig te blijven.
Praat openlijk met je kind
Wik en weeg je woorden en taalgebruik, maar spreek niet in vage of geheimzinnige termen. Ook kinderen willen graag begrijpen. Doseer de informatie en filter wat de media laat zien.
Laat je kind praten
Kinderen moeten ook kunnen ventileren. Beantwoord hun vragen, en luister geduldig. Het is goed dat ze zich uitdrukken. Dat kan door te praten, tekenen of schrijven. Het is mogelijk dat kinderen gedragsverandering vertonen of niet goed slapen.
Op school is het veilig
Een aanslag komt statistisch gezien bijna nooit voor. Leg uit aan kinderen dat het daarom zo groot nieuws is. Druk hen op het hart dat ze veilig zijn op school.
Benadruk het positieve
Alle religies en rassen zijn hierdoor getroffen: moslims, vluchtelingen, katholieken… In crisismomenten tonen mensen veel verbondenheid in hun verdriet en boosheid.
Afleiding is oké
Speel een spelletje samen, kijk naar een film, lees een verhaal.
BRON: http://www.msn.com/nl-be/gezondheid/medisch/zo-ga-je-het-best-om-met-de-angst-van-je-kind/ar-BBqN8kK?li=BBqiQ9W
Op de site ouders.nl is goede informatie te vinden hoe je het nu met je kind kan delen. Want het heeft ook met leeftijd te maken natuurlijk.
Aum Shanthi