7 hardnekkige mythes over acne die je niet moet geloven

Puistjes zijn iets voor tieners en van pizza krijg je een vette huid? Over acne doen heel wat halve waarheden de ronde, die je beter niet zomaar gelooft als je huid je lief is. Dermatoloog Hadley C. King uit New York neemt 7 mythes over puistjes onder de loep.

1. Acne is iets voor tieners

Wanneer en hoe fel je te kampen krijgt met puistjes is grotendeels genetisch bepaald. Veel mensen hebben (gelukkig?) enkel tijdens de puberjaren veel last van acne, maar er zijn ook genoeg volwassenen die met puistjes te maken krijgen. “Het komt vaker voor bij volwassen vrouwen dan mannen, omdat zij meer last hebben van hormonale schommelingen”, weet King. Helaas.

2. Je moet vaker je gezicht wassen

Vijf keer per dag je gezicht wassen in een poging het “vuil” te verwijderen zal niet helpen, integendeel. Je verwijdert de natuurlijke oliën die het vocht in je gezicht in balans houden, waardoor je het probleem kan verergeren. “Er zijn verschillende oorzaken voor acne, waaronder hormonen, stress en genen. Je zal die niet zomaar weghalen door je gezicht te wassen,” zegt King. “Bacteriën spelen ook een rol, net zoals producten die je poriën verstoppen en het probleem daardoor verergeren.”

3. De zon helpt tegen puistjes

Het is een mythe dat de zon puistjes doet verdwijnen, zegt King, en in bepaalde omstandigheden kan vooral zon, zee en strand zelfs het acne-probleem verergeren. De zon vermindert ook het immuunsysteem van onze huid, wat we nodig hebben om ons te beschermen tegen infecties en huidkanker. Wel kan wat zonlicht symptomen van huidproblemen zoals eczeem of psoriasis tijdelijk verminderen.

4. Van vette voeding krijg je acne

Over het algemeen klopt dit niet, al kunnen bepaalde voedingsmiddelen een rol spelen bij het krijgen van puistjes. Het is niet het vet op pakweg pizza dat een vette huid veroorzaakt. Wel gelooft King dat bepaalde voedingsmiddelen met een hoge glycemische index acne kunnen verergeren, omdat die onze hormonen beïnvloeden.

5. Zwarte puntjes bestaan niet uit vuil

Als talg en dode huidcellen opgestapeld raken in je poriën, dan krijg je een wit of een zwart puntje op je gezicht. Zwarte puntjes zijn open, en doordat ze in contact komen met lucht krijgen ze de zwatre kleur. Wanneer de porie gesloten is – waardoor er geen lucht aan kan – heb je een wit puntje. Het zwart op het puntje is dus geen vuil, maar de kleur komt er door het contact met de lucht. We vertelden je eerder al hoe je van die vervelende zwarte puntjes verlost raakt.

6. Hygiënisch puistjes uitknijpen is oké

Zelfs met ontsmettingsmiddel en propere handen in aanslag is het niet oké om puistjes open te knijpen. “Door te prutsen aan je puistjes komen er nog meer bacteriën in het beschadigd stukje huid, wat de ontsteking verergert,” legt King uit. “Daardoor is de kans groter op een vlekje of litteken bij het genezen. De enige gelegenheid om eventueel een puistje open te knijpen is volgens haar als het er heel “rijp” uitziet, en de onderliggende porie niet rood, ontstoken of pijnlijk is. Maar zelfs dan is het niet geheel risicoloos.

7. Het wordt erger voor het beter wordt

Ooit al horen beweren dat een nieuwe huidverzorgingsroutine er soms voor zorgt dat het acne-probleem eerst verergert voor het betert? King zegt dat dit over het algemeen niet klopt, al kunnen sommige mensen dit wel ondervinden bij bepaalde voorgeschreven producten. “Anticonceptiepillen kunnen bij sommige vrouwen acne verergeren voor het uiteindelijk beter wordt, en we zien dit fenomeen bij voorgeschreven retinoïden en isotretinoïne ook soms opduiken.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/2617270/2016/02/15/7-hardnekkige-mythes-over-acne-die-je-niet-moet-geloven.dhtml

Erg genoeg zijn er jongeren die er veel last van hebben, en sommige volwassenen hebben dat ook. Vrouwen voor en tijdens hun menstruatie kunnen hier ook meer problemen van ondervinden. Het is soms heel moeilijk om het juiste product te vinden om het te minimaliseren.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM