Stel jezelf deze 7 vragen voor het slapengaan!

Hoe boek je vooruitgang in je leven als mens? Hoe profiteer je van je levenservaring? Dat kan je doen door elke avond de kunst van de zelfreflectie te beoefenen. Klinkt heel wat, maar je hoeft gewoon even stil te staan bij de afgelopen dag. SenNet life coach Wim Annerel somt je 7 vragen op die je jezelf kan stellen vooraleer je onder de wol kruipt.

/121/Geluk/obstakel.jpg

1. Heb ik vandaag mijn best gedaan?

Heb je je hart en ziel in je werk en/of je relaties gestoken? Indien niet, zoek dan uit wat je tegenhoudt om je best te doen en bekijk hoe je dat obstakel kan oplossen. Een dag die voldoening schenkt zorgt er namelijk voor dat je je beter voelt.

2. Ben ik vandaag een beetje beter dan gisteren?

Probeer iedere dag een beetje beter te zijn dan de vorige dagJe weet dat je vooruitgang boekt als je vandaag een beetje beter bent dan wie je gisteren was. In plaats van jezelf te vergelijken met anderen en afgunst en jaloezie op te wekken, is het beter om elke dag een beetje beter te worden dan wie je zélf de vorige dag was.

Je karakter ontwikkel je door kleine dagelijkse investeringen: bijvoorbeeld door je werk integer te doen, door iedereen met respect te behandelen, door je woorden vredevol te houden.

/121/Geluk/leren.jpg

3. Wat heb ik vandaag geleerd?

Leer elke dag iets nieuws. Je gezondheid en je geest zijn de kostbaarste bronnen die je hebt. Daarom is het belangrijk om je geest scherp en soepel te houden. Lees een boek. Leer een andere taal. Leer iets nieuws dat je interessant of nuttig vindt voor jezelf. Je stopt met groeien wanneer je stopt met leren. Leren is dan ook nooit tijdverlies, maar een investering die opbrengt!

4. Heb ik gezondere keuzes gemaakt?

Je gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid. Jog, loop, wandel, fiets, zwem of ga naar de fitness: eender wat jouw tijdschema je toelaat. Zelfs een kwartiertje per dag bewegen is beter dan niets. Ongezonde voedingsgewoonten vermijden is uiteraard ook een gezonde keuze; verminder bijvoorbeeld je suikerconsumptie.

5. Heb ik mijn genegenheid voor mijn familie en vrienden geuit?

Elke dag je genegenheid tonen zal je enorm veel opleverenHet belangrijkste is hier ‘uiten’. Het is niet voldoende om liefdevol aan hen te denken. Druk je genegenheid uit in woorden en daden. Elke dag een kleine investering in je relaties zal je enorm veel opleveren. Spendeer dan ook tijd met mensen die je dierbaar zijn: deel je ervaringen en gevoelens. En, belangrijk, luister ook naar die van de anderen.

/121/Geluk/sorry.jpg

6. Koester ik nog wrok tegen iemand?

Vooraleer je gaat slapen, overloop je nog even je dag en ga je na of je een slechte ervaring had met iemand. Eender wiens fout het was, tracht het op te lossen. Bel en zeg sorry. Praat het uit en los de kwestie op. Wrok koesteren is niet goed voor je hart. Vergeef en laat het los.

7. Ben ik tevreden met mijn leven?

Wees tevreden met wat je hebt. Dat wil niet zeggen dat je nu maar zelfgenoegzaam moet worden! Je hebt doelen nodig en je streeft het best ook naar vooruitgang en groei als mens. Maar wees wel alvast tevreden met wat je nu hebt. Tel de punten waar je blij mee bent, zodat je tevreden in slaap kan vallen.

Ziezo, dit waren 7 vragen die je jezelf het best eens stelt voor het slapengaan. Wil je ook positief aan je dag beginnen, lees dan deze 6 tips om jouw dag met een positieve intentie te starten.

Welke van de bovenstaande 7 vragen helpen jou het meest bij het slapengaan? Hoe doe jij aan zelfreflectie? Deel het hieronder bij de reacties om zo ook anderen te inspireren.

Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je  leven te halen.
BRON: http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/121/stel-jezelf-deze-7-vragen-voor-het-slapengaan
Soms is het dan nog ook eens handig om het in een boekje te schrijven. Zo maak je eigenlijk je helemaal leeg en vind je sneller de rust. Ook kan je zo voor jezelf inzichten krijgen om bepaalde dingen anders aan te pakken. En andere te laten rusten als je er een goed gevoel bij hebt. Tijdens het schrijven doe je ook aan een lichamelijke rust dat ook weer ten goede komt aan je slaap. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM