Na de koffiecapsuleheisa, 4 milieubewuste alternatieven

© Annie Spratt/Unsplash.

Hamburg, de op één na grootste stad in Duitsland, verbant koffiecapsules omdat ze ongelooflijk schadelijk zijn voor het milieu. Een goed signaal vinden wij, en gelukkig zijn er heel wat milieubewustere koffiezetmethodes. Wij schotelen je 4 alternatieven voor.

George Clooney moet zich (nog) geen zorgen beginnen maken, want koffiecapsules van Nespresso zijn in vergelijking met sommige andere merken wél recycleerbaar. Maar die van het populaire merk in Amerika ‘Keurig’ bijvoorbeeld niet, en dus bant Hamburg als eerste stad de capsules volledig.

Ben je zo verknocht geraakt aan je espressoapparaat en heb je geen idee hoe je op een minder schadelijke manier koffie zet? Wij sommen 4 alternatieven op.

Cafètiere

Het gebruik van een cafètiere wordt steeds populairder in ons land, zeker sinds Bodum een eerste winkel in België opende. Moeilijk is dit systeem dan ook niet. Je moet alleen droge gemalen koffie en (bijna) kokend water in de cafetière gieten, dat even laten trekken en daarna de zuiger naar beneden duwen.

Een cafètiere kun je afwassen en eeuwig opnieuw gebruiken, dus beter voor het milieu kan haast niet. En de koffie is nog eens heerlijk (en straf genoeg) ook.

Espressopotje

In Italië zijn espressopotjes terug te vinden in zowat elk huishouden, hier winnen ze stilaan ook aan aanhang. Het onderste deel van het potje moet je vullen met water, het filterbakje bovenaan vul je met fijn gemalen koffiebonen. Door het potje daarna op een laag vuur te plaatsen, stijgt het water op naar het bovenste gedeelte met koffie in. Zodra je het water hoort borrelen, moet het espressopotje van het vuur.

3. Koffiekan

De traditionele koffiekan wordt steeds minder gebruikt sinds de komst van snellere koffiezetapparaten, maar het is nog steeds een goed en milieubewuster alternatief.  De kan vul je simpelweg met een aantal scheppen gemalen koffie en met net niet kokend water. Goed roeren, over een zeefje uitschenken en je koffie is al klaar. Liefhebbers van straffe koffie kiezen best wel voor een van de bovenstaande opties. Met een koffiekan zet je relatief “slappe” koffie.

4. Maak zelf koffiecapsules

Wil je toch geen afstand nemen van je Espressoapparaat? Maak dan eens zelf je Nespressocapsules. Dat is niet alleen beter voor het milieu, je spaart er ook veel geld mee uit.

Hier legt onze redacteur Sander Denayer uit hoe je dat net doet.

© thinkstock
© Annie Spratt/Unsplash
© thinkstock
© thinkstock
Het espressopotje daar zet ik ook al eens koffie mee. Maar dan neem ik wel echt goede die gebrand en gemalen is speciaal voor dit kannetje. Het is heerlijk maar wel duur als je de speciale koffie ervoor neemt. Met een koekje erbij lekker genieten.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Ook wil ik dit er gelijk aan toevoegen. De uitvinden van;

OPMERKELIJK KOFFIENIEUWS Italiaans koffie-icoon stijlvol begraven met zijn as in een van zijn wereldberoemde Bialetti expressopotjes

Beeld: https://twitter.com/zoutbergIT/status/699673287371132929/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Beeld: https://twitter.com/zoutbergIT/status/699673287371132929/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Het vorige week overleden koffie-icoon Renato Bialetti, is maandag stijlvol begraven met zijn as in een van zijn wereldberoemde Bialetti expressopotjes.

Blog A Moka Renato BialettiDe man die van het Bialetti koffiepotje een wereldwijd commercieel succes maakte, wilde een uitvaart in stijl. Om deze reden stond er maandag tijdens zijn afscheidsplechtigheid naast de priester geen gangbare urn met daarin de as van de legendarische overledene, maar was na de crematie zijn as in een Bialetti-expressopotje gedaan.

 

 

 

Blog A Moka Espresso BialettiLAATSTE WENS GAAT IN VERVULLING VOOR RENATO BIALETTI

Bialetti was vader van 3 kinderen en zij brachten tijden s de bescheiden uitvaartplechtigheid de as van hun vader naar voren in de wereldberoemde Bialetti Moka Express. Hierover is in Italië weinig verbazing, want Renato Bialetti zette tijdens zijn lange leven Bialetti als merk wereldwijd nadrukkelijk op de kaart. Begraven worden met zijn as in een Bialetti was zijn laatste wil.

 

 

 

BRON: http://koffie.blog.nl/opmerkelijk/2016/02/18/opmerkelijk-koffienieuws-italiaans-koffie-icoon-stijlvol-begraven-met-zijn-as-in-een-van-zijn-wereldberoemde-bialetti-expressopotjes