BV’s trekken ten strijde tegen seksueel geweld

De Vrouwenraad en de organisatie “Wij spreken voor onszelf” lanceren vandaag de campagne #1is1teveel. Daarin pleiten ze voor een nultolerantie voor seksueel geweld. Verschillende mannelijke BV’s, waaronder Adil El Arbi, Thomas Vanderveken en Jonas Geirnaert, zetten hun schouders onder de campagne, die er komt naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.

Seksueel geweld is iets dat veel te vaak gebeurt, en waar veel te weinig mee gebeurt

Thomas Vanderveken

Ik ken minstens 90 vrouwen en dat betekent dat tien van hen zijn verkracht

Ozark Henry

Seksueel geweld is geen zeldzaamheid: 10% van de meisjes en 8,5% van de vrouwen krijgt te maken met (poging tot) verkrachting. En nog veel meer meisjes en vrouwen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart, zetten Adil El Arbi, Guga Baùl, Ivan De Vadder, Jonas Geirnaert, Ozark Henry, Bart Schols, Guy Swinnen, Wouter Torfs en Thomas Vanderveken mee hun schouders onder #1is1teveel, een campagne van de Vrouwenraad en de organisatie “Wij spreken voor onszelf” die pleit voor nultolerantie van seksueel geweld.

Macht, dominantie en intimidatie

Seksueel geweld wordt vaak gereduceerd tot iets dat zich afspeelt tussen twee personen, de dader en het slachtoffer. Maar het gaat zelden alleen over seks: het draait om macht, dominantie en intimidatie. En dat gebeurt niet in een vacuüm. “Handtastelijkheden op straat, iemand die misbruik maakt van zijn positie of van de benevelde toestand van een vrouw op café, iemand die voortdurend seksistische grappen of seksuele opmerkingen maakt over vrouwelijke collega’s… Seksuele plegers rekenen op de oogkleppen van omstanders, op hun gêne en inertie,” klinkt het.

Te weinig actie

De BV’s van de campagne stellen dat ze zullen ingrijpen wanneer ze dingen zien gebeuren die niet door de beugel kunnen. En dat er dringend een einde moet komen aan elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Je denkt ‘the bad guy goes to prison and dies…’,” zegt Adil El Arbi. “Dan is het confronterend om te zien dat er zoveel verkrachtingen zijn en dat daar niet veel aan wordt gedaan.” Ozark Henry: “Je kan niet zeggen dat het niet in je omgeving gebeurt. Ik ken minstens 90 vrouwen en dat betekent dat tien van hen zijn verkracht… Zelfs in een klein dorp als dit wil dat zeggen dat er heel veel vrouwen slachtoffer zijn.” “Seksueel geweld is iets dat veel te vaak gebeurt, en waar veel te weinig mee gebeurt,” vat Thomas Vanderveken samen.

Nee is nee

“Gelukkig zijn er een heleboel mannen die weten dat nee nee is”, zegt Vrouwenraadvoorzitter Magda De Meyer. “Samen met die mannen gaan wij voor een samenleving en een wereld zonder seksueel geweld. Ik geloof in een nieuwe generatie vrouwen en mannen die samen opkomen tegen geweld.” Met de campagne #1is1teveel willen de Vrouwenraad en “Wij spreken voor onszelf” oproepen tot maatschappelijke actie met een campagneclip, die via sociale media verspreid wordt. In de loop van de week zal dagelijks een interview met een van de mannen die de campagne ondersteunen op het YouTube-kanaal worden gedeeld.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/2638683/2016/03/07/BV-s-trekken-ten-strijde-tegen-seksueel-geweld.dhtml

Nee is nee als het op een aanraking aankomt. Niet door vreemde nog door je eigen partner. Nee moet gewaardeerd worden, maar spijtig genoeg is dat niet altijd het geval. En krijgt men te maken met seksueel geweld of seks dat niet gewenst is. Iedereen moet op straat kunnen lopen zonder problemen, iedereen moet thuis kunnen komen zonder dat er een angst is om ongewenst aangeraakt te worden. Maar het is niet altijd zo, daarom niet alleen met vrouwendag of andere maar gewoon het hele jaar door moet men hier aandacht aan kunnen geven.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM