Eerste medicijn op basis van cannabis vanaf maart over Belgische toonbanken

Vanaf volgende maand wordt het geneesmiddel Sativex, dat geproduceerd wordt op basis van twee cannabisextracten, in ons land verkrijgbaar. Dat heeft VTM Nieuws vanmiddag gemeld, en het bericht wordt bevestigd door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het geneesmiddel dat via een spray in de mond wordt toegediend is goed nieuws voor patiënten die aan de ziekte multiple sclerose (MS) lijden. MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg.

© photo news.
© reuters.

De vergunning voor het medicijn was al in augustus 2012 uitgereikt, maar het duurde tot 25 juni 2015 tot het KB werd gepubliceerd dat een product op basis van het verboden middel cannabis op de markt mag komen. Vanaf volgende maand is het in Belgische apotheken verkrijgbaar.

Uiteindelijk is het de commerciële strategie van de producent, de firma Almirall, die ertoe heeft geleid dat het tot maart 2016 duurt eer het product in Belgische apotheken verkrijgbaar wordt. Dat heeft dan weer te maken met de toekenning van terugbetalingsmodaliteiten door het Riziv.

“Intussen hebben we het middel wel via speciale vergunningen ter beschikking gesteld aan patiënten die het nodig hadden en die dat konden bewijzen met een medisch voorschrift. Er was in dat geval wel geen terugbetaling mogelijk”, licht Ann Eeckhout van het FAGG toe.

Sativex, een spray die oromucosaal (via het mondslijmvlies, nvdr.) wordt opgenomen, kreeg in ons land een beperkte therapeutische indicatie, en is bestemd voor patiënten die niet adequaat gereageerd hebben op andere medicatie. Of het middel ook kan worden gebruikt bij pijnbestrijding, moeten studies uitwijzen en dan zal een nieuw dossier moeten ingediend worden om een vergunning voor die behandeling krijgen, luidt het bij FAGG.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2613987/2016/02/11/Eerste-medicijn-op-basis-van-cannabis-vanaf-maart-over-Belgische-toonbanken.dhtml

Men kan de filmpjes bekijken via de link. Spijtig dat het alleen maar voor MS voorgeschreven wordt en dat heel wat andere patiënten er ook baat bij kunnen hebben. Net zoals met de cannabis olie, spijtig genoeg kost het nog redelijk veel en dat houd heel wat mensen tegen om het te gebruiken tegen de pijn, en dergelijke. Voor wat kunnen ze dit product niet gewoon verkopen in een apotheker, nu bestellen heel veel mensen het online en dan spreek ik over de olie. Daar je dan als leek soms niet weet wat je aankrijgt.
Hier nog een link van de bijsluiter van Sativex.
http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h111277.pdf
Over de olie heb ik al vaker een logje geschreven.
Hier kan je er dan nog eens uitgebreid over lezen. Als ook de bijsluiter kan raadplegen.
https://www.transvaalapotheek.nl/cannabis-olie/

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties