RSI-KLACHTEN

RSI-klachten: de gevolgen van een slechte werkhouding

RSI-klachten: de gevolgen van een slechte werkhoudingHet is zo verleidelijk om lekker onderuit te hangen in je stoel tijdens werk, maar gezond is anders. Een slechte werkhouding kan vervelende klachten opleveren. Heb jij last van pijn in je bovenrug, nek, schouders, armen, ellenbogen, polsen, handen of vingers? Dan zou het zomaar kunnen dat dit RSI-klachten zijn. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Dokterdokter vertelt je alles over RSI en geeft handige tips om de klachten te verminderen.

Wie krijgt RSI-klachten?

RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voor kunnen komen in je bovenrug, nek- en schoudergebied, ellenbogen, polsen, handen en vingers. De klachten zijn vaak werk gerelateerd, omdat ze vooral voorkomen door herhaalde bewegingen, stilzitten en een slechte werkhouding.

In Nederland heeft zo’n 3,2 miljoen mensen last van RSI-klachten. Dat zijn ongeveer twee op de vijf werkende mensen. Hoewel het vaak wordt gedacht, komen RSI-klachten niet alleen voor bij beeldschermwerkers. Ook werkenden als musici, schoonmakers of slagers kunnen last hebben van RSI-klachten.

RSI-symptomen

De symptomen van RSI verschijnen heel geleidelijk, waardoor veel mensen de klachten in het begin niet opmerken. De klachten van RSI herken je alsvolgt:

 • Fase 1: vaak beginnen RSI-klachten met tintelingen in je bovenrug, nek, schouders, ellenbogen, polsen, handen of vingers. Ook kun je op die plekken een koud of dood gevoel hebben en lichte pijn ervaren.
 • Fase 2: deze klachten kunnen doorgroeien tot chronische pijn en stijfheid. Als je pijn in je nek hebt, kan dat ook zorgen voor hoofdpijn.
 • Fase 3: wanneer de klachten blijven aanhouden, kun je krachtverlies ervaren. Ook kun je last krijgen van irritatie, zwelling, slapheid, verlies van het grijpvermogen, een doof gevoel en soms verbleking van de huidskleur.
 • Fase 4: de klachten houden aan, ook ’s nachts. Je gewrichten kunnen gaan kraken en je huidtemperatuur verandert. Je huid kan ook verkleuren en zwellen.

Pas als de laatste fase zich voordoet mag je spreken van de officiële benaming ‘RSI’. Het gevaar bij RSI ligt hem juist in het sluipende verloop. Vaak kijken mensen er niet echt van op als ze zo nu en dan een wat stijve nek hebben bijvoorbeeld. De pijn gaat vaak weg na het werk, waardoor je het gemakkelijk weer vergeet. Maar als na verloop van tijd de klachten steeds erger worden, kan dit vervelende pijnklachten veroorzaken.

RSI-klachten voorkomen met een goede werkplek

Doe je beeldschermwerk? Dan kun je RSI- klachten voorkomen met behulp van een ergonomische werkplek. Dat wil zeggen: een werkplek afgesteld op je juiste werkhoudingen, zodat je geen last krijgt van (verdere) spierpijn. Hierbij kun je denken aan de volgende dingen:

 • Bureau: je bureau stel je af op een hoogte waarbij het bureaublad net op of licht onder je ellenbooghoogte valt. Helemaal perfect is een zit-sta tafel, deze kan afstellen op sta- én zithoogte, zodat je je werkhouding voldoende kunt afwisselen.
 • Bureaustoel: een goede afstelling van de stoel is als deze minimaal vijftien graden achterover kantelt. De hoek tussen je rugleuning en je zitting, op de plek van je bekken, dient minder dan negentig graden te zijn. Zorg ervoor dat je altijd rechtop zit.
 • Beeldscherm: je beeldscherm hoort minimaal zestig centimeter van je gezicht af te staan. Een ideale hoogte is wanneer je tussen de tien en twintig graden naar beneden moet kijken.
 • Muis: Houd je muis zo dicht mogelijk bij je lichaam. Voorkom verder de volgende bewegingen tijdens het klikken en scrollen:
  • Het strekken van je pols richting de rugzijde van je hand
  • Het zijwaarts buigen van je pols richting je pink
  • Het naar binnen draaien van je onderarm
 • Toetsenbord: Een compact toetsenbord is goed, omdat het de afstand naar de muis verkleint. Voor blindtypers is een gesplitst toetsenbord het beste, omdat dit voor een goede houding van de polsen en onderarmen zorgt.

Zorg ook dat er voldoende afwisseling in je werkzaamheden zit. Je muis- en typwerkzaamheden kun je het best zoveel mogelijk afwisselen. Het beste is om niet langer dan zes uur achter elkaar computerwerk te doen. Elke twee uur een pauze is het minimum, dan kunnen je spieren zich even ontspannen. Ook oefeningen kunnen helpen je RSI-klachten te voorkomen of verminderen.

RSI: oefeningen om je spierklachten te verminderen

RSI: oefeningen om je spierklachten te verminderenRepetitive Strain Injury  (RSI) kan erg vervelend zijn, maar RSI-klachten zijn goed te verminderen of zelfs te voorkomen met RSI-oefeningen die je gemakkelijk op je werkplek (bijvoorbeeld in je pauze) kunt uitvoeren. Deze RSI-oefeningen helpen de doorbloeding en ontspanning van de spieren te verbeteren.

Bij het doen van RSI-oefeningen is het belangrijk om bewegings-, rek- en ontspanningsoefeningen af te wisselen, voor een optimaal resultaat.

Bewegingsoefeningen

 1. Ga iets voorovergebogen staan en zwaai je armen voorlangs langs elkaar.
 2. Draai met je linkerarm naar voren en je rechterarm naar achter, en omgekeerd.
 3. Slinger met je armen rond je lichaam, laat daarbij je armen slap. Laat de schouders eerst heel ontspannend meedraaien, daarna ook je heupen en hoofd.
 4. Laat je armen hangen en schud je handen los, alsof je water van je handen afslaat.

Rekoefeningen

De volgende RSI-oefeningen doe je tien seconden per keer en herhaal je drie keer. Zorg dat je spieren warm zijn voor deze oefeningen, koude spieren bevorderen blessures.

Schouder- en nekoefeningen

 1. Strek je rug, trek je kin een beetje in en breng je oren naar je schouders. Ontspan je schouders daarna weer rustig.
 2. Pak je rechter-elleboog vast met je linkerhand. Breng dan je rechterarm zo ver mogelijk voor je lichaam langs naar links. Doe hetzelfde (maar dan andersom) met je andere arm.
 3. Strek je rechterarm omhoog naast je hoofd, buig je onderarm zodat deze tussen je schouderbladen ligt. Pak dan met je linkerarm je rechter-ellenboog en breng die naar achteren en beneden. Doe dit ook met de andere arm.

Pols- en elleboogoefeningen

 1. Breng je rechterarm naar voren tot deze horizontaal staat aan de grond, houd daarbij je ellebogen gestrekt. Leg daarna je linkerhand onder je rechterhandpalm en buig je rechterhand naar boven. Wissel van arm.

Ontspanningsoefeningen

Ook deze ontspannende RSI-oefeningen kun je het beste voor tien seconden doen. Neem daarna eventjes pauze nemen en herhaal drie keer.

Schouderoefeningen

 1. Een goede schouderoefening is om tijdens het inademen de schouders rustig op te trekken naar je oren. Bij het uitademen laat je de schouders weer rustig en ontspannen vallen.
 2. Zet je handen op je achterhoofd en breng de ellebogen voor je gezicht naar elkaar toe. Breng daarna je ellebogen weer uit elkaar.
 3. Breng tijdens het inademen je schouders naar voren en omhoog (maak daarbij niet je rug krom!) en tijdens het uitademen naar achteren en omlaag. Let daarbij op de schouderbladen die je bij het uitademen naar elkaar brengt en naar beneden laat zakken.
 4. Plaats je rechterhand op je rechterschouder en je linkerhand op de linkerschouder en draai achterwaartse rondjes met je schouders.

Nekoefeningen

 1. Buig met je kin naar je borst toe en daarna weer omhoog.
 2. Buig weer met je kin naar beneden en maak dit keer een onderkin door je kin in te trekken.
 3. Draai je hoofd heel rustig herhaaldelijk naar links en naar rechts.
 4. Buig je hoofd naar je schouders, afwisselend naar links en naar rechts.

Pols- en vingeroefeningen

 1. Draai rustig enkele rondjes met je polsen.
 2. Strek en buig je vingers naar een vuist, ontspan daarna weer rustig je hand.
 3. Spreid je vingers zo ver mogelijk uit elkaar en breng ze daarna weer naar elkaar toe.

Genoeg RSI-oefeningen dus om mee aan de slag te gaan! De oefeningen mogen geen pijn doen. Heb je veel last dan kun je het best even stoppen. Neem rustig de tijd voor RSI-oefeningen en raffel ze niet af. Zo maak je een goed begin om je RSI-klachten te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen.

BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/rsi-klachten-de-gevolgen-van-een-slechte-werkhouding/ ,  http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/rsi-oefeningen-om-je-spierklachten-te-verminderen/

Een goede houding zowel op het werk als thuis is van belang. Toch zullen we allemaal wel eens te maken hebben met spierpijnen en klachten. Wat je snel kan doen is af en toe enkele minuten even iets anders gaan doen. Rek en strek oefeningen kan je overal doen, zelfs aan je bureau. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertentie

2 Comments:

 • We zitten allemaal veel te lang achter onze beeldschermpjes, vind ik. De bovenstaande tips zijn nuttig, maar nog beter lijkt het mij om zeer regelmatig even alle schermpjes uit te zetten en iets totaal anders te gaan doen. Dat is gezonder en ook inspirerender.

 • Klopt maar soms kan je niet anders als het voor het werk is. Juist dan is het nuttig om ook af en toe iets anders te doen.
  En ja zoals je schrijft als het niet werkgerelateerd is het ook eens niet aanzetten.

  Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

aardemeisje916141755.wordpress.com/

Terug naar onze eigen natuur

Kiran ✨

Reading And Writing is the best Investment of Time ✨ ( Motivational Thoughts) "LIFE IS A JOURNEY"

Ms. C. Loves

If music be the food of love, play on✨

Multidimensional_Art

L'illusione, la realtà oltre lo specchio.

deniseblogt

Blogs over van alles en nog wat

Leven met Endo

Laten we samen endometriose overwinnen

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

zinderen

op weg naar authentiek leven

Nadia wandelt

Wandelblog

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Vreemde avonturen in een klein dorpje

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

%d bloggers liken dit: