Francken: “Asielaanvraag verkrachters kan geweigerd worden bij veroordeling”

Groepsverkrachting Drie minderjarigen en vier meerderjarigen werden opgepakt door de politie voor de groepsverkrachting van een minderjarig meisje in Oostende in november vorig jaar. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. Onder de verdachten ook twee asielzoekers. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken noemt de feiten “walgelijk” en benadrukt dat de asielaanvraag van de vluchtelingen op basis van hun veroordeling geweigerd kan worden.

De feiten dateren al van eind november 2015, maar kwamen eind vorige week eigenlijk bij toeval aan het licht. Naar aanleiding van een foto waarop een verdachte poseerde met een wapen, werd zijn gsm onderzocht. Op het toestel werden beelden van de groepsverkrachting aangetroffen. De feiten werden gepleegd in een privéwoning in Oostende.

De lokale politie van Oostende slaagde erin om snel alle betrokkenen te identificeren. Het gaat om een Belg en zes personen met de Iraakse nationaliteit. De vier meerderjarige verdachten werden door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden. De raadkamer verlengde gisterochtend hun aanhouding met een maand. Drie minderjarige verdachten werden door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst. De jongste verdachte is amper veertien jaar oud, aldus VTM Nieuws.

“Weigering asielaanvraag”

‘Als de verdachten veroordeeld worden, zullen ze hun straf moeten uitzitten. Als ze daarna vrijkomen, zal er niets anders opzitten dan hen het land uit te zetten’

Theo Francken, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie

In het belang van het slachtoffer en haar familie heeft het parket nu pas gecommuniceerd over de feiten. “Het slachtoffer dat door toedoen van de daders vooraf weerloos werd gemaakt, zodat ze zich niets meer herinnerde, is trouwens pas sedert vandaag volledig op de hoogte van de feiten”, klinkt het in een persbericht. Het parket zal geen verdere toelichting geven over het dossier.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt het walgelijk wat gebeurd is in Oostende. Dat zegt hij in een eerste reactie aan VTM Nieuws. Francken bevestigt dat er vluchtelingen bij betrokken zijn waarvan de asielaanvraag nog loopt. “”De verdachten zullen nu vervolgd worden. Indien ze veroordeeld worden zullen ze hun straf moeten uitzitten. Als ze daarna vrijkomen, rest er waarschijnlijk geen andere optie dan hen het last uit te zetten”, zo zei hij aan VRT.

Dader groepsverkrachting choqueert tijdens verhoor: “Ze moet niet klagen. Vrouwen moeten luisteren”

 

Daders lachen, dansen en zingen rond slachtoffer

De zeven dader van de groepsverkrachting – niet op de foto – zijn tussen 14 en 25 jaar oud. © ANP.

Oostende Enkele van de jonge daders van een groepsverkrachting – onder wie twee asielzoekers – lachen de feiten weg: “Ze moet niet klagen. Vrouwen moeten luisteren naar mannen.” Burgemeester en sp.a-zwaargewicht Johan Vande Lanotte reageert scherp. “We moeten niet flauw doen: sommige nieuwkomers hebben een problematisch vrouwbeeld. We moeten onze waarden offensief verdedigen.”

Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). © photo news.

“Een zeer pijnlijke zaak, die hopelijk tot zware straffen leidt”, aldus de Oostendse burgemeester over de feiten die zich in november afspeelden in zijn stad, maar pas vorige week toevallig aan het licht kwamen. Een leraar van het VTI in Oostende lichtte toen de politie in omdat een 14-jarige jongen op school pochte met een foto van hem in legeruniform én een machinegeweer. Bij onderzoek vond de politie in de gsm van de jongen ook een filmpje. Samen met zes anderen komt hij in beeld rond een schijnbaar bewusteloos meisje. Ze trekken haar broek naar omlaag, duwen haar benen open, betasten en verkrachten haar. Ze lachen en staan te dansen en te zingen in het Arabisch rond het slachtoffer.

Het meisje van 17 was eerder op de avond iets gaan drinken met haar vriend. Van daaruit belandde ze op een feestje in Oostende. Naar verluidt zou er overdreven veel sterkedrank gedronken zijn. Het meisje zou daarbij bewusteloos geraakt zijn. Of ze zelf op het bed ging liggen of naar daar gebracht is, is onduidelijk. Het meisje geraakte uiteindelijk thuis met een taxi.

Het is duidelijk dat sommige nieuwkomers problematische opvattingen hebben. Als ze hun straf hebben uitgezeten, moeten ze het land uit.

Burgemeester Vande Lanotte

Gedrogeerd

Van de zeven betrokkenen zouden er twee de Belgische nationaliteit hebben. Vijf anderen zijn Irakezen. Minstens twee van hen zitten in een lopende asielprocedure. Ze zijn tussen 14 en 25 jaar oud. Enkel de oudste ontkent de verkrachting. De zes anderen zeggen dat ze allemaal seks met het meisje hebben gehad – ook de oudste. Bij hun ondervraging waren ze bijzonder grof. Eén van hen beweert dat “het meisje vroeg haar te pakken” – terwijl op de beelden duidelijk te zien is dat er géén enkele beweging in haar zit.

Sommigen noemen een groepsverkrachting de normaalste zaak van de wereld. Eén van hen zei lachend dat het meisje niet moet klagen. “Omdat vrouwen toch alleen moeten luisteren naar de mannen.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2606337/2016/02/04/Dader-groepsverkrachting-choqueert-tijdens-verhoor-Ze-moet-niet-klagen-Vrouwen-moeten-luisteren.dhtml

Wat mij pijn doet als ik dit lees dat ze een minderjarig meisje nemen, al speelt leeftijd geen rol in zo een situatie. Dat ze het meisje en ook naar andere vrouwen toe ze gaan drogeren om hun slag binnen te halen. En dan nog eens durven zeggen openlijk VROUWEN MOETEN LUISTEREN, ze moet niet klagen. Mensen sorry ik als man ben eigenlijk bang om nog iets tegen een vrouw te zeggen als ik dit allemaal lees.
Dan staat men toch niet versteld dat men racistisch wordt, en dat vrouwen meer angst krijgen voor mannen.

Dit doet me echt huilen, is een vrouw dan nergens niet meer veilig om ook het eens gezellig te hebben, zonder ongewenste intimiteit te moeten hebben

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM