Zes mythes over kanker ontrafeld

Mythe 1: Haaien krijgen geen kanker

Een vreemde mythe, maar het ‘weetje’ doet de ronde dat haaien immuun zijn voor kanker en dat het nemen van supplement met kraakbeen van de dieren je beschermt tegen de ziekte. Dat klopt niet. Haaien kunnen wel degelijk ten prooi vallen aan de ziekte. Het is alleen moeilijk op te sporen omdat de dieren met kanker wellicht niet lang genoeg leven om een kwaadaardige tumor bij hen te ontdekken.

Mythe 2: Als je kanker hebt, eet dan geen suiker

Dit is volgens de wetenschappers een conclusie die gebaseerd is op een foute interpretatie van eerdere onderzoeken. Het idee is dat kankercellen graag energie creëren en dat suiker de cellen daarbij helpt. Maar of je nu suiker eet of niet, je lichaam zal op de een of andere manier toch glucose aanmaken, waardoor de ziekte helaas ook met suikerverbod een manier zal vinden om zich te laten gelden.

Mythe 3: Veel antioxidanten nemen zullen kanker voorkomen

De mensen die je suiker afraden, zijn volgens de wetenschappers ook diegenen die je zullen vertellen om veel antioxidanten op te nemen ter preventie. Zweeds onderzoek toont aan dat antioxidanten inderdaad nuttig kunnen zijn, maar suggereert dat ze de ziekte niet uitsluiten en zelfs meer kwaad dan goed doen als je al kanker hebt. Die conclusie baseren ze op een studie van huidkanker van het zwaarste type, melanoom. Antioxidanten zouden geen onderscheid kunnen maken tussen gezonde cellen en kankercellen en daarom elke cel een boost geven. Dat leidt ertoe dat de kwaadaardige cellen net sterker gaan worden.

Mythe 4: Een biopsie kan ertoe leiden dat de kanker zich verspreidt

Als dokters meer informatie willen over een tumor, kunnen ze een biopsie uitvoeren. Ze nemen dan een stukje tumor uit je lichaam met een naald en bekijken of het om een goed- of kwaadaardige variant gaat. De dokters kunnen ook zien in welke mate de ziekte zicht verspreidt. Maar zo’n biopsie zou volgens velen het risico inhouden dat losse stukjes van de tumor verdwalen in je lichaam en de ziekte uitzaaien. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de dokters weten op welk moment ze het best zo’n biopsie uitvoeren. Stukjes die verdwalen, sterven snel af en houden weinig risico in. Er zijn wel enkele uitzonderingen zoals teelbalkanker, maar in zo’n geval kiezen artsen niet voor een biopsie.

Mythe 5: Kanker is een ziekte van deze tijd

Dat lijkt volgens de wetenschappers wel eens het geval omdat we vandaag meer mogelijke oorzaken kunnen aanwijzen, maar ook vroeger kon de ziekte toeslaan. Er zijn sporen van kanker gevonden in menselijke resten van 3.000 jaar oud en zelfs in overblijfselen van dinosaurussen. De conclusie: kanker is ouder dan de mens.

Mythe 6: Steeds meer mensen krijgen kanker

De man in de video haalt aan dat eenduidige berichten vaak opduiken in de media. De ene krant zal volgens hem beweren dat kanker toeneemt, de andere bron zal het tegenspreken. Het antwoord is veel genuanceerder dan dat. Zo is er een verschuiving merkbaar van de ziekte. In rijke gebieden met veel opgeleide mensen zou het aantal patiënten afnemen, terwijl het aantal daarbuiten stijgt. Daarbij komt dat we steeds beter worden in het voorkomen en behandelen van de ziekte, wat onze levenskansen verhoogt. Omdat we ouder worden, krijgen mensen inderdaad meer met de ziekte te maken en stijgt de kans dat ze er uiteindelijk ook aan sterven.

Meer genuanceerde uitleg krijg je in bovenstaande video.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20160131_02100474/zes-misvattingen-over-kanker

Soms kom je in het leven in nauwe schoenen te staan en dan wil je alles proberen. Dat je denkwijze of gedachten op een ander pad zetten. En zo is het ook. Soms kan iets helpen voor de persoon, en wordt deze genezen verklaart zonder een wetenschappelijke verklaring te kunnen geven. Ga er dan ook niet op door en blijf in je eigen wijsheid. Ooit zelf geleerd om erover te zwijgen tegen oncologen. Maar goed er zitten zeker ook mythes bij en heel veel misverstanden. Het zal een ziekte zijn die altijd zal blijven bestaan, en ik hoop alleen dat ze ooit iets anders vinden dan die troep van chemo dat ze nu gebruiken en dat ook veel meer slecht doet dan goed. Maar zoals artsen het dan mooi zeggen het is voor je eigen goed en het geneest de ziekte. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM